hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載]反高鐵人士又出招
開啟左側

[轉載]反高鐵人士又出招

syp 發表於 2010-4-14 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 trilobite 於 2010/4/14 15:13 發表
沙中線一樣要分段分階段通車……如果認為這些例子跟高鐵的特性不同,那麼高鐵似乎是無前例可依,在決策上是否應該更加小心謹慎?

香港只需要一個高鐵站, 先在新界建一個短期臨時站再在市區建一個永久站, 結果永久站要建的話, 臨時站就變成浪費, 臨時站亦要具一定規模的, 除非好似當年臨時大圍站咁用木搭出來啦。至於沙中線紅磡作為臨時終站, 再延長至港島, 紅磡站依然繼續存在的, 不會構成浪費。所以例子當然不恰當啦。

另外係如你所說先建新界臨時站的話, 西九撻地就繼續做高球場啦, 唔知要荒廢多幾多年喇, 連帶高鐵站設計上要伸進文化區地底的範圍都唔能夠發展喎。

最後想講o既係, 宣傳包裝諮詢做得唔夠好, 唔代表佢規劃上、設計上係唔謹慎o架。
下一站係西營盤
Kaix 發表於 2010-4-14 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-4-13 12:59 發表
不過睇到最後, "香港遍地黃金假的,遍地傻佬卻是真的",
真係見到呢d說話, 就知同呢d人討論都無留意了...

民主鬥士喎

自己就係真理,人地就係傻佬

一個高舉民主旗幟嘅獨裁者
 樓主| S3BL100 發表於 2010-4-14 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 trilobite 於 2010-4-14 12:05 發表

本來科學觀是理性務實,對事實有幫助,但亦要擔心科學被功利主義凌駕的問題。
計數很容易,作數亦很容易,在估計客量時將預算客量估量得非常大,從而提升興建基建設施的說服力,其實會有浪費及犯錯的危機。科學被abused成這種 ...

科學,除了是技術、技巧之外,更包括實事求是、鍥而不捨求真的精神。
如果牽涉到作數、弄虛做假,就已經不是科學,而是偽科學。

情況就如某些西方國家,有些有政治利益連繫的科學家,竭力通過使用錯誤數據,鼓吹全球暖化不存在,這些就是偽科學。

據我所知,的確有一些社運人士骨子裏反科學,將科學視為知識份子操控社會輿論的工具,
而科學家、專家擁有別人所沒有的技術知識,擁有知識的主導權,是既得利益者、中產階級;故此只著重「人文精神」,蔑視科學,對科學不信任;
同時高舉這些未經仔細分析的所謂數據和推論的論點,將之視為「科學」,別人的就是不科學。

所以我其實好驚會唔會有一日突然間有人走出黎話「土木工程技術只為服務有錢人和工程師、無視居民需要」,甚至
「量子力學的測不準原理,骨子裏反映著西方文明對不切實際投機活動、主宰世界經濟的熱衷」之類,雖然咁講的確有少少slippery slope。

樓主| S3BL100 發表於 2010-4-14 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2010-4-14 22:10 發表

可能係語言障礙,因為香港依家d年青人好多都抗拒英文,
而網上大部分有質素嘅國際資訊都係英文

我懷疑有些人士的mindset是英文代表西方霸權主義,因此極力抗拒英文以及這些資訊的滲入。

唔想離題,不過睇下中大學生會係點。
 樓主| S3BL100 發表於 2010-4-14 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 trilobite 於 2010-4-14 15:13 發表

我不會信這些反對人士這樣估算;這些數字需要有經驗的專業人士細心計算。有人在草擬時提議過分段興建,我也覺得這似乎是比較漸進式的方法,因為可以逐步來,有問題也不會虧損和浪費太多。分階段建設的成本當然比一條隧道落西九龍的高!但似乎更容易控制使用量,更可以按需求再作調整及擴建,將成本攤分多年去支付,似乎會令更多納稅人心安、信服。幾個階段的第一個,離不開只開部分月台(同時設預留位),或在錦田建較小型的總站兩個方案。高鐵不是不可能這樣做,而政府向來亦不主張一次過的風格。且看西九文化區和觀塘市中心重建都要分期;沙中線一樣要分段分階段通車……如果認為這些例子跟高鐵的特性不同,那麼高鐵似乎是無前例可依,在決策上是否應該更加小心謹慎?

高鐵在香港段只設西九龍一站,如何分段興建?
如果高鐵先設錦上路一站,效果幾乎肯定比起西九龍站相差甚遠,是否屆時要以這個數據,說服全港人高鐵沒有價值和吸引力?
邏輯上,不可能單憑錦上路使用量來推斷高鐵在西九龍設站的使用量。

當然,我不反對高鐵通車之初、需求未達預計最終容量之時,先開部分月台,其他月台可以關閉或之後再裝修;但就不可能
先建部分月台,日後再建另外的月台,屆時成本要高很多,技術上亦明顯存在重大困難。

同時,亦必須承認政府的宣傳工作做得差,許多有力的宣傳重點和理據,都沒有拿出來。但這並不代表政府建議的高鐵方案本身欠缺值得支持的理由。
leochill 發表於 2010-4-15 12:56 | 顯示全部樓層
講返高鐵下線o既問題, 如果o係車輛充足o既情況下, 高鐵都依然連主線本身o既客都做唔晒的話, 咁唔下線都無野好過。但如果仲有空間, 咁以下線的話就可以解決到一d 有客量但不足以支持一條高鐵o既地區o既需求, 令佢地唔會盲目要求起新線。
至於香港條高鐵, 雖然話高鐵人均耗能比飛機少, 但我依然懷疑有幾多香港人會真係搭超過5小時o既高鐵? 大陸人搭慣過晚車, 10個鐘上北京簡直係碎料, 但香港人對國內卧舖/長途車始終無咁熟悉, 我估香港人去最熱門o既北京上海依然會以飛機為主。政府都好似無公佈過高鐵對航班影響o既估計。
053h4 發表於 2010-4-15 13:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-4-15 14:04 | 顯示全部樓層
香港人搭唔慣夜車唔緊要,內地人會搭就得。

我亦都唔相信大部分遊客或商務客會搭高鐵去長江以北,
講出來只代表可以做到,唔代表係高鐵港段主要市場。(此乃政府宣傳失策)

我諗高鐵對於香港人的吸引力,東至福州、北至武漢啦,西面好似暫時未有。
除了時間外,另外要考慮返各高鐵「航點」與香港人的關係,
有人可能寧願將五個鐘的時間,分拆成去機場個半鐘、機程兩個鐘、出機場個半鐘咁,
唔怪得人,唔係個個都好似我地咁喜歡鐵路。

講開宣傳,有幾多普通市民知道東南沿海都有客專?
leochill 發表於 2010-4-15 14:05 | 顯示全部樓層

Reply 37# 053h4's post

中國而家問題係鐵路太過不足, 無論高唔高鐵都係, 除左高鐵外, 仲需要好多區域連絡線, 仲唔快d 起, 就扭轉唔到而家國人越來越高o既小汽車依賴!
至於同飛機比, 除左車程外, 仲有班次密度呢, 而家去北京上海每日各自都有十幾廿班機, 第時香港發上北京上海好似都係一日一兩班高鐵, 如果唔想等大概要上深圳/廣州轉車。
ps, 做乜呢度個版面變晒做英文?
jimmy_lam 發表於 2010-4-15 16:05 | 顯示全部樓層

講科學既話,不如解釋下點解維基會出現左呢個條目
廣深港高速鐵路香港段錦上路方案

支持論點嗰度呢....真係夠哂科學啦