hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記特別路線60P一問
開啟左側

[歷史資料] 九記特別路線60P一問

樓主| sam745522 發表於 2010-4-11 12:19 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2010-4-11 01:39 發表

我在我自己的舊檔案找到當時我製作的資料,在此分享。
呢段資料應該係1995年果陣時
因為1997年起熱狗加價同加入冷馬行...
KC3555 發表於 2010-4-11 16:55 | 顯示全部樓層
Blank, sorry

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
A59-KCR 發表於 2010-4-11 19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2010-4-10 16:41 發表

個人對上述路線感到非常懷疑
當年山泥傾瀉係發生於7月2日
當時報紙冇報導過, 當時hkbdb冇人提過, 本人住元朗時亦冇見過上述路線

我都有疑惑...住屯門咁耐都未見過有上述路線 除左59S出旺角!
jessc 發表於 2010-4-12 21:19 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 10/4/2010 13:32 發表
60P係邊到拉車?見到有老虎蘭,M仔,雞;雞應該係上水廠出?
60P係咪2味線?
屯門仲有冇臨時線開去上水,如良景-上水,兆康-上水,屯碼-上水的特別線?

唔記得係唔係2/7/97,當天早上所有屯元區路線皆以上水為終點站,而路線編號則一概沿用原有路線編號,收費就真係唔記得。
不論66,60M,60X,61X,62X,全部車頭都係手寫地點牌「上水」

第一次開上水至屯門線應該係92年5月8日,不過當時係無編號(詳情請問其他高人)。原因係屯門公路來回線線深井段/汀九段水浸死火。來回共維持一條行車線(即係單線雙程),青公山泥傾瀉封左。當日我坐60X由屯門去美孚,全程4.5小時。
當日為全港市民帶來一樣令公司老細唔鍾意的野---暴雨警告信號
jx6215 發表於 2010-4-12 22:24 | 顯示全部樓層
其實編號依樣野
我都有d唔明

因為某一晚屯門碼頭出現過N59條線
去邊同點解開就冇乜印象...
laikingsouth 發表於 2010-4-13 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-4-11 01:23 發表

梗係唔係啦,第一板可以肯定講,新墟街市,紅橋同青山公路沿線都有巴士站。
以前用張灰色紙仔,同藍色印貼在巴士站上方。

小弟記得當年在洪水橋都坐過60P去上水。
DC3938 發表於 2010-4-13 10:20 | 顯示全部樓層

原帖由 HS1588 於 2010-4-10 15:56 發表

有 , 在 1997 年 7 月 1日因暴雨引致青山公路山泥傾瀉而開辦的 .

52S 上水三聖
57S 上水山景
58S 上水良景
59S 上水屯碼
66S 上水大興
67S 上水兆康

唔係一村一線,小弟在第二天由屯碼去沙田要去元朗搭276P
exspeed 發表於 2010-4-14 01:08 | 顯示全部樓層
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
fv682 發表於 2010-4-14 04:14 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2010-4-10 22:34 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=1888929&ptid=501738][/url]

容生0個本得60P,其他網上見過(好似Jeff兄舊料)
無見過52S同59S呢兩條線.57S係屯中去深井0個條
唔係呢條thread有人貼0個條.

第一:如果話用番原號碼改去上水, 就已經唔會係52s, 57s, 58s, 59s, 66s, 67s
不過我就真係冇印象開過呢d特別班
第二:當年青馬放煙花屯中去深井果條係52s(KMB)同K3(KCR), 荃灣入就係53s
唔記得既就唔好亂up.....

另外, 當年其中一次60P開線屯中總站
係設響橋底現小巴站位置

駐屯門記者FV682報導
DC3938 發表於 2010-4-14 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2010-4-12 22:24 發表
其實編號依樣野
我都有d唔明

因為某一晚屯門碼頭出現過N59條線
去邊同點解開就冇乜印象...

黃金海岸放煙花,N59由屯門碼頭開往荃灣地鐵站(當年話語)
見到FM5360(當年係59M掛牌)行過!