hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 懷疑HSBC假電郵
開啟左側

懷疑HSBC假電郵

hkbw 發表於 2010-5-6 19:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日收到封咁既EMAIL

奇怪得很...
疑點幾個:
1. 本人並沒有任何HSBC個人戶口, 隨報工之外, HSBC不應有本人的電郵地址.
2. 有關連絡電郵之名稱為hsbc-com.co.uk
3. 如果是HSBC的CS個邊寄出來, 上款唔應該用本人的電郵地址, 而應該是本人的姓名吧?

大家點睇?!

殺雞焉用牛刀?!
kei_hk 發表於 2010-5-6 22:24 | 顯示全部樓層
100% 肯定是假。

香港匯豐銀行的DOMAIN 係  hsbc.com.hk  唔係 hsbc-com.co.uk
即使唔計地域﹐都唔會係 hsbc-com.co

擺明是假的。

你可能什麼都唔理。也可通知匯豐銀行處理﹐也可通知警方處理。

DIH 發表於 2010-5-6 22:47 | 顯示全部樓層
我都覺得一定係假的,我建議樓主向匯豐報告。
UCR683 發表於 2010-5-6 22:59 | 顯示全部樓層

建議樓主直接向金管局及警方舉報。
NC8285 發表於 2010-5-7 01:41 | 顯示全部樓層
我都覺得係假既機會好大,如果真係HSBC UK寄比樓主既話,個電郵同綱址應該都唔會係hsbc-com.co.uk 咁掛,
真既應該都會係hsbc.com.uk咁呀!?同埋多數係d大公司寄黎既電郵開頭都會係info或者部門名,唔會係d用戶名
咁..................不過樓主都係向金管局或者警方舉報好d,等唔好咁多人中招.................
OTIS401 發表於 2010-5-7 14:27 | 顯示全部樓層
奇怪既係條超連結的確係uk的匯豐網頁...

但以防萬一
樓主還是報警吧
kei_hk 發表於 2010-5-8 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-5-7 02:27 PM 發表
奇怪既係條超連結的確係uk的匯豐網頁...

但以防萬一
樓主還是報警吧

你講e-mail 入面條link?

表面看是英國hsbc 的網址﹐不過都要樓主用右mouse 去檢查實際條link 是否同表明看到的相同。

這便是釣魚網站的運作了。

根本﹐真正銀行給你的e-mail﹐個reply mail 根本唔會出錯的(hsbc-com.co.uk)﹐所以我100% 肯定是冒牌e-mail。

OTIS401 發表於 2010-5-8 13:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-8 12:14 發表

你講e-mail 入面條link?

表面看是英國hsbc 的網址﹐不過都要樓主用右mouse 去檢查實際條link 是否同表明看到的相同。

這便是釣魚網站的運作了。

根本﹐真正銀行給你的e-mail﹐個reply mail 根本唔會出錯的(hsbc-com. ...

哦...即係條link係假的
因為佢係cap圖我無從判斷...
kei_hk 發表於 2010-5-8 16:29 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-8 01:37 PM 發表

哦...即係條link係假的
因為佢係cap圖我無從判斷...

我唔可以100%肯定是假﹐不過99.9%是假的。

事件上﹐作為銀行係唔會主動叫你去某個網址去UPDATE 個人資料的﹐只會叫你去自己LOGIN 網上理財 或 叫你去分行辦理。

而不法之徒所製作的釣魚網站﹐根本便是擺明去呃人﹐但只要細心少少便可發現到破綻。問題係很多人都不會細心的﹐只要有人唔細心﹐又同時有相同銀行的戶口﹐便會信以為真﹐那時騙徒便成功。

由於E-MAIL可以話係0成本﹐所以他們都會漁翁撤網方式﹐利用軟件不停去大量發這些e-mail﹐只要有少量人中計﹐click 入條假link﹐去了他們的假銀行server﹐便可取到用戶的密碼﹐已經可以動用戶口﹐可以令他們有可觀的收入。