hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 城巴E500上架實錄[多圖]
開啟左側

城巴E500上架實錄[多圖]

oxball 發表於 2010-5-8 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 GNZ9068 於 2010-5-8 05:23 發表

乜佢地唔係在屯門砌嫁咩??

不過直接駕駛條陣上去,除左左右太問題,我真係諗唔到有咩問題..

尾批ADS﹐第一批DUPLE ATR係廣州增城砌﹐而少部份歐三3ASV就係廈門。
最後一批屯門出品係第二批AVBE
sunnykam 發表於 2010-5-8 21:56 | 顯示全部樓層
再早D, GW, GX牌3AV都係增城砌...咁多部, 唔知又係唔係逐條用拖架運?

可能以前可以渣去內河馬頭上船?
浚╭☆ 發表於 2010-5-9 01:31 | 顯示全部樓層
點解D陣唔直接運上大陸,要黎香港先嘅??
3ASV174 發表於 2010-5-9 03:20 | 顯示全部樓層

如果問點解底盤唔直接運去大陸,我就會有另一個問題。

以前九巴買o既底盤,到港之後都係直接開返屯門車廠組裝車身,
甚至係原架到港既車,都係直接返廠。
但近年o既新車,不論富豪、Scania 定係 ADL 都好,都會先由代理接收,
再泊街外車場,之後先再交車俾九巴或者城巴。
咁依家呢批 E500 底盤,到底係由 ADL 接收定由城巴接受架呢?
即係條底盤到o左之後,係 ADL 自己安排上五洲龍砌車,再返香港交車,定城巴自己安排?

五洲龍就係 ADL 合作夥伴啦,
但九巴就搵廣通砌車,咁九巴批底盤到香港又由邊方面接收架?
到底係底盤運到香港已經交車,定係裝埋車身先一次過交車既呢?

呢個問題或者會同點解批車會先到香港有關,
亦可能只係因為無航班直達先要經香港轉運,
但達細情況真係要等其他師兄補充。
kei_hk 發表於 2010-5-9 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2010-5-9 03:20 AM 發表
如果問點解底盤唔直接運去大陸,我就會有另一個問題。

以前九巴買o既底盤,到港之後都係直接開返屯門車廠組裝車身,
甚至係原架到港既車,都係直接返廠。
但近年o既新車,不論富豪、Scania 定係 ADL 都好,都會先由代理接收,
再 ...

以前在屯門裝車﹐當有新車陣到香港﹐九巴便會派人接收。

由貨櫃碼頭直接掛 T牌﹐司機帶上頭盔﹐在支援車協助下駕駛回車廠。

不過﹐車陣不一定直接去屯門的﹐會因應屯門(車廠及裝嵌廠)有沒有足夠位置﹐而靈活去不同的車廠暫存。

曾經﹐多年前曾有一位司機精神錯亂﹐於青衣車廠開動巴士亂撞﹐傷及一條未裝嵌的AV車陣。

leungfan 發表於 2010-5-9 17:45 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2010-5-8 13:55 發表
今次架MORNING LUCY來遲左, 時間配合唔到, 如果唔係都去到見荀野

希望月底隻船唔好又delay啦(又有幾部AVBWU)
想問下, 點解大家會知道幾時有船到港同埋係邊個碼頭

thx a lot...
a396 發表於 2010-5-9 18:30 | 顯示全部樓層

原帖由 sunnykam 於 2010-5-8 21:56 發表

再早D, GW, GX牌3AV都係增城砌...咁多部, 唔知又係唔係逐條用拖架運?

咪住先, 冇記錯 G 牌尾o既 3AV 都o係屯裝砌,
而 HD - HJ 牌 3AV 之中, 有部份o係增城砌.

似乎隔o左十零年, 自己記性差o左...
獨派交通迷同政治學人
sunnykam 發表於 2010-5-9 20:36 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

資料來自97年陳生年鑑, 同場仲有AD, 間廠叫新美景
你講嘅G牌3AV, 應該係GP, GR 0個批, 兩批係有分別的

點解唔直運大陸, 係因為大陸港口當年未咁發達, 好多大船只會停香港, 呢個都係香港點解會0係轉口港嘅原因, 詳情請睇教科書...今時唔同往日, 唔直運大陸嘅原因唔知係咪樓上所講代理問題, 就不得而知, 不過如果因為咁就有D捉蟲...

當時資訊冇咁流通, 真係好想知道批底盤點上大陸, 望高人指點
GNZ9068 發表於 2010-5-13 00:28 | 顯示全部樓層
聽講今時今日唔直接係大陸Landing,係因為大陸唔比外國製巴士(重型車輛)直接進口?

如果唔係點解Volvo要係大陸搞個申沃富豪買B7R~?

都係果句..有錯請指..
3asv6 發表於 2010-5-14 22:25 | 顯示全部樓層

呢批單話呢批有44架暗示81架中有44架係市區版,
其他係Flyer?

OT:玩開UK Truck Simulator真係好想有人整運
巴士底盤拖架,不過車尾零件外露要整到0甘detail
,有人整咋起黎都會好"疾".
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架