hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 (Yahoo news) Floppy成歷史
開啟左側

(Yahoo news) Floppy成歷史

kei_hk 發表於 2010-5-6 20:44 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2010-5-6 07:05 PM 發表
初初用電腦行DOS 6.22, 玩d台灣game成日都話唔夠 memory,
以當年的智慧, (花幾蚊)去遊戲店抄隻開機碟就解決以上問題
同學之間, 亦盛傳哪一家店出品的開機碟先至可以玩哪一隻game
根住返到課室派街坊, 有電腦的同學都話要, 不過借咗隻floppy俾人, 物主自己就無得用, 即係有幾日玩唔到game
通常都叫人地去遊戲店抄一隻floppy, 唔洗再借  

真係懷念.

dos 6.22 已經可以直接在harddisk 執行boot 起部電腦﹐唔夠memory 主要是開機時你load 了幾多額外野﹐例如sound card driver 等等。

當時﹐2部電腦相同config﹐個 autoexec.bat (用 dos 開機時自動執行的file﹐用作load 各種硬件的driver) 寫得好同寫得唔好﹐都可以有好大分別。

如果玩game的﹐只load mouse, 同sound card(如有需要) 便足夠。其他的cd-rom driver﹐dos 的其他功能可以唔load﹐可慳番一些寶貴的memory。

樓主| fm1234 發表於 2010-5-6 20:51 | 顯示全部樓層
頭先諗起,另一樣成為歷史既係咪行波既滑鼠?用我就相信仲有一定既人用,
但出我就唔多覺仲有得出,唔知仲有無呢類滑鼠賣?
zoom...zoom...M6
hkaiw 發表於 2010-5-6 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2010-5-6 20:51 發表
頭先諗起,另一樣成為歷史既係咪行波既滑鼠?用我就相信仲有一定既人用,

新高登好像還有數元一個,不過應該是二手。
喵...
DIH 發表於 2010-5-6 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2010-5-6 20:51 發表

現時光學滑鼠已經好好用,又平,貴少少的更可以在任何表面使用,慳返塊pad,滾球滑鼠都係byebye。
記得以前電腦科有教ball mouse的原理,那時我才知道如果個mouse冇乜反應,
可以拆個波出來抹一抹,就會順暢返,因為波上的塵阻礙了sensor。俱往矣~

我諗大約2003-04年左右,電腦科技的更新慢了下來,可能硬件及軟件已經可以滿足大部分家用需要,
而USB 2.0的普及令比較舊的電腦也可以用新設備,減少整部電腦更新的急切性。
我自己的大電腦已經用了七年,Notebook用了兩年半。

不過對我而言,電腦壽命延長的其中一個主因是Firefox的出現
加上寬頻上網令知識得以廣泛流傳,包括如何保護電腦,之前兩部都係因為IE中招而死機

Seiko 發表於 2010-5-6 23:46 | 顯示全部樓層
呢款floppy 應該更耐歷史

另一款"英年早逝"的儲存媒體 係ZIP disk, 大大塊, 很厚身,
以前賣得很貴, 不過因為cd-rw同dvd的普及, 所以很快便被淘汰
 樓主| fm1234 發表於 2010-5-6 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2010-5-6 23:46 發表
呢款floppy 應該更耐歷史

另一款"英年早逝"的儲存媒體 係ZIP disk, 大大塊, 很厚身,
以 ...

以前中學既機係AST < 係咪有呢隻牌字? 都可用呢款點,我記得
以前教Pascal Program既書都係送呢款碟,都唔知點用(當時大部份機都已用細碟)

現在中學既電腦堂仲有無教Pascal Program?
zoom...zoom...M6
tomchen 發表於 2010-5-7 04:43 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-5-6 20:44 發表

dos 6.22 已經可以直接在harddisk 執行boot 起部電腦﹐唔夠memory 主要是開機時你load 了幾多額外野﹐例如sound card driver 等等。

當時﹐2部電腦相同config﹐個 autoexec.bat (用 dos 開機時自動執行的file﹐用作load 各 ...

以前玩 game 要成日改 config 同 autoexec 兩個 file ,仲記得少部份..
config.sys 不外乎是
DEVICE=HIMEM.SYS
DEVICE=EMM386.EXE NOEMS or RAM
DOS=HIGH,UMB
DEVICEHIGH=Sound.sys
DEVICEHIGH=CDDriver.sys /D:MSCD001
LASTDRIVE=F (見好多人習慣 set 去 Z,但每個 letter 都佔記憶體)

autoexec.bat 不外乎是
@ECHO OFF
LH Mouse.exe
LH MSCDEX.EXE /D:MSCD001
LH Smartdrv.exe
LH DOSKEY.exe
SET DIRCMD=/O

等等..
tomchen 發表於 2010-5-7 04:50 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-5-6 19:05 發表
唔明點解呢種floppy, 好地地冇跌冇碰都會無端端disk error
最慘就係超任博士年代去遊戲店抄d 32Mb 遊戲, 返到屋企其中一隻floppy有 error 搞到成隻game無晒
根住返去同舖頭個人理論, 記得條友竟然擘開個floppy蓋, ...

開蓋可看 physical damage 嘛,我以前借 floppy 俾某同學都預o左唔會收返,
因為佢的 floppy 機一定會係碟面上刮了條坑出黎...
superay 發表於 2010-5-7 10:13 | 顯示全部樓層
新高登好像還有數元一個,不過應該是二手。

買過一隻試用,同全新無分別,應該是一手的倉底貨

原帖由 fm1234 於 2010-5-6 11:53 PM 發表

以前中學既機係AST < 係咪有呢隻牌字? 都可用呢款點,我記得
以前教Pascal Program既書都係送呢款碟,都唔知點用(當時大部份機都已用細碟)

現在中學既電腦堂仲有無教Pascal Program? ...

AST這個牌子曾經存在,當年同Compaq等公司齊名
但後來收山改為只做電腦零件
PS: 有點似巴士引擎製造商"吉拿"

kei_hk 發表於 2010-5-7 10:37 | 顯示全部樓層

原帖由 tomchen 於 2010-5-7 04:43 AM 發表

以前玩 game 要成日改 config 同 autoexec 兩個 file ,仲記得少部份..
config.sys 不外乎是
DEVICE=HIMEM.SYS
DEVICE=EMM386.EXE NOEMS or RAM
DOS=HIGH,UMB
DEVICEHIGH=Sound.sys
DEVICEHIGH=CDDriver.sys /D:MSCD ...

當年我都未精電腦﹐所以都唔係太記得。

不過﹐如果做文書機﹐會load 埋 doskey.exe﹐如果用來打機﹐便不會load 埋 doskey.exe﹐可慳少量ram的。