hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [貼圓]回顧K-train寄人籬下八年光景。觀塘線架空段全線 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[貼圓]回顧K-train寄人籬下八年光景。觀塘線架空段全線踏破

thomas_tang01 發表於 2010-4-16 11:17 | 顯示全部樓層

原帖由 raden_hsk 於 2010-4-15 20:14 發表

喜歡這張,背景移動,列車靜止,突顯速度感~

PS:這是個人喜好,不要評價我的回覆,好嗎?
原帖由 HB342 於 2010-4-16 00:37 發表
[quote]原帖由 AL_71 於 2010-4-16 00:21 發表
根本上呢個版連潮語都當粗口(有睇前日CCTVB既千奇百趣都知係咩)
呢個版以至某D版主行為真係要檢討下 :0)
(之後再想講呢D可以去Z版講,費事俾人話離題la)

p.s.話咁快就俾人河蟹左... ...

冇禁黑暗,只係我頭先get 錯左,先再打過!

乜原來有Z 版ga ?! 但大前提係版主可以處理番呢件事,唔好矯枉過正! [/quote]
sorry 啊,我都不太懂潮語,不太清楚"河蟹"真正的意義......
我覺得上面的"殘到 X 街"都真係幾俗吓......
用一些舊一點的"口語"去講"殘到飛起"又得唔得呢?
其實我就連"口語"都傾向寫少一點,難以用書寫的文字表達出來的說話(如:語氣),我才會寫"口語"啊~

不過我都是新來兩個月左右,小弟唔識嘢,唔知點解會俾人話開埋 d 無討論價值(投訴港鐵服務之類)的主題......
仲話我駡人......一扣就有 3 個不知什麼來頭的人 (不是 admin 字頭的人) 走來扣我分......用不用扣 3 次這樣重啊?
還有一些人我將講過的說話斷章取義,好似想指責我講到錯晒咁......總要爭贏先肯罷休咁......投訴(報告)過都無用......再投訴我驚連這個賬戶都要俾人禁止發言啊~
但係我唔係話呢度黑暗,只怪自己唔識嘢......

Z 版我都是剛剛才進過去,我都係好多版未去過......
KC6831 發表於 2010-4-16 14:29 | 顯示全部樓層
今天早上看到九龍灣車廠有兩抽 K-Train 在內 , 請問是否未曾轉往將軍澳廠的 ?
Thx ...
謝謝您。
 樓主| 93A_S3_6:30am 發表於 2010-4-16 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 KC6831 於 2010-4-16 14:29 發表
今天早上看到九龍灣車廠有兩抽 K-Train 在內 , 請問是否未曾轉往將軍澳廠的 ?
Thx ...

有一抽 K-Train 仲在九龍灣車廠維修中
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
MP7622 發表於 2010-4-22 23:17 | 顯示全部樓層

請問K Train係咪已經全數過戶返TKL?
將來仲會唔會有機會返KTL?
NWCSS679 發表於 2010-4-23 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 MP7622 於 2010-4-22 23:17 發表
請問K Train係咪已經全數過戶返TKL?
將來仲會唔會有機會返KTL?

車務調動個陣可能有 !! 我本人鍾意搭第2、3代M-Train,而家好了,搭KTL幾乎架架都係2C、3代M-Train( A264、A282等 )
以前K-Train未走時,係KTL好少機會搭到2代M-Train!
HE7921 發表於 2010-4-30 00:23 | 顯示全部樓層
跟一張空無一人既K-train車廂
期待香港出現載161人的E500 MMC
NWCSS679 發表於 2010-4-30 07:22 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2010-4-30 00:23 發表
跟一張空無一人既K-train車廂

架車係唔係去緊康城??
busfunfun 發表於 2010-4-30 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 NWCSS679 於 2010-4-30 07:22 發表

架車係唔係去緊康城??

擺明係東涌綫k-train啦