hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 早繁兆康站上倒頭車出九龍,從此不可再快一班? ...
開啟左側

早繁兆康站上倒頭車出九龍,從此不可再快一班?

thomas_tang01 發表於 2010-4-14 10:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以往早繁的時候,屯門站開出的列車,往往在從兆康站到來的列車到站落客以後一分鐘左右才開出,這樣同一時間就有兩班列車在屯門站的月台上。所以經常有乘客乘機坐倒頭車到屯門站,然後跑往對面月台的列車出九龍的。

今早 07:37 左右花了 7 分鐘在屯門站觀察了 3 班列車,都是在另一班列車駛進對面月台前已經開出。

不知道這樣安排會有多久呢?不過咁樣屯門站顯少咗好多人坐啊~
kei_hk 發表於 2010-4-14 12:01 | 顯示全部樓層
聽說西鐵同時有2抽車故障﹐短期內出唔到車﹐令到車源緊張。

因為要縮減停總站時間﹐以維持正常的班次。

我唔知2抽車是否已維修完未﹐也不知是否日後都用此安排。

ES464470X 發表於 2010-4-14 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-4-14 12:01 發表

我唔知2抽車是否已維修完未﹐也不知是否日後都用此安排。 ...

即係早上繁時出少一抽車行
西鐵的列車數目共28抽, 平日一至五早上繁時出車26抽, 加1抽法定後備車,
如果有2抽車維修, 列車數目得番26抽,
就必須減少早上繁時出車數目, 減至出車25抽, 並縮減屯門站的停留時間
kei_hk 發表於 2010-4-14 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-4-14 12:06 PM 發表

即係早上繁時出少一抽車行
西鐵的列車數目共28抽, 平日一至五早上繁時出車26抽, 加1抽法定後備車,
如果有2抽車維修, 列車數目得番26抽,
就必須減少早上繁時出車數目, 減至出車25抽, 並縮減屯門站的停留時間 ...

其實﹐紅磡都好似縮短了停留時間﹐不過唔係太明顯。

不過﹐值得一提的係2號月台開出的車﹐現在可以在尖東前的一段隧道內可以停車等入尖東﹐令班次比以前穩定。

樓主| thomas_tang01 發表於 2010-4-14 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-4-14 12:01 發表

我唔知2抽車是否已維修完未﹐也不知是否日後都用此安排。 ...

原來少咗車,唔怪得最近搭西鐵綫好似怪怪哋,有 d 唔同咗嘅感覺咁啦~
看來很快就會回復上面所講的「屯門站跨月台轉倒頭車」的情況了......

原帖由 kei_hk 於 2010-4-14 12:12 發表

其實﹐紅磡都好似縮短了停留時間﹐不過唔係太明顯。

不過﹐值得一提的係2號月台開出的車﹐現在可以在尖東前的一段隧道內可以停車等入尖東﹐令班次比以前穩定。 ...

這個正是我在 這裡 說過的情況啊~

ES464470X 發表於 2010-4-14 13:33 | 顯示全部樓層
原帖由 thomas_tang01 於 2010-4-14 13:17 發表

原來少咗車,唔怪得最近搭西鐵綫好似怪怪哋咁啦~

這個正是我在 這裡 說過的情況啊~

唔夠車用應該只限平日一至五早上繁忙時間,
平日星期六都係出22抽車, 平均每3.5分鐘一班,
應不受列車數目不足影響~

之前改左時間表之後, 星期日/假日 日間非繁時至晚上22:30左右,
都可能出少左1至2抽車~
唔會好似以前/現時星期六日間非繁時出14抽車時,
紅磡站西鐵列車等後車入站先關門開出,
即不會出現兩抽西鐵同時在紅磡站, 一邊入站, 一邊開出,
而係要前車進入尖東站上落時, 先見到後車進入尖東站上落, 再前往紅磡~
而紅磡站2,3號西鐵月台,
每個月台由以往每6分鐘有一班西鐵入站, 停留約6分鐘後開出,
變為現時每10-11分鐘先有一班西鐵入站, 停留約2-3分鐘就開出,
東鐵轉西鐵乘客就一定要留意廣播/月台LCD電視先知下一班車係邊個月台開
唔可以好似星期六咁, 因為長期都有一抽西鐵泊係其中一邊月台等6分鐘先開,
唔駛留意任何廣播/LCD電視都知道邊班車開先~
(當其中一邊月台的列車離站後)

053h4 發表於 2010-4-14 13:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tkf_2005 發表於 2010-4-14 14:55 | 顯示全部樓層
開天水圍特車黎維持番班次
horta 發表於 2010-4-14 16:20 | 顯示全部樓層
兆康站上倒頭車出九龍,倒不如係車頭或靜音廂月台等多班
除非有位都末心足,還要揀每行最側的那個位坐就花這樣多的時間
I love Fuji RVP vivid picture style!~
kei_hk 發表於 2010-4-14 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-4-14 01:48 PM 發表
如果西鐵真係有兩抽車出唔到

想問西鐵繁忙時間係唔係巳經去到線路及系統容許的最大車速
有沒有縮短運行時間的空間, 維持番個班次?

感覺上行車沒有明顯加快﹐但停站時間真係比以前短了些少﹐以總站最明顯。

事關訊號系統本身﹐都有限制列車車速﹐一個是正常車速﹐一個是追時間時用的最高車速。現時我估都最多只會用追時間的最高車速。

要整體提速﹐要訊號系統本身的升級才可做到。加上路段本身都會有限制﹐不可能行的太快﹐例如尖東(廣東道)的急彎﹐已經要低速行車了。