hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 請教Canon相機問題
開啟左側

請教Canon相機問題

kay 發表於 2010-4-24 08:16 | 顯示全部樓層

busman兄你依家手上$多唔多?
有$換過部都好過整
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| isws 發表於 2010-4-24 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-4-24 08:16 發表
busman兄你依家手上$多唔多?
有$換過部都好過整

資金真係微薄,而家要開始儲錢,而家部機分分鐘餘下既武功都自廢埋
我而家已經開始睇定機款

其實係瘋宅買係咪質素差D?
不斯文 巴士網 fotogallery.hk/user/busman
KZ1103 發表於 2010-4-24 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 isws 於 2010-4-24 14:29 發表

資金真係微薄,而家要開始儲錢,而家部機分分鐘餘下既武功都自廢埋
我而家已經開始睇定機款

其實係瘋宅買係咪質素差D?

全香港賣得行貨都係向同一間Supplier拎貨,唔關事架喎...
質素問題點睇都係衰響製造商度居多
fm1234 發表於 2010-4-24 16:22 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ1103 於 2010-4-24 16:09 發表

全香港賣得行貨都係向同一間Supplier拎貨,唔關事架喎...
質素問題點睇都係衰響製造商度居多

反而我就驚d鋪頭會拎反d客換既機出o黎賣。(不過道理上如果部機有問題,鋪頭退返比supplier,鋪
頭應該唔會有咩損失,會唔會拎反d壞既機出o黎賣既機會少d呢?)

我自已呢排鍾意去Dcfever買機,service幾好。
zoom...zoom...M6
superay 發表於 2010-4-24 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2010-4-24 04:22 PM 發表

反而我就驚d鋪頭會拎反d客換既機出o黎賣。(不過道理上如果部機有問題,鋪頭退返比supplier,鋪
頭應該唔會有咩損失,會唔會拎反d壞既機出o黎賣既機會少d呢?)

我自已呢排鍾意去Dcfever買機,service幾好。 ...

舖頭故意賣壞機的機會唔大,因為可以退回供應商,不過舖頭賣比人用過的機就好常見

以前就話係顧客試完唔買,但現時電器舖有些職員,見客人心動,就好快拿部新機出來拆比顧客去試
最後便要賣拆過的機比其它客。

正常人見店方拆部新機比佢試,通常都唔會太粗暴對部機,所以都唔會話有問題。
唔通用過一兩次會對質素咁大影響。
 樓主| isws 發表於 2010-4-24 19:03 | 顯示全部樓層
話時話,Canon而家係而質素差左?

下次我再買機既話,有咩牌子好介紹?
不斯文 巴士網 fotogallery.hk/user/busman
2500 發表於 2010-4-24 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 isws 於 24/4/2010 19:03 發表

牌子既產品質素差吾差就吾清楚
其他牌子DC相信個結果都係差不多
如果一部DC好天曬落雨淋,開一次機影一兩個小時(影巴士計)
加上今時今日既電子產品真係特別易壞
玩到兩年已經係賺左

原帖由 fm1234 於 24/4/2010 16:22 發表

拎反d客換既機出o黎賣係好正常
作為一家零售商雖然錢係賺吾哂
但賺左先(有問題再換貨比客係另一件事),點都好過退返件貨比批發商
加上零售商退返件貨比批發商相信都吾係一件易事(手續同程序既時間)

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
isws + 2 thx for help

查看全部評分

hkaiw 發表於 2010-4-24 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2010-4-24 22:11 發表
加上今時今日既電子產品真係特別易壞:@
玩到兩年已經係賺左

正如電腦硬碟以前用10年也未必有問題,但是近1,2年的則不斷有問題,正如家中有2個 Seagate 250GB 硬碟,用了2年暫時未出現故障,但是家人去年10月買了同牌子的500GB來接駁機頂盒錄影,只用了3個星期便報銷,而我剛買了1TB硬碟,真是有點擔心會否也會出現嚴重問題。

至於相機方面,以前用過的相機也用了2年,但是去年換了另1部後不足3個月便出事(指鏡頭有裂痕:L),結果要維修了2,3個星期去更換另一個新鏡頭,幸好換完後暫時仍然操作正常。

當然的是,樓主急用相機的話可以試一試 Afgaphoto,當時試機時影出來的相質素不是很差(不過我當時最終是買了另一個牌子,因為擔心難以購買額外的充電池)。

評分

查看全部評分

喵...
KZ1103 發表於 2010-4-25 03:11 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2010-4-24 22:11 發表
拎反d客換既機出o黎賣係好正常
作為一家零售商雖然錢係賺吾哂
但賺左先(有問題再換貨比客係另一件事),點都好過退返件貨比批發商
加上零售商退返件貨比批發商相信都吾係一件易事(手續同程序既時間)

個人經驗
退貨俾批發商有幾難,唔多唔少都關個批發商事

有D批發數都唔駛數,可以一手交單一手收貨,咁就close file;
有D可能收走之後過左唔知幾耐都好似當無事發生過一樣
另外仲有一個情況:個批發商嚴格到非壞貨不設退換都唔出奇...

但係如果部機真係有問題,無理由會用成兩年先出事
所以我相信以樓主個case黎講,要怪就怪自己黑仔,部機壽命咁短....

以前我都有用過Canon PowerShot S1 IS,部機又係用左年幾就衰響個鏡頭組度
好彩之前滿一年有做續保,先至唔駛咁肉赤

評分

查看全部評分

AD18 發表於 2010-4-25 03:19 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ1103 於 2010-4-25 03:11 發表

個人經驗
退貨俾批發商有幾難,唔多唔少都關個批發商事

有D批發數都唔駛數,可以一手交單一手收貨,咁就close file;
有D可能收走之後過左唔知幾耐都好似當無事發生過一樣
另外仲有一個情況:個批發商嚴格到非壞貨不設退換都 ...

我之前用部 S3IS , 剛剛過左保 , 鏡頭組就出左事
問過條數發覺唔對路先決定換過部機

因為真係唔敢擔保整完之後係咪唔駛幾耐又出多次事

原帖由 isws 於 2010-4-24 19:03 發表

下次我再買機既話,有咩牌子好介紹?

其實除左 Canon 之外 , Fujiflim 既 DC 都幾好

我識呢度既版友用 Fujiflim , 影出黎既效果都好好 , 值得考慮一下
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多