hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) (例舉)你覺得平時司機休息時間唔夠的巴士線(指非繁忙時 ...
開啟左側

(例舉)你覺得平時司機休息時間唔夠的巴士線(指非繁忙時間)

L.CHI 發表於 2010-4-29 21:31 | 顯示全部樓層

一分鐘都不能小(笑)
HL9321 發表於 2010-4-29 22:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AD18 發表於 2010-4-29 22:19 | 顯示全部樓層
73A
平時多人些少 , 燈唔太順已經足以令班人既休息時間得番 5-7 分鐘

278X
試過跟過熟人返過幾次 , 基本上一到夜晚呢 , 最多比得 60 分你行
架 3 車係紅日仲惡做 , 尾二單開 2335 , 之後仲要做埋如心 last 開 0035  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GU9338 發表於 2010-4-29 23:40 | 顯示全部樓層

今日又黎

49X - 02 1544 廣源開 , 沿途無塞車 , 無碌車 , 1655 到青衣碼頭 , 1656 青碼開
請用文明來說服我。
ef8860@40 發表於 2010-4-30 00:24 | 顯示全部樓層
根本九龍公司既路綫,100條着左95條既行車時間,都唔會有充足時間比d車佚休息。
故此題目不值得列舉!!
沒有共產黨就沒有新中國
12A 發表於 2010-4-30 00:38 | 顯示全部樓層

講起108過鐘就想問問題

原帖由 KZ5600 於 2010-4-29 09:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

開車時間主要係九龍城開出40分鐘後.(繁忙時間45分鐘)
如遇過鐘, 車長須於飛單上自行摺數mark低到站及開車時間(開車時間理應是到站後即開).

為何仍然有私牌出現

現在 108 其中一樣被人鬧得最勁的地方
係乘客在寶馬山等左三四個字無車, 好啦終於有車上來
但最後車輛係私牌落山
結果又要等多三個字
(好幾次仲係響大客最多人放學的時間內發生)

所以就想知,
過鐘幾耐先需要私牌
係上山前已經知道要私牌落山, 定到站後才決定 (何時決定)
有無辦法轉做只做前段的特別車,
即係係寶馬山同勵德區上完客之後就 skip 餘下分站, 直接去紅隧客清客, 先至私牌返盛德街
九巴十六 與你在 GA5505 相見
fokck 發表於 2010-4-30 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 ef8860@40 於 2010-4-30 00:24 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
根本九龍公司既路綫,100條着左95條既行車時間,都唔會有充足時間比d車佚休息。
故此題目不值得列舉!!

你好似唔係第一次響呢塊分板話「不值得列舉」喇喎。

http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... 8&page=1#pid1885107

九巴俾行車時間的確係少,但計官方俾既時間唔係真
係九十五條線都係少得咁交關,唔少路線只係收車嚴
重先至搞到好似做循環線咁款。
多啦A夢
ef8860@40 發表於 2010-4-30 02:48 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2010-4-30 01:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你好似唔係第一次響呢塊分板話「不值得列舉」喇喎。

http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... 8&page=1#pid1885107

九巴俾行車時間的確係少,但計官方俾既時間唔係真
係九十五條線都係少得咁交關,唔少路線只係收車嚴 ...

事實就係事實...........我日日對住呢d數字,其實都好厭惡!!

其實呢條題目應該改為:"列舉每一車程能夠讓車長有足夠休息時間的路線"會較為貼切。

沒有共產黨就沒有新中國
kay 發表於 2010-4-30 11:11 | 顯示全部樓層
新巴新43X,
來回塞中環、經田灣、堅尼地城,
早幾日先係非繁坐左架遲成10分鐘先返到華貴總站。
世界很簡單 人類很複雜
fokck 發表於 2010-4-30 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ef8860@40 於 2010-4-30 02:48 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

事實就係事實...........我日日對住呢d數字,其實都好厭惡!!

其實呢條題目應該改為:"列舉每一車程能夠讓車長有足夠休息時間的路線",會較為貼切。

乜野日日對住呢 d 數字好厭惡? 如果你咁厭惡呢種 (不止是這題目了)
你認為「沒有討論價值」既文章的話,你就直頭唔好睇呢篇文甚至唔好入
呢個板。呢度係自由討論區,既然無違站規又無損你利益,無人迫你要睇
要回。最厭惡係你又唔提供資料又一味指摘站友「沒有討論價值」此等破
壞討論氣氛之回文。之前你果篇列舉左好多條「未行過直梯車」既路線名
單有咁多條你舉出既路線都俾站友以實證駁回,咁都叫「無討論價值」?
多啦A夢