hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 討論港鐵的形象
開啟左側

討論港鐵的形象

barking 發表於 2010-4-21 01:37 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2010-4-20 23:18 發表

我就真係第一次聽有人買樓考慮樓價時會諗呢o的問題。又或者轉個例子o丫, 唔好講一手樓講二手樓o丫, 唔知會唔會有買家會考慮賣家收o左賣樓o的錢究竟係用來補貼仔女書簿費o丫, 定係用來貼比二奶買LV 袋o丫, 定係用來 ...

買樓考慮樓價和其他時點解會諗...上文我都講咗
其實你有冇接觸過生意人?
做生意的人, 係盡量唔會同你講賺咗你的錢之後用去邊度...只會同你講 "無錢賺" "成本價" "大清倉" 之類
當然, 買家去作揣測(什麼LV,二奶), 則是買家的事
syp 發表於 2010-4-21 02:00 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010/4/21 01:37 發表
買樓考慮樓價和其他時點解會諗...上文我都講咗
其實你有冇接觸過生意人?
做生意的人, 係盡量唔會同你講賺咗你的錢之後用去邊度...只會同你講 "無錢賺" "成本價" "大清倉" 之類
當然, 買家去作揣測(什麼LV,二奶), 則是買家的事

你長篇大論o既 "上文" 同本文恕我真係唔夠你咁鬼醒, 點 "用腦" 去睇, 左睇右睇前睇後睇, 都唔知你o翕乜。不過我回應只係針對你再之前講:

"假設兩個物業單位售價等乜乜都一樣, 不過其中一個原來係要補貼票價, 咁你仲覺得這些單位值咁多錢嗎?"

我只係好有興趣知到你用個乜o野o既腦去諗, 覺得單位價錢若要用來補貼票價就會令單位變得冇咁值錢, 係咁多o者。

以我呢個冇腦o既人去諗, 就只係知一樣o野值唔值錢係睇有幾多人願意用幾多錢買, 就係咁大把。作為買家佢要知到o的錢賣方賺回來點運用o黎做乜。如果買家冇興趣知, 咁點樣影響件物件o既價值? 決定買樓o既因素不外乎係交通方便、設施齊全、 或者睇好樓盤前景、升值潛力等等, 唔知點樣同乜鬼o野補貼扯上關係。兩個樓盤, 如果交通同樣方便, 設施同樣齊全、樓盤前景、升值潛力, 以及其他因素通通一樣, 單係一個原來要補貼乜鬼票價, 我睇唔出有乜原因兩個樓盤o既樓價會有分別, 就算一手樓定價有差別, 二手樓價最終都會拉返一樣。如果你依然覺得有分別, 咁唔該你運用你o既腦袋去想o的實在o既理據出來喇。

下一站係西營盤
victor888 發表於 2010-4-21 02:36 | 顯示全部樓層
我覺得港鐵(地鐵個邊)有樣野非常不足,就係舊式地底車站的月台車長CCTV 台只係由兩個camera「宏觀」整個8卡式月台上落車情況,加上舊式地底車站因為裝幕門關係而令到車長可以企出車廂外的小月台都消失,其實MTR 個邊係咪好應該檢討下要增加月台CCTV 的數目同角度呢?
barking 發表於 2010-4-21 02:39 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2010-4-21 02:00 發表
你長篇大論o既 "上文" 同本文恕我真係唔夠你咁鬼醒, 點 "用腦" 去睇, 左睇右睇前睇後睇, 都唔知你o翕乜。不過我回應只係針對你再之前講:

"假設兩個物業單位售價等乜乜都一樣, 不過其中一個原來係要補貼票價, 咁你仲覺得這些單位值咁多錢嗎?"

我只係好有興趣知到你用個乜o野o既腦去諗, 覺得單位價錢若要用來補貼票價就會令單位變得冇咁值錢, 係咁多o者。

以我呢個冇腦o既人去諗, 就只係知一樣o野值唔值錢係睇有幾多人願意用幾多錢買, 就係咁大把。作為買家佢要知到o的錢賣方賺回來點運用o黎做乜。如果買家冇興趣知, 咁點樣影響件物件o既價值? 決定買樓o既因素不外乎係交通方便、設施齊全、 或者睇好樓盤前景、升值潛力等等, 唔知點樣同乜鬼o野補貼扯上關係。

一樣o野值唔值錢係睇有幾多人願意用幾多錢買
不過, 競爭市場上又何止一樣野呢?

我只想回應板友說 "地產收入咁好, 夠建造費重有餘, 結果就唔係補貼, 而係港鐵袋袋平安"
或許買家無興趣知, 但不代表港鐵要公開話用去補貼

$10一個單位, 公佈其中$1用來補貼票價, 買回來你話值$10所以再$10轉售出去, 有冇人買?.
我相信市場上的買家會找另一家$9而一模一樣(或相同utility)的單位. 除非想做善事.

若你認為樓價只有升, 不會跌, 咁我無話可說
世上沒有東西是完全一樣, 都認同你所講的其他因素交通方便、設施齊全、 或者睇好樓盤前景、升值潛力等等, 引致幾多人願意用幾多錢買的情況
syp 發表於 2010-4-21 02:48 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010/4/21 02:39 發表
$10一個單位, 公佈其中$1用來補貼票價, 買回來你話值$10所以再$10轉售出去, 有冇人買?.
我相信市場上的買家會找另一家$9而一模一樣(或相同utility)的單位. 除非想做善事.

買家買另一家 9 蚊的只係因為佢平 1 蚊, 唔係因為乜鬼o野補貼。如果另一家唔駛乜o野補貼而賣 11 蚊o既, 買家一樣會買 10 蚊o既,  除非佢 "想做善事"。

同埋 9 蚊個賣家都唔係 "做善事" o既, 人o地賣 10 蚊o既o野, 我如果都賣 10 蚊o的人都爭住買, 點解我唔加 1 蚊賺埋佢? 加樓價唔駛政府批呀嘛? 亦都唔駛話成本不變就唔可以加價呀嘛?

我講o左咁耐, 有冇提過乜o野補貼o既因素, 冇喎。

若你認為樓價只有升, 不會跌, 咁我無話可說

呢句我又唔知你想講乜喇。
下一站係西營盤
barking 發表於 2010-4-21 02:51 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2010-4-21 02:00 發表

兩個樓盤, 如果交通同樣方便, 設施同樣齊全、樓盤前景、升值潛力, 以及其他因素通通一樣, 單係一個原來要補貼乜鬼票價, 我睇唔出有乜原因兩個樓盤o既樓價會有分別, 就算一手樓定價有差別, 二手樓價最終都會拉返一樣。如果你依然覺得有分別, 咁唔該你運用你o既腦袋去想o的實在o既理據出來喇。

二手樓價最終都會拉返一樣
即係包含咗時間差啦, 咁又點討論?
你話拉返一樣, 係拉高? 拉低?
syp 發表於 2010-4-21 02:55 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2010/4/21 02:51 發表

二手樓價最終都會拉返一樣
即係包含咗時間差啦, 咁又點討論?
你話拉返一樣, 係拉高? 拉低?

乜o野時間差呀? 樓盤 A 一手價 10 蚊, 樓盤 B 一手價 9 蚊; 同時開售, 一年後樓盤 A 轉手賣 20 蚊, 樓盤 B 同時間轉手都係賣 20 蚊得唔得呀? 同時間轉手賣得 5 蚊都得o架喎, 拉高拉低又如何呀?
下一站係西營盤
barking 發表於 2010-4-21 03:06 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2010-4-21 02:55 發表

乜o野時間差呀? 樓盤 A 一手價 10 蚊, 樓盤 B 一手價 9 蚊; 同時開售, 一年後樓盤 A 轉手賣 20 蚊, 樓盤 B 同時間轉手都係賣 20 蚊得唔得呀? 同時間轉手賣得 5 蚊都得o架喎, 拉高拉低又如何呀? ...

因為那$1己由第一手買家付擔, 願意在一年後轉售時賺少$1(相比競爭者)
barking 發表於 2010-4-21 03:10 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2010-4-21 02:48 發表

買家買另一家 9 蚊的只係因為佢平 1 蚊, 唔係因為乜鬼o野補貼。如果另一家唔駛乜o野補貼而賣 11 蚊o既, 買家一樣會買 10 蚊o既,  除非佢 "想做善事"。

買家買另一家 9 蚊的只係因為佢平 1 蚊
無錯
不過, 買家係 price searcher, 驅使一眾買家尋找$9的商品
另一家賣$11, 仍不會令眾多買家接受$10, 除非賣家們聯合定價

同埋 9 蚊個賣家都唔係 "做善事" o既, 人o地賣 10 蚊o既o野, 我如果都賣 10 蚊o的人都爭住買, 點解我唔加 1 蚊賺埋佢?

你可以加 1 蚊賺埋佢
不過, 總有其他不需負擔補貼的賣家"做壞行規"賣$9, 除非你們聯合定價

加樓價唔駛政府批呀嘛? 亦都唔駛話成本不變就唔可以加價呀嘛?

我講o左咁耐, 有冇提過乜o野補貼o既因素, 冇喎。

呢句我又唔知你想講乜喇。

如果大家都expect升價, 每個單位作個別發展(例如不補貼的變成凶宅), 咁補貼的單位可以再貴賣而又貴過不補貼的啦

syp 發表於 2010-4-21 08:04 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2010/4/21 03:10 發表
買家買另一家 9 蚊的只係因為佢平 1 蚊
無錯
不過, 買家係 price searcher, 驅使一眾買家尋找$9的商品
另一家賣$11, 仍不會令眾多買家接受$10, 除非賣家們聯合定價

咁如果有 $9 o既咪買 $9 o架囉, 冇 $9 o既咪買 $10 囉, 如果有 $8, $7, $6, .... $3, $2, $1 ... o既話可以再買平o的都得o忝。

你係要假設有賣家o既傻o既, 明明 $10 賣得出都要賣 $9, $8, $7 ... 梗係得啦。但 ... 又同佢要唔要補貼有咩關係呀? 有冇補貼都可以係傻o架喎。

尤其地產商係出名賺到盡o架嘛, 原本都賣得出o既佢會減價? 咪搞笑啦。

你可以加 1 蚊賺埋佢
不過, 總有其他不需負擔補貼的賣家"做壞行規"賣$9, 除非你們聯合定價

"做壞行規"o既唔一定要係 "不需負擔補貼" o既賣家 (有冇補貼都可以係傻o既), 市場定價係取決於供求關係, 唔係成本低o的o個個就一定會因此同時賣平o的o架呢位經濟科同學。如果因成本低o的就一定賣平o的, 咁唔同o既貨品和服務就唔會有唔同o既 profit margin 啦下話。

下一站係西營盤