hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載]反高鐵人士又出招
開啟左側

[轉載]反高鐵人士又出招

herman15hk 發表於 2010-4-15 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2010-4-13 12:47 發表
日本東北都有唔記得邊條新幹線係走入改建左o既在來線。

成田新幹線下話
少甜啊唔該
053h4 發表於 2010-4-15 16:21 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2010-4-15 16:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kychung 發表於 2010-4-15 17:04 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

或者咁講
"理性"又確實唔係我地思想ge全部
有時"感性"都佔一個重要位置
近年社運份子其中一樣核心價值係"保育"
而對"保育"呢樣野有時又連帶住"反發展"ge主張
而當中亦都有部份人唔否認"反發展"唔係理性訴求
只係感性地想係香港有一個適合佢地以佢地ge方式生活ge氣氛
例如搞藝術甚至務農等
而對於香港繼續越黎越"走資"ge生活氣氛相當不滿
佢地反ge遠遠唔只係高鐵咁少野
當然你可以好輕鬆咁講句"唔鐘意咪唔好響香港生活囉"
咁不過響佢地眼中
佢地認為自己至係"愛港"
而且而家佢地做緊ge野就係"愛港"ge行動
其實都係口同鼻拗
大家核心價值都唔同
南粵急行 rail.kychung.com
053h4 發表於 2010-4-15 17:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
stevenlim84 發表於 2010-4-15 19:41 | 顯示全部樓層
我認為反高鐵(反對興建)的人可以分為幾類:
1.造價太貴
2.低估客量/將來增長
3.分不清高鐵和西鐵線等市內通勤鐵路的分別
4.保育/反發展
5.政治目的
第一點是因為全球建材價錢上升引起,可以話係建造時間不適合,個人認為香港多多少少受兩鐵合併影響,拖慢了研究進度,錯過了最好興建的時間。
如果政府肯將九鐵管理局,改名為高鐵管理局,負興建並租給港鐵,發行高鐵債券(5年期-50年期),在港交所上市,可以唔駛要立法會批議員慢慢投票,又可以搞活香港的債市,一舉幾得。
第二點是很多人把高鐵想像為直通車和機場快線的混合體。直通車在廣深高速落成後,客量大減,令市民不看好高鐵前景。直通車之所以失敗,是因為速度慢(港段速度和東鐵相差不遠),上落站點少,價錢貴(是直通巴的兩倍價錢),班次疏,這麼多缺點,可以拿到多少市場佔有率。
機鐵長期低客量,(個人認為港鐵推廣出現問題,銷售渠道出錯)令市民覺得政府/港鐵估計太樂觀,對他們失信心。
他們又沒有想到大陸的增長有多快,每年有成10%的增長,假設旅客量每年有10%增長,5年後有多61%的交通需求,你係唔係可以全靠機場或直通巴應付?更不要說機場起多條跑道用的錢,比高鐵更多。
第三點是代表很多人根本不明白高鐵是什麼,他們覺得西鐵線/東涌線已經很快。但這110-130km/h在城際運輸來說,真是比道路運輸勝不了多少,使用的人不會很多。
第四點的人出發點沒錯,只可惜不能為這樣的小事而犧牲大眾的利益,可能香港不適合你們生存,請你們回鄉下享受大自然吧!
第五點我認為不適合在這裡說,始終這裡是交通論壇,不是政治論壇。

volvo_chan 發表於 2010-4-15 20:47 | 顯示全部樓層

其實有一部份反高鐵人士其真正反高鐵的原因,我個人觀察的是「條高鐵係起去中國大陸」,我相信如果香港條高鐵係起去
港人熱愛的台灣日本,近至澳門,甚至係起去為數不少港人話會誓死效忠的英國,我覺得會無咁多人無啦啦走出黎話反高鐵。

又例如為何平均造價比高鐵香港段更高的西港島線會咁少人反對?最基本的原因,班人「選擇性失明」,同埋自身利益,
單係西港島線於香港大學設站,反對聲音已經少一截(反高鐵班友有一部份來自邊度,大家心照 ),另外鐵路是興建在
一向被「島民」自認為素質好同埋較高尚的港島(自己都係港島人,但自問完全唔覺港島有乜咁高級,只覺香港人太喜歡搞分化),
試下如果一條造價同西港島線一樣,在九龍新界起,又唔經任何一間大學,睇下會唔會多左人去反對!?

從一條高鐵香港段,看到政黨和市民的表現,個人認為香港人仲未有搞民主的素質和資格,如果事成恐怕只會是「泰式/菲式民主」,
如果係呢種民主,我寧願唔要啦,維持現狀,專心穩定好香港經濟(雖然香港政府又係好無能),保住自己荷包乜派都唔親,只親「銀紙派」。

PS:以上完全是自己無聊得滯講的廢話,不設劃位,歡迎狠批

至于你信不信,我反正信了
黑翼 發表於 2010-4-15 21:10 | 顯示全部樓層
>>雖然興建高鐵能帶動水泥、鋼鐵等多種行業發展,但董焰強調,速度愈快的鐵路維護及折舊成本愈大,資金回收愈困難,而對部分城市來說,較高票價的高鐵能否有足夠的客量卻是未知之數,因此隨時招來入不敷支,全面虧損的惡果。』

內地鐵路工程師話維護工程成本不高
http://www.youtube.com/watch?v=wpwhWTwpXsk
片段11:00後有提及

另第二節內容
http://www.youtube.com/watch?v=PtunYofOnOk&feature=related
kychung 發表於 2010-4-16 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2010-4-15 20:47 發表
試下如果一條造價同西港島線一樣,在九龍新界起,又唔經任何一間大學,睇下會唔會多左人去反對!?

反高鐵集會已經聽到有人叫囂要反沙中線
準備定花生
我好期待有正義之士走出黎話"poly已經臨近兩個巴總, 1個過海隧巴樞紐同兩條鐵路線ge終點站, 我地唔需要勞民傷財搞重覆建設"
南粵急行 rail.kychung.com
DIH 發表於 2010-4-16 09:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2010-4-16 00:12 發表

反高鐵集會已經聽到有人叫囂要反沙中線
準備定花生
我好期待有正義之士走出黎話"poly已經臨近兩個巴總, 1個過海隧巴樞紐同兩條鐵路線ge終點站, 我地唔需要勞民傷財搞重覆建設" ...

咁唔該佢地幫我做呢個research:
.沙中線各站服務人口的人均收入
.沙中線各站服務人口的人均納稅

可能佢地得出的結論係:
要納稅人出錢起條鐵路畀納好少稅的人,唔公平!濫用公帑!

然後提出改鑽挖做明挖隨填、改爆山做盤山、
或為免「傷害」大磡村古蹟,只起大圍至馬仔坑,
大家可以在馬仔坑轉車出到尖沙咀(1)、觀塘(11C)、紅磡(11K)同港島(103),夠晒。
條鐵路長度縮短「一半」,可以減少一半開支!

今日都市日報,黃毅力的文章挺有意思,有意思在個標題同內文暫時拉唔上關係。

黃毅力    力筆從心:寶貴的回憶 :港女問題的亂源「做人與打機一樣,千萬不要像現時電視內看到的80後一樣,只懂埋怨,將一切的責任推往別人身上,而不懂自我改善與調節,這樣只會令你成為一個Looser(失敗者)罷了。」