hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 葵盛旺角紅小重開早更?
開啟左側

[服務時間/班次] 葵盛旺角紅小重開早更?

asv21 發表於 2010-4-7 18:45 | 顯示全部樓層

原帖由 大傻哥 於 2010-4-7 08:21 發表

不過條葵盛旺角比石梨貝滿o既時間仲要耐呢...

好多時唔爆都要走
KS 發表於 2010-4-7 21:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky 於 2010-4-6 21:17 發表

葵盛一直都可以行紅巴,但只限上葵盛圍,下葵盛圍同葵聯路係唔俾紅巴行走。

另問,這條紅巴線在這時間是否經荔景?

根據葵盛另一位區議員通告,
葵盛 <-> 深水埗 <-> 旺角 (豉油街) 早更服務會於12/4/10開始服務,
早更行車路線係唔會經荔景,
早更服務時間為:
旺角開 4:00am/ 葵盛開 5:00am 至 2:30pm,
如果早更試辦成功,
小巴公司會考慮將尾站由旺角延長至佐敦

本人就並唔睇好呢個早更服務,
記得早幾年都曾經開過早上繁時由葵盛往旺角,
結果開左唔夠2星期就慘淡收場,
現在葵盛人口比早幾年更老化,
出外工作就業人數更少,
除非紅小有固定班次, 並長期收 $8,
否則都好難同班次穩定,
而收費只係紅小一半嘅37 ($5; 長者 $2.5) 爭客
LZ4519 發表於 2010-4-8 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2010-4-7 21:30 發表

葵盛  深水埗  旺角 (豉油街) 早更服務會於12/4/10開始服務,
早更服務時間為:
旺角開 4:00am/ 葵盛開 5:00am 至 2:30pm,
如果早更試辦成功,
小巴公司會考慮 ...

唔好話咩啦..
根本呢條線個班次先係死證
有時10分鐘 , 有時20分鐘
講真, 37 呢2年d班次準左甘多
比我都唔會得登去等架紅小出旺角
37出mk都係25-35分鐘
JU2541 發表於 2010-4-8 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 KS 於 2010-4-7 21:30 發表

葵盛  深水埗  旺角 (豉油街) 早更服務會於12/4/10開始服務,
早更服務時間為:
如果早更試辦成功,
小巴公司會考慮 ...

新區果時都係咁
當試完數次快感之後.... 33A D 客就開始走...

特別夜晚...新區車都開好多班
人一九,腦便殘
石頭 發表於 2010-4-9 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2010-4-8 10:01 發表

新區果時都係咁
當試完數次快感之後.... 33A D 客就開始走...

特別夜晚...新區車都開好多班

咁只怪九巴,葵涌村入伙後33A都減班...

不過37的班次比33A準時穩定,紅小未必搶到幾多客,

唔好忘記有好多人試過等半個鐘都無33A先「焗住」坐紅小...
KC=] 發表於 2010-4-10 23:00 | 顯示全部樓層
呢條線夜更都唔見得好生意,早更真係唔睇好,仲要貴37成倍
3bx 發表於 2010-4-10 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2010-4-9 16:00 發表

咁只怪九巴,葵涌村入伙後33A都減班...

不過37的班次比33A準時穩定,紅小未必搶到幾多客,

唔好忘記有好多人試過等半個鐘都無33A先「焗住」坐紅小... ...

以旺角去葵涌村比較,以33A,同紅色小巴的行車時間、班次比較,
隨時33A都未上車,小巴就到葵涌村
china 發表於 2010-4-14 12:11 | 顯示全部樓層
我認為去到佐敦先有得做,因為現在37去唔到咁遠,葵盛人去油麻地/佐敦通常都係小巴轉地鐵,咁坐法比十元紅小仲貴啦。

你話搶旺角客真係難d,因為37班次尚算穩定同收得平,隨非紅小收8元,如果唔係唔算有吸引力。(3C/203E 慈雲山往旺角都係同37一樣收$5(有錯請指正),果頭紅小都係
$6.5-$7.5,唔係10元,仲要係車海。)
KS 發表於 2010-4-21 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 china 於 2010-4-14 12:11 發表
我認為去到佐敦先有得做,因為現在37去唔到咁遠,葵盛人去油麻地/佐敦通常都係小巴轉地鐵,咁坐法比十元紅小仲貴啦。

你話搶旺角客真係難d,因為37班次尚算穩定同收得平,隨非紅小收8元,如果唔係唔算有吸引力。(3C/203E 慈雲山 ...

根據區議員通告,
葵盛 <-> 深水埗 <-> 旺角 (豉油街) 早更服務,
已經延長為 葵盛 <-> 深水埗 <-> 旺角 <-> 佐敦 (寧波街)
全程約需 30 分鐘,
而早更服務時間亦有所更改,
星期一至六:
6:30am - 2:00pm, 每 15 分鐘一班
星期日及公眾假期:
8:00am - 2:00pm, 每 15 分鐘一班
收費 $10
憑優惠券 $8
而新派的優惠券可以重複使用至 31/5

近日觀察早上 7:30-8:00 的客量,
差唔多每次見都係吉車出九龍,
宜家真係延長至佐敦,
應該會對客量有所幫助

FD5410 發表於 2010-4-22 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 KS 於 2010-4-21 22:08 發表

根據區議員通告,
葵盛  深水埗  旺角 (豉油街) 早更服務,
已經延長為 葵盛  深水埗  旺角  佐敦 (寧波街)
全程約需 30 分鐘,
而早更服務時間亦有所更改,
星期一至六:
6:30am - 2:00pm, 每 15 分鐘一班
星期日及公 ...

其實我覺得佢行西九龍走廊會好客少少
而家貴 37 $3-$5, 又唔係話快好多