hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MTR東鐵線貨運是否"暫緩刑"?
開啟左側

MTR東鐵線貨運是否"暫緩刑"?

053h4 發表於 2010-4-7 21:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
barking 發表於 2010-4-8 09:46 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-4-7 21:56 發表

過去三趟快車, 係運鮮活食品, 或副食品, 如午餐肉
(香港要幾多, 都可以優先保証)
而家呢d都無用鐵路運, 三趟車長期欠編

或者咁講, 港鐵要保留, 內地一定合作, 但有無貨運先?

而公路運輸, 會出現d咩問題
而又出現問題(例如一d運輸公司有工業行動), 係唔係成個香港都無車行先?(無可能成個香港都無車行掛, 咁運d貨離左香港, 都無得分銷啦)

政治,戰略上要保留, 又邊會好似咁一味 "而/又/係唔係/無可能" 的方式去質疑?

泱泱大國, 才不會學似咁諗得咁假設一些蒜皮問題去考慮"一截"鐵路是否需要保留貨運,
總之一句講, 反正是京九綫就要保留貨運能力,
有咩天災人禍, 國內全線鐵路都正在送達物資, 唯獨是香港段就要海陸轉運?

咁咪即係 "邊緣化" 囉... 點解在高鐵問題上, 識得去諗若香港不接通則被邊綠化, 但係東鐵貨運又唔用同一思維去諗呢?

DIH 發表於 2010-4-8 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-4-8 09:46 發表
咁咪即係 "邊緣化" 囉... 點解在高鐵問題上, 識得去諗若香港不接通則被邊綠化, 但係東鐵貨運又唔用同一思維去諗呢?

唔知未合併前,九鐵有冇意圖完全取消貨運服務呢?
從臨合併前的網頁,給我的印象是九鐵對貨運仍然是牽腸掛肚。

假如鐵路貨運的「邊緣化」理論成立,而家MTR想取消......
則可以解釋為何擅長公關的港鐵一直沒有出來為高鐵護航:
因為佢係外行,因為唔係佢親生仔,因為佢將獵物得到手後就懶懶閒。

053h4 發表於 2010-4-8 15:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-4-8 21:14 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-4-8 15:42 發表

客運專線, 無碴道床巳經係無貨運能力
一部份鐵路無貨運能力, 點會去到戰略層面?

而我就唔知你有幾咁了解中國鐵路
但係一過左深圳河, 廣東都有大把地區無貨運鐵路, 好似五邑
而廣東的幾千公里城際又唔運貨
物資都 ...

京廣之間可以用京廣綫運貨嘛,而沒有平行既有綫的東南沿海「客專」寧波至深圳則有貨運(假如wiki資料正確)。
呢句我只係回應高鐵運唔運貨。
053h4 發表於 2010-4-8 21:21 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
barking 發表於 2010-4-9 02:32 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-4-8 15:42 發表

客運專線, 無碴道床巳經係無貨運能力
一部份鐵路無貨運能力, 點會去到戰略層面?

比喻:
一部份國土被列強瓜分,點會去到亡國層面?
以下省略千個比喻...

另外, 在設計上, 客運專線就是沒有貨運能力, 正如巴士也不會運貨, 不要用客專成際去比

而我就唔知你有幾咁了解中國鐵路
但係一過左深圳河, 廣東都有大把地區無貨運鐵路, 好似五邑
而廣東的幾千公里城際又唔運貨
物資都係公路海路主導, 咁你立場又點題

自我催毁論,無意思;
只找一些不存在的地方及異端的例子,去否定存在的價值,
正如大把地區沒有雙層巴士,單層巴士主道,係咪即係雙層巴士沒有價值?
以下省略千個比喻...

根本結論係, 內地交通規劃鐵路巳經唔係唯一的戰略物資通道
一段鐵路, 一個地區運唔運到貨, 根本係一d影響都無

咁講有矛盾
「已經唔係唯一」, 又如何引伸「一d影響都無」?
打個比喻,假設 居屋已經唔係唯一的夾心階層上樓通道,沒有居屋出售,根本係一d影響都無。
根本講唔通。

另外, 要講邊緣化, 香港而家係要自己邊緣化自己
呢樣係無人幫到香港的
你要香港唔邊緣化, 係要叫港鐵維持貨運業務, 唔係下下講錢

而家要起港口貨運線, 我立場都係支持
但係, 你認為港鐵會唔會咁做先?

睇下港幣再跌/人民幣再升, 香港/大陸的生產成本有互有轉變
(正如幾年前已有人講深圳上海工資十年內超香港)
到時鐵路轉口港呢個idea就有"高人"翻諗架啦~
raden_hsk 發表於 2010-4-9 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2010-4-7 20:59 發表

不過將來紅磡貨場要清拆, 興建新的地底紅磡站,
就算會保留貨運車/將來再開貨運車, 都可能只會去到火炭/沙田
咁旺角定唔知何文田貨場呢
fai 發表於 2010-4-9 09:37 | 顯示全部樓層
旺角貨場即係新世紀地牢o個個?唔知仲係咪運作緊。
何文田前牲口站已經被政府收回撥給理工大學第八期
發展,而家已經係地盤,地基睇怕都完成了。

原帖由 raden_hsk 於 2010-4-9 09:14 發表
咁旺角定唔知何文田貨場呢
[i]影像.從心[/i]
053h4 發表於 2010-4-9 11:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽