hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 有無人知呢個入口係咩東東黎?
開啟左側

有無人知呢個入口係咩東東黎?

KY5393 發表於 2010-4-27 23:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有無人知呢個入口係咩東東黎?
本身住東九龍,平時時不時上慈雲山都見到,但一路都唔知呢個通入去山坡既通道係有咩用。
之前問過fd話係咩咩大水管黎,話因為以前呢到試過呢個入口有日流左好多水出黎,所以咁講,不過我就覺得唔多似,似吹水多,點會無啦啦走咁多水出黎。
唔知有無高人可以講下係咩黎,點解上上下山會有d咁既入口,咁得意,同埋通去邊?
我個人就覺得呢舊野唔多唔少都應該同下面地底附近條大老山隧道有多少既關係,因為果個位正正就好近隧道管道既緊急出口。

By:Google地圖。

JX9097 發表於 2010-4-28 09:22 | 顯示全部樓層
以前返學日日搭3M都會見到呢個出入口
不過都係近呢兩年先整成咁
依稀記得當年整嘅時候係有渠務署鐵牌
DIH 發表於 2010-4-28 09:35 | 顯示全部樓層
係「水管」都唔出奇,因為成座「鑽.石山」裡面,係一個水務署的設施,可能係濾水廠或地下水庫,
在鳳禮道的山邊,有幾條管插入石中,竟然係有水出的,甚至好似裡面有浪咁,一下大一下細。

參看以下連結,石山是會滲水的。
http://maps.google.com.hk/maps?hl=zh-TW&ie=UTF8&ll=22.344995,114.202602&spn=0,0.006899&z=17&brcurrent=3,0x340406d9915cc683:0xde05c334f5f274f8,1,0x340406c37eee9427:0xd3b9116677206d6e&layer=c&cbll=22.344816,114.202651&panoid=QPl0HspoiRe2_AQ3WCP7Mg&cbp=12,89.48,,0,-15.55
而家有建築署的圍板,唔知有甚麼工程。

在鳳美徑最底,又有一座會排放沼氣同水蒸汽的建築物,
我懷疑由石山至這座建築物之間,是一套污水處理系統。
下面連結,樹後面就是我講的建築物。
http://maps.google.com.hk/maps?hl=zh-TW&ie=UTF8&ll=22.342356,114.202044&spn=0,0.006899&z=17&brcurrent=3,0x3404072738fc78ed:0xe01d192ac88383a2,1,0x340406c37eee9427:0xd3b9116677206d6e&layer=c&cbll=22.342413,114.201952&panoid=jgI2ffoz0Y-IfUUI5yTnUg&cbp=12,27.67,,2,-12.04

香港有好多地下污水處理廠,所以不必驚訝,不過都可以報上千奇百趣既。

kei_hk 發表於 2010-4-28 12:01 | 顯示全部樓層

此位入面﹐好似係配水庫﹐而此「隧道」是水管﹐大約4-5年前所加建的。

barking 發表於 2010-4-28 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-4-28 09:35 發表
在鳳美徑最底,又有一座會排放沼氣同水蒸汽的建築物,
我懷疑由石山至這座建築物之間,是一套污水處理系統。
下面連結,樹後面就是我講的建築物。

請問那些沼氣同水蒸汽的氣味, 是否和站在啟德明渠上(近黃大仙警署)的感覺一樣?
李志豪 發表於 2010-4-28 19:45 | 顯示全部樓層
水蒸氣是沒有氣味的.....
barking 發表於 2010-4-28 20:31 | 顯示全部樓層

原帖由 李志豪 於 2010-4-28 19:45 發表
水蒸氣是沒有氣味的.....

應該有吧, 煲湯也聞到有味
ccicoltd 發表於 2010-4-28 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-4-28 20:31 發表
應該有吧, 煲湯也聞到有味

煲湯有湯料,氣味從它們揮發出來
你應該嗅一下水煲的沸水有沒有氣味……如果有,是時候換水煲了!
DIH 發表於 2010-4-28 21:09 | 顯示全部樓層
水蒸汽無味,但平時我地個鼻聞緊「背景氣味」,一下子有大量純水汽的話,會感覺到的。
嗅覺係detect「變化」,正如落大雨時空氣中充斥著水汽,都會聞到「雨味」。

煲湯有味就當然係湯料的味啦~

回正題,那種氣味的確同明渠味差唔多,不過潮濕或大雨天時會更刺鼻。
barking 發表於 2010-4-28 21:23 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2010-4-28 21:09 發表
水蒸汽無味,但平時我地個鼻聞緊「背景氣味」,一下子有大量純水汽的話,會感覺到的。
嗅覺係detect「變化」,正如落大雨時空氣中充斥著水汽,都會聞到「雨味」。

煲湯有味就當然係湯料的味啦~

回正題,那種氣味的確同明渠 ...

會否是同這個有關
而冒氣的建構物是泵房

處理水排放

大埔污水處理廠經生物處理過的放流水,經海底壓力管道輸送到沙田污水處理廠,聯同沙田污水處理廠的放流水,由放流水排放泵房(Effluent Export Pumping Station)經過橫越城門河的壓力管道,再穿越一條直徑3米、長達7.4公里的輸水隧道排向啟德明渠,再排放入維多利亞港。

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%B2%99%E7%94%B0%E6%B1%A1%E6%B0%B4%E8%99%95%E7%90%86%E5%BB%A0