hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 評分附例修訂 (03/04/2010)
開啟左側

評分附例修訂 (03/04/2010)

KC3555 發表於 2010-4-6 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-4-6 07:53 發表 6 p# w8 z: Z9 i) G3 p5 L

1 l  Q. W( T& E9 ?) j9 f
* J- G% Q( ^2 M) G6 z其實好多謝你正指出問題的重點...承認了係鬧...& ^: ?, s" P0 `4 o
5 F; }* ?# c% Z6 r* h1 j$ h
一直都認為, 俾意見想個站好, 當然無問題, 但問題就  C# x2 F0 W2 q2 `# P. ?4 l) n" b. e
係俾意見的態度了...
) m7 b; j' q' o6 L6 K5 }$ m# Q- P
1 R5 E8 }1 ]9 ^, z正是我上文的重點....."我只是希望大家表達意見同時,
& ^( J" J: V7 D9 N6 ?5 g可以理性一點, 尊重返一d既定的事 ...

$ ^/ G1 j2 N: _9 x# u$ l哈,你都真係幾好笑喎。
7 |% j+ R8 p+ U; {3 _8 f如果你用官員口氣,話每一件事都視為獨立事件黎睇。就真係無事。
5 n% ~5 x( {% l) A但你唔可以排除我地用事件串聯的眼光去睇,只係見到變本加厲。0 Y, d6 a5 @& B( D, N3 p) u
態度係你自己主觀的睇法,一連串的行為,都涉嫌係同一人之行為。
' _4 v0 j- d. i* c! f  g3 L見你係板務人員知你有委屈我明白你回文有一定的將就。
7 S% [, }. ^7 A  ~7 V& K; v* r6 t好老實,有人同我講,你使乜同呢D無謂人嘈,因為呢種人死性係咁無得改。1 T8 ]. x2 p/ h; E: p1 u
無論板友,無論識我同佢的非巴士迷朋友都係咁講。
9 C5 b2 X/ d& p( B我話俾你地知,我識站長有二十幾年。
+ `/ b7 N' j$ w( C3 X如果我當佢係一個朋友,我知道佢行為有偏差,就一定要有管教。
9 a& t" i# ?( I) z( T% i" g無人想一個人一錯再錯。仲要同人講大話去逃避現實。
: G7 q# F8 ?! K) f& n, ]總之,我覺得比喻完全合適,仲有用的管教方法係合宜。/ P2 U% x' D9 X+ ~
我之前同你講我自己用的比喻係相當正確,係閣下自己諗得太遠妄下定義。# a% g# c! I5 U0 k+ y
2 i4 L! I% z  Z% O/ x0 ^7 C
至於理性同非理性,只係在乎某些觀點與角度。7 G) w+ j3 p8 m0 t3 {
你用你的出法點話我唔理性,fine,係你自己知D唔知D,我唔同你爭論。
- }% Z6 |$ _- y- Y只係我知的東西比你地多,及知道一些你地睇唔到的一邊。5 s  S6 W5 |8 i' k7 D
但你地亦會睇到另一邊的東西,我唔會排除。! N6 \+ r, H3 `* o) W, @

( b  s; E0 ]1 ^調轉頭,你做人地朋友或者你識一個人,知道佢做錯事,你可以選擇袖手旁觀,- X, X& w9 @- X: E
我同意你咁講,合則來不合則去,我一早都係咁同人講。
' K0 g2 A+ t% D! j& ]6 P還有,更要點出一樣野,在一個雙重標準的環境下,沒有一個人可以獨善其身。
. U/ s( z& b  ]" A' l6 R當你可能損害左對方的利益,你會由既得利益者變為被剝削者,
  m5 t5 A4 s% E. q' ^. K所以公平公正係維持人與人之間關係的一個基本原素,持守得唔好,係盛轉衰的一個關鍵。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
3ASV196 發表於 2010-4-6 18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-4-6 12:56 發表 : J( z* M0 ]5 B

- S* u7 ~0 Y' _% u9 S, _哈,你都真係幾好笑喎。
- r  h2 e/ i, c( q+ L如果你用官員口氣,話每一件事都視為獨立事件黎睇。就真係無事。; o6 ^- f1 o8 m  e  P: f: g! t
但你唔可以排除我地用事件串聯的眼光去睇,只係見到變本加厲。
' c! i5 Y5 I' u5 W5 \# m  G態度係你自己主觀的睇法,一連串的行為,都涉嫌係同一人之行為。
- f! n3 D3 r3 d3 x$ H見你 ...

! q* Q9 q, i# ]- t$ t; |7 T, _3 I: J+ q& ?9 Z
其實我並無打算要同你有共識, 我亦唔知原來我咁好笑,
. n) _2 O+ m; W' B# g以上只是以我個人身份去睇到呢d事, 而我講的當然
& Z, N* m8 h& q6 K* f係我主觀睇法. D6 P" I7 e, r( N# I" I0 y

3 f+ T$ b  l- A" c: D* L至於你d 個人背景, 或站長的個人背景, 我唔知, 亦無" r( `% i! W, C; @' G. q( w: W
興趣知, 也唔打算知, 我亦無法證實任何野, 所以唔會  c9 J/ r# m' Z' v# E. Q5 W
評論9 ?* n) j) T" j( x- F

. I( J3 Y) c# N. ^$ E* `# Y而講返, 呢度係一個公開的討論區版務區, 並唔係一個
) r' k* Y  A5 S8 Z5 |/ K私人朋友"管教"區, 我真唔明點解你要係度講自己/他人
# g$ f. `, b2 s+ e5 m6 U! O的私人事, 你點"管教"你朋友本身亦唔關我事
0 u6 l& s9 D5 a2 k
* i- i$ J, S) W) E# K, E9 yp.s. 如果一個朋友有問題, 我就會私下直接同佢講, 而
$ `9 l7 M2 m: p+ d: V7 L5 A- o# @* P$ p3 \唔會係公開而不合適場合係咁講la! O5 x! M/ V( U* `
+ ~1 I/ D6 P6 o/ ]- U, ^5 t
3ASV196.KE7270
KC3555 發表於 2010-4-6 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-4-6 18:06 發表
3 U: g# a# Q% h9 f9 ^& ^2 f9 B
% G+ t6 ^# R& {( @. i: G- o+ r. }' z- Y
其實我並無打算要同你有共識, 我亦唔知原來我咁笑,
3 f3 E5 k( A0 U. \; w# m以上只是以我個人身份去睇到呢d事, 而我講的當然
3 u4 a0 I( @) G, ]0 ]係我主觀睇法5 U6 z  x9 B4 ~/ O; ]! v
) s2 H: R# U0 [7 Y4 c
至於你d 個人背景, 或站長的個人背景, 我唔知, 亦無
1 J9 I4 |9 J$ b' [; S) v' E! }興趣知, 也唔打算知, 我亦無法證實任何野,  ...
' _! n) t7 u; n; U- s1 Z1 y5 O
至少,我認為涉及大眾利益,我認為唔應該在私人信息度講。
1 \8 M, g* [2 G: d2 q2 X! }- R+ s7 h) ?0 ]; i+ }1 ?% I6 d
而且,無人話要你同我有共識,而你主觀的睇法我尊重。
0 s# x  D6 ^" {5 Y; }; S! ~3 C只係我再講,你主觀睇一D野同我睇到的東西係有分別。
: I! G# N6 i/ g. m. p; R& D/ A: p) _( ^8 }9 C
我只係講好笑的,就係大家睇到的東西唔同,咁你講之前一堆野根本係無得比較,
6 c/ I- J+ e. T1 @( `& ~- b) A, s, p所以你主觀睇野話我比喻有偏頗記住係你主觀的觀點。2 |8 d" `4 _, x. z( E: N7 t

4 T& Z+ Z* z( q& \4 x[ 本帖最後由 KC3555 於 2010-4-6 18:29 編輯 ]
3ASV196 發表於 2010-4-6 18:21 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2010-4-6 18:18 發表 5 B  u- o) M2 h* h! c

g6 o8 ]4 j2 l6 N$ ~至少,我認為涉及大眾利益,我認為唔應該在私人信息度講。
" b0 X  V& M" s3 o
9 \& i. ?0 @' H% n. t; q- D
呢個係你選擇, 我阻止唔到, 不過本身我就見唔到對解決個"問題", : C7 h' s6 l+ [% R# |
有咩正面幫助
3ASV196.KE7270
KC3555 發表於 2010-4-6 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-4-6 18:21 發表 1 `4 v5 A5 n7 Z: |- F9 E

* J- e# d% Q; ^' S/ e
- m5 p7 |0 i& W/ J9 h" R$ o. Z呢個係你選擇, 我阻止唔到, 不過本身我就見唔到對解決個"問題",
9 \3 ~4 j1 G$ y7 l- i有咩正面幫助

/ W0 a. p" s0 W( G, m* o根本對一些頑梗的人,用正常的方法係無助解決問題。
cky 發表於 2010-4-7 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-4-6 18:21 發表 [url=http://hkitalk.net/HKiTalk2/redirect.php?goto=findpost&pid=1883877&ptid=499755]/url]+ j/ ^5 I+ F' B) `$ D

U. Q1 \. E9 i8 [4 K: Z
+ r* Q. H) T# L呢個係你選擇, 我阻止唔到, 不過本身我就見唔到對解決個"問題",   f! U$ ?' P! E# K8 S9 l
有咩正面幫助
7 g2 G# ~6 p: i

/ e8 Q/ y6 i( L4 i6 h- U' D站方都唔認為呢個係問題時
) ~5 }/ Y  _' H. [% K# r仲會有心機同你諗點解決?3 i3 y' A6 W8 U6 t
最好就係大家聽聽話話, u2 u4 L) L; ~2 w8 I6 N
上頭叫做咁你地唔好反抗咪叫做解決左?
( R, \1 E( |) i$ S3 R5 [% R; u6 K  R$ s5 {( ?
再唔係, 咪縱容多一兩個好似 GK2671 呢類打手
/ O1 e: v0 A# g/ N- Y' ^0 Z整 D 粗口私人短訊出來諗住恐嚇下再發文的站友
8 V4 n4 o; I2 V$ M反正都管唔到/ \+ z+ Z( `& _' C1 \
等條 thread 冇人再講自自動動上左鎖- ~" F8 j7 k# c5 l" R
又過一關, 係咪就係佢認為 "解決左問題"?
+ s  n/ q( @; R/ j+ G7 b- ~- ~. r
. P4 @5 l0 j5 l2 v% ^& Q站方同埋幾位解畫的站務人員6 L  L) t  z; N! \7 _/ ~' t
除左重申番已定的立場外
9 o: e. H6 Y. M6 R. ]都冇乜其他實際行動可以回應到站友擔心的疑慮