hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) R1 板主題 503014 判決事宜
開啟左側

R1 板主題 503014 判決事宜

cky 發表於 2010-4-24 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 091320906 於 2010-4-22 23:40 發表 1 S) ^/ D8 q8 A) i# ]
你駛唔駛特登推幾日前既文,
; u& e. S; T# m0 c! p) X就係為左出黎認親認戚) n* S/ [4 k# N
得鬼閒理你師兄係乜水咩..

$ Y# A8 C. ]- q7 g  _0 t4 J" a  M  B6 X* i% [
同意4 S. [9 N) j) t
我想知拋某站友同另一站友有甚麼關係, 對於 Z23 板的論有何用處
* h- |" N; V2 ~  x咁同古代那些刁民, 拋一個 "你知唔知我邊個邊個係做乜官" 有何分別?( Y. X7 m2 n" _% C9 _
9 a) Z! N0 R6 I. ]6 R# N4 y& G! o
咁既內容, 根據站方定義, 又算唔算係煽動站友破壞討論秩序/氣氛?
cky 發表於 2010-4-24 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-4-19 13:22 發表
  A5 k2 J5 b9 v% b" ~! h5 ]( I+ `2 R1 h6 b
仲有上訴機制,如果當事人不服,可以就裁決/刑期上訴,
5 L8 G- F4 p2 M8 D: B呢個都係要睇當事人肯唔肯。
9 O. H. {- n  x4 g- Q- i

+ T) k; s, s: G6 H( J  _同意1 H6 a) O; L3 j5 [; v: h& L  a; g" e# T+ L
板務得 1 個人話事
- w; L: {! C' }, V6 W2 |9 r上訴委員會 "話名" 都有十個賬號參與判決
- D5 l6 z3 R. N( _/ T# l覺得不是自己理虧可以試用這個方法( s/ h* n1 d; D5 Q- S2 R1 S
當然要考慮埋萬一敗訴, 肯唔肯接受加刑 or belibala 話十個唔夠要夠一百個之類的說話
" \* ~% _( [& v. _, {' ]# q' h$ x) P6 X2 M3 t8 _
話說回來
3 O- z( j* j% t+ b"癡線" 晌三四十年前亦被視為粗口# Z  ?) E; I' M. Q. K
宜家當然無人咁睇: \6 i  O" [3 \% p! T; }
( n; \: A# C2 q
如果 R1 的兩個字響三四十年後會被視為 "俗語". l9 p$ d: \6 T- O
咁我都無話可說
* ~' y$ p6 |+ x4 \可惜是+ ]" X& Q+ ^& Y; `
呢三四十年仲未過去
8 ]2 r1 g! E  F7 J3 y8 a: v- e現時呢一刻
4 g4 h2 c. k( z- V  y) J我相信佔多數的人, m- o+ v8 h, [& Y) A
唔理係唔係網上常客' `5 g3 Z2 I+ a/ N
都唔會同意呢兩個字只係 "俗語"
5 f, |8 s+ X1 d+ x* B5 |& o9 X* Z3 p
某賬號夾硬將呢兩個字淡化及定義為只係一個俗語
, h; p! ]1 S5 _我都覺得好遺憾
, e$ K! }. b1 q" s
( v# [; K# g3 N1 {- d/ {% E[ 本帖最後由 cky 於 2010-4-24 23:24 編輯 ]
AL_71 發表於 2010-4-25 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2010-4-24 23:21 發表
( Y+ C- x* \' T; U3 k
4 B  W" A5 @- ?如果 R1 的兩個字響三四十年後會被視為 "俗語"咁我都無話可說  l# a# q  z- E* [+ H
呢三四十年仲未過去2 O0 J5 X: [% a# q! A$ Q" t3 u
現時呢一刻; [& ~3 ^, J& j$ a: b# y" p9 ?7 X
我相信佔多數的人
! V- V1 A$ J# }1 z唔理係唔係網上常客. `" @( A% E( w+ A, C2 e1 b
都唔會同意呢兩個字只係 "俗語"

* ~% y9 `" _( L; Q1 m$ g- _
& F. U* F- g9 h/ I  N7 o而家網絡文化影響力甚大
3 Q, g+ X4 ?( O$ y5 c  u$ O( `根本短時間已經將呢d俗語普及化! \6 q1 r& _) l
一般網民(特別係年青人)甚至係日常生活都用% L4 d! E8 O# z$ H9 b1 ^( l
佢地可能都唔知呢d俗語係italk係視為粗口# e- h9 z5 ~& Z- [/ T- a
因為寫俗語而停版,似乎太苛刻吧
cky 發表於 2010-4-25 22:41 | 顯示全部樓層

"一般網民(特別係年青人)甚至係日常生活都用"4 c7 x$ X* k2 L5 V) v

* z3 I- f$ r4 h9 g% Y1 R我對此真係有好大的保留和疑問7 ~0 ~! u: }- {5 {0 I& H
* r+ i7 E0 m1 r9 W. L# @
可能閣下係其中一位潮人
9 a8 u. A* M/ L4 q' `8 w. n1 B! B同朋友傾計三句唔埋就叫人瞓街, 26個英文字母出齊晒兼且面不改容
3 ~1 @  {. u$ F9 h- r7 J4 f仲覺得自己走在時代最前線- H  v9 i' B, ^- @, H6 L% [* o- T9 z

) X1 L3 ~' t# r* v! E4 w+ u我本身工作接觸唔少青年人
0 \; ?1 i; s2 A0 k聽佢地講, 佢地都認間唔中都會用呢類字
. G: u" X6 d( x( n) Y1 T+ x" \但只係一次起兩次止6 @3 E9 g. x* p, X/ y1 X8 ]
而唔係如你所講, 將呢堆字融入為日常用語的一部份' O% J. k6 ~, j7 a2 `9 o# j  f7 b+ k
因為佢地都知有相當部份的人係對此反感
, r8 e1 n* |. K! r& `8 u
8 a9 R1 d% Q6 v" V3 ]網上點解可以咁?8 Q6 p% p/ ^0 i: M0 f
好簡單, 網上咁多人都唔識, 又唔認樣1 i4 o9 Y6 Z% u" W  S1 j1 y2 c
你唔知我我又唔知你
( V. k  h$ @/ W# E所以咪自以為可以放肆咯0 r( v) Z) E3 ~, _) B9 z8 h6 t# \) J4 B

/ A& b  V/ t1 f% q" Y: D; o3 Y0 |5 s又舉番呢度某車牌帳號的例子
! E  U$ c% X% F7 z9 l2 A( J# l唔順眼站友彈站方: g, w& d4 F! m) ^5 @# k
就彈句 "食乜屙乜" "數字頭" 等用語俾我同某些站友
1 Y# _! k9 r, r0 I; l* ?+ e% D. N係呀, 你可以話前者唔係粗口呀! o8 {# p2 Z& s" C* o
咁就得喇咩?% j; u! e* \; J+ {$ g9 g
rule of politeness 都唔識
. B& U, ?, V6 d  I3 B! C( `3 q唔該唔好學人講乜鬼思想守舊云云
091320906 發表於 2010-4-25 23:04 | 顯示全部樓層
admin35 發表於 2010-4-25 23:30 | 顯示全部樓層

注意:091320906

冷靜少少,唔駛咁樣話人論點重複吧。
: p/ T: a/ K6 v& A7 ?) a3 O. n3 r) g
1 H+ w4 e& c5 q6 TZ23 常任板主示
33XX 發表於 2010-4-26 18:17 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

你應該係講admin53啊...
1 [3 a3 i  {  b3 U
- K7 V) W9 d0 u- y. y不過我都覺得,如果真係咁唔滿意既,咪去第二度囉...唔駛係度話italk思想守舊,咩都唔好啦...對我地呢班"固執"既板友係咁發表偉論我地都唔會明架喇...
 樓主| edhong 發表於 2010-5-1 00:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KC3555 發表於 2010-5-1 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2010-5-1 00:52 發表 0 c/ ]% s# ]9 l0 Q) A
雙重標準 ??! U& U( D. x* R) f& m
下面情況已經向 admin28 報告
, ~1 i+ K7 z# ^' }4 A/ B0 _但  不受理

' n( |0 X( d: X  |) q: Z( {! k7 I. V佢有無同你講如何不受理?
* z" [( c9 b5 v定係佢又話屋企部電腦壞左暫時受理唔到?
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| edhong 發表於 2010-5-1 09:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽