hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 (Yahoo news) Floppy成歷史
開啟左側

(Yahoo news) Floppy成歷史

OTIS401 發表於 2010-5-4 19:37 | 顯示全部樓層

原帖由 DW8306 於 2010-5-4 19:22 發表

因為查書機裝NT既原因係因為要顧及大部份陳年companq機...
至於入面咩料子...記得好似係P2,3 with 128MB SD ram吧
堆機生命力極強,平時冇乜幾可hardware壞...
壞左報fault之後又唔洗我地落手搞:vic ...

舊款Compaq的東西都用得好耐下
以前小學到宜家中學都有好多舊款Compaq機
大多都運作正常,係有幾部連機都開唔到,鋪哂塵都冇人理...
我班果部更俾人解剖,將D野拆哂出黎...

反而後期少少既就問題多多...

hkaiw 發表於 2010-5-4 19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2010-5-4 19:22 發表
因為查書機裝NT既原因係因為要顧及大部份陳年companq機...
至於入面咩料子...記得好似係P2,3 with 128MB SD ram吧
堆機生命力極強,平時冇乜幾可hardware壞...
壞左報fault之後又唔洗我地落手搞:vic ...

另外我見過有些查書的電腦是用 Cerelon 處理器的HP廠機。
原帖由 OTIS401 於 2010-5-4 15:38 發表
至於舊Windows
小弟試過係自己部P4裝98
裝係裝到,不過搵唔到垃圾chipset的driver
畫面大到盲既都睇到

記得我曾在某間勞工處的辦公室見過有一部 i865 晶片的 IBM Thinkcentre 竟然是安裝了 Windows 98
原帖由 superay 於 2010-5-4 15:45 發表
若果係靚碟+靚floppy drive,保存環境唔係太差的話,應該讀到的。
手頭上有一隻讀中三時粗用的Floppy,剛好十二年,今日試過仲讀到,把檔案抄出來完全無問題 ...

我家中還有一些當年從遊戲機店抄回來的超任遊戲磁碟,至今仍然有部分可以讀取(最少有15年了)。
原帖由 OTIS401 於 2010-5-4 19:37 發表
舊款Compaq的東西都用得好耐下
以前小學到宜家中學都有好多舊款Compaq機
大多都運作正常,係有幾部連機都開唔到,鋪哂塵都冇人理...
我班果部更俾人解剖,將D野拆哂出黎...
反而後期少少既就問題多多... ...

基本上如果是90年代中後期的應該較好,印象中當年不少學校也是用 Compaq,不過如果是以 HP Compaq 名義的,不是用華碩底板的就較多出現問題(我只見過一款 HP Compaq 是用華碩底板)。

喵...
ccicoltd 發表於 2010-5-4 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-4 15:38 發表
前幾年新的圖書館果堆查閱電腦即使是P4
都係裝NT的...
唔裝XP的原因應該係配合番個search engine...
不過小弟都係鐘意用超級終端機查書多D...

從前用 486 跑倚天中文系統的查書電腦,反應也蠻快的
tomchen 發表於 2010-5-4 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2010-5-2 16:48 發表
另以前Tech、Panasonic Floppy機讀碟能力很好,即使用舊了的碟片也讀到,現在已經很難找到這些有強勁讀碟能力的Floppy 機了。
新碟配新Floppy,極易Data Lost.

應是 Teac 吧,Teac 的 drive 小弟還在用,的確其他 drive 讀不了的碟,它就是能夠讀出來。
只是上年某天太凍失常了一日,回暖後又狀態大勇。

原帖由 superay 於 2010-5-3 21:12 發表
以往有幸見到一隻720KB 的floppy Disk,右手邊是沒有"容量孔"的

1.44MB 的Floppy其實有一個2.88MB的進化版,請問2.88MB 的Floppy disk外表和1.44MB 有什麼分別?
Floppy Drive外表就沒有分別了。 ...

720K 小弟手頭上尚有,右邊是密孔的。

kei_hk 發表於 2010-5-4 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2010-5-4 09:04 PM 發表

從前用 486 跑倚天中文系統的查書電腦,反應也蠻快的

以前的電腦﹐雖然速度慢(當然係同今天比較啦)﹐但程式編寫時也同時照顧這一方面問題﹐所以都盡量精簡﹐沒有什麼花巧野。

例如在database 取一些資料﹐會直接把你所輸入的指示﹐轉成database的command﹐再由database 出來的結果﹐轉換成你要的結果。而結果的反映﹐都只是一行文字。

今天﹐電腦的進步﹐ram 也不是一個問題﹐再用以前沒有任何花巧裝飾的介面﹐根本唔會有人使用。於是﹐win 95 開始﹐人們便不停加上花巧裝飾。例如網頁化處理﹐加上不同圖形裝飾﹐這都要花電腦的資源去處理。
實際上﹐最終的都是同以前一樣﹐把你的requtest 轉成command﹐去指示database 做野﹐再由database 提出result﹐再由程式轉成你看到的花巧畫面+結果。

我的結論係﹐今天電腦雖快﹐但加上一大堆的花巧野﹐都可能只是同當年沒有什麼花巧野的年代相同(一般用家使用的感覺)。但唔好忘記﹐電腦的速度係是當年的佰倍千倍﹐實際運作比以前快是正常的﹐但真正想再加快速度﹐大家又要走回頭路﹐刪走花巧野了。

DIH 發表於 2010-5-5 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-4 22:07 發表

以前的電腦﹐雖然速度慢(當然係同今天比較啦)﹐但程式編寫時也同時照顧這一方面問題﹐所以都盡量精簡﹐沒有什麼花巧野。

例如在database 取一些資料﹐會直接把你所輸入的指示﹐轉成database的command﹐再由database 出來的結果﹐ ...

話分兩頭,以前CE讀電腦都有教過,一部電腦消耗最多時間在「等指示」,
部電腦幾快都好,人的輸入及接收能力始終有限。唔通我用「深藍」來聽歌放相寫blog咩。

既然人的輸入接收能力有限,電腦閒置的時間咪畀佢做下花巧野囉。

不過花巧還花巧,唔係做開花巧的公司走去行花巧,咪得出一個叫Vista的怪胎,要求多多卻慢過XP。
親身經歷,開機慢關機慢;打打下blog突然打唔到中文,要離開個blog再返去先打到;
多幾個task就出圓圈繼而hang機,同樣的task放在老4年的XP PC頂多只係阻一陣;更新過後開唔到機,等等。
在Windows開IE7/8慢過開Firefox,你話係咪抵打。

我在office用的是2002年Dell機,裝XP並update to SP3,2GB RAM,快過我屋企部2003年的組裝機。
部大牛龜已經換過唔少parts,連個底板都換過,到我忍無可忍時應該會變成一部Dell。

講返floppy,我在Win98年代從表姐那裡copy了一隻揸車game,
一放入XP的電腦,變左做CRH(即係架車超乎常理地快)。

OTIS401 發表於 2010-5-5 14:03 | 顯示全部樓層

試過同自己部電腦裝98、2000、XP、Vista同7
當中2000、XP同7宜家仲係電腦度,不過通常都係用7
Vista用左一個星期都冇就剷左,慢到吐
98因為display driver問題都剷左

總結咁多個OS、得出結果如下:
開機速度:98>7>XP>vista>2000
運作流暢度:XP>7>2000>98>vista
關機速度:7>98>XP>vista>2000
畫面美觀:vista>7>XP>2000>98
方便程度:XP>7>2000>vista>98

98同2000裝係IDE HDD度,其他都係SATA HDD
RAM方面,只有98係需要把其中一條1GB拔去才開到機
其他都係行2GB
barking 發表於 2010-5-6 19:05 | 顯示全部樓層
唔明點解呢種floppy, 好地地冇跌冇碰都會無端端disk error
最慘就係超任博士年代去遊戲店抄d 32Mb 遊戲, 返到屋企其中一隻floppy有 error 搞到成隻game無晒
根住返去同舖頭個人理論, 記得條友竟然擘開個floppy蓋, 用佢隻眼去睇下邊度壞咗

後來買咗電腦無幾耐, 在某隻雜錦CD-ROM找到一個 software 叫 HD-COPY 可以強行試讀壞的floppy
退換game碟的問題大部份得以解決

初初用電腦行DOS 6.22, 玩d台灣game成日都話唔夠 memory,
以當年的智慧, (花幾蚊)去遊戲店抄隻開機碟就解決以上問題
同學之間, 亦盛傳哪一家店出品的開機碟先至可以玩哪一隻game
根住返到課室派街坊, 有電腦的同學都話要, 不過借咗隻floppy俾人, 物主自己就無得用, 即係有幾日玩唔到game
通常都叫人地去遊戲店抄一隻floppy, 唔洗再借  

真係懷念
 樓主| fm1234 發表於 2010-5-6 19:48 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-5-6 19:05 發表
唔明點解呢種floppy, 好地地冇跌冇碰都會無端端disk error
最慘就係超任博士年代去遊戲店抄d 32Mb 遊戲, 返到屋企其中一隻floppy有 error 搞到成隻game無晒
根住返去同舖頭個人理論, 記得條友竟然擘開個floppy蓋, ...

以前玩紅白機,好多時d碟都係無啦啦玩唔到,不過唔知點解有時有口吹下佢 / 用口氣 "霞兩霞"又得o左!
想當年多數係華明中心抄碟~

電腦用floppy玩既game只記得玩過瘋狂醫院,又係要幾隻碟,不過唔記得記係哪裡抄。
zoom...zoom...M6
kei_hk 發表於 2010-5-6 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2010-5-6 07:48 PM 發表

以前玩紅白機,好多時d碟都係無啦啦玩唔到,不過唔知點解有時有口吹下佢 / 用口氣 "霞兩霞"又得o左!
想當年多數係華明中心抄碟~

電腦用floppy玩既game只記得玩過瘋狂醫院,又係要幾隻碟,不過唔記得記係哪裡抄 ...

雖然d floppy 係有個蓋﹐不過都有機會入塵的﹐所以有時吹下它便有機會正常read 到﹐其實係吹走上面細少的塵。

同時﹐個磁碟機個head 用得多都會污物的﹐令到間歇地read唔到﹐一read唔到便等timeout﹐唔會重新再試﹐也是「假死碟」的原因。