hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 列車將軍澳站「飛站」車長停職
開啟左側

列車將軍澳站「飛站」車長停職

AVW56 發表於 2010-4-4 14:55 | 顯示全部樓層

原帖由 N672D 於 2010-4-4 14:35 發表
都係果句LA~自律D啦,如果無傷大雅既行為(例如暗地裏食粒糖),可以俾自己再投入工作會更加好
下下要出手要管東管西就不是太好

而家就係班TO唔自律!
自律的話, 又點會有飛站事件?

坦白講, 上開呢個板GE, 都聽過板友講過,
有TO係CAB入面打PSP, SEND SMS之類,
都算啦, 反正都係電腦駕車.

但係近呢一兩年, 飛站事件愈來愈頻密,
班TO掛住做自己野, 做到唔記得投入返工作,
連車門無開到都唔知, 更加唔駛講睇MON監察乘客上落車啦.

我覺得, 機會已經比左班TO好多次,
每一次新聞, 都係一個警告, 但情況一直無改善,
我諗呢D唔可以叫做 "下下要出手管東管西",
而係真係有需要重力出手, 糾正返個問題.
N672D 發表於 2010-4-5 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-4-4 14:55 發表

而家就係班TO唔自律!
自律的話, 又點會有飛站事件?

坦白講, 上開呢個板GE, 都聽過板友講過,
有TO係CAB入面打PSP, SEND SMS之類,
都算啦, 反正都係電腦駕車.

但係近呢一兩年, 飛站事件愈來愈頻密,
班TO掛住做自己 ...

呢D咪叫唔管下唔安樂。
咁大個人要咁管法,好肉酸 LOR
有時候做野要醒水,局外人不知屋內事姐。
港鐵一定會 TAKE ACTION GE
OVERALL,都係個別事件。
換轉係你,你又乜感受?
053h4 發表於 2010-4-5 00:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| busfunfun 發表於 2010-4-5 01:31 | 顯示全部樓層

原帖由 brown_ming 於 2010-4-1 12:02 發表

我有見過有司機帶hand free, 仲要係Nokia...
其實
PSP果D都聽過有人帶la,不足為奇。
(不過是觀塘綫)

係觀塘綫有咩問題??
同其他綫唔同咩??
brown_ming 發表於 2010-4-5 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2010-4-5 01:31 發表

係觀塘綫有咩問題??
同其他綫唔同咩??

只是解釋我看見的是觀塘綫,不是文中指出的將軍澳站為將軍澳線其中一站。
傷情路 發表於 2010-4-6 16:59 | 顯示全部樓層
點解呢類事件好似成日都發生??
係咪做車長好容易厭倦左隧道ge生活
尤其是將軍澳綫ge車長.......
完全地底

唔係牙,,康城入站前一段
會見到光既
4056 發表於 2010-4-7 02:29 | 顯示全部樓層

原帖由 傷情路 於 2010-4-6 16:59 發表

唔係牙,,康城入站前一段
會見到光既

見乜鬼丫

班渣地鐵既好多都係行車期間做私人野,架車去到邊都隨時唔知,就算車頭玻璃有咩風景,同埋係隧道同地面都隨時唔知啦,腦中只有一大堆psp,sms,股票,財經資訊。最近識左個荃灣線TO,得知原來電子娛樂器材係地鐵TO必備既開工工具之一,如果唔長期帶住遲早會變痴呆子,命都短幾年,又難怪佢地,有心想渣車都冇得渣,要畀部電腦渣晒,過住d咁既日子十幾廿年神仙都痴線啦!最好地鐵就指定非繁時轉返人手駕駛,訓練返班TO手車。

成個mtr咁多條線,應該只有東,輕.馬既司機先至會專注駕車,因為呢三條線好多地方都可以畀人闖入,輕更加唔駛講,根本係巴士!無奈此三線司機人工同地底線係一樣,無奈
柏麗之戀
raden_hsk 發表於 2010-4-7 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 2856 於 2010-4-1 10:07 發表
近期多左列車飛站事故, 同電訊商推出無限
本地數據服務有冇關係?
u mean...
無限上綱?
(我冇打錯字咖)
E213@EAL 發表於 2010-4-7 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-4-1 16:34 發表

廣州地鐵4號線的駕駛室, 頭頂真的有CCTV, 但有沒有錄影功能我就不清楚

同時, 廣州地鐵4號線駕駛位後的門, 中間是一塊透明玻璃, 車長正在做甚麼

乘客都一目了然, 當然, 亦方便了不少鐵路迷拍攝"車頭相"(cab view ...

您說得對廣州地鐵 4 號線的駕駛室真的有 CCTV 而該 CCTV 亦會拍下駕駛室

的情況,在駕駛室的左方設置了一部顯示屏,裏面所播放的都是車內的情況和駕駛

室的情況,而且兩邊的駕駛室都會被顯示出,簡單點說即是正在「駕駛」(因都是

用 ATO ) 的司機可留意到自己被拍,亦同時留意到對面的駕駛室有沒有人闖進。
 樓主| busfunfun 發表於 2010-4-7 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2010-4-7 02:29 發表

見乜鬼丫

班渣地鐵既好多都係行車期間做私人野,架車去到邊都隨時唔知,就算車頭玻璃有咩風景,同埋係隧道同地面都隨時唔知啦,腦中只有一大堆psp,sms,股票,財經資訊。最近識左個荃灣線TO,得知原來電子娛樂器材係地鐵TO必 ...

咁見到d開金口ar
禁pa ge車長真係要一讚