hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 今次輪到我想買notebook,可唔可以俾D意見... ...
開啟左側

今次輪到我想買notebook,可唔可以俾D意見...

OTIS401 發表於 2010-5-8 13:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前小弟的itouch計劃被老爸破滅了
佢叫我不如買手提電腦好過...想想下又有道理
再加上佢有計劃想將我丟去外國讀書,notebook可能會成為了我的essential
考慮到將來,netbook又唔夠用,所以都係正正常常咁買部notebook就算

而自己就大約預7-8000元
要求大約如下:
1. 2GHz以上雙核,如果係i3的會更好
2. 睇到高清,要獨立顯示卡
3. 有multi touch的touchpad
4. 唔要Samsung同Sony
5. 13-14吋顯示

下面呢D可有可無,但都希望有
1. 3G模組(或者有位可自行加裝也可以)
2. 有熄左機都有電到的USB頭
3. 行Windows 7 64bit

而自己就係雜誌睇中左Toshiba Satellite L510
唔知呢部機如何呢?
我覺得唔錯,但睇過實物後,好似有D太厚,同touchpad太細...
kay 發表於 2010-5-8 14:35 | 顯示全部樓層
msi都有部抵玩i3(唔知定係i5)都係6k鬆d。
世界很簡單 人類很複雜
~誰@359~ 發表於 2010-5-8 20:51 | 顯示全部樓層
其實你趕唔趕?如果有朋友讀大學不如等埋大學d notebook promote先再決定…
字大只顯得人自大
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-8 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-5-8 20:51 發表
其實你趕唔趕?如果有朋友讀大學不如等埋大學d notebook promote先再決定…

大約係幾時?
kei_hk 發表於 2010-5-8 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-8 09:40 PM 發表

大約係幾時?

通常是8-10月間。

樓主| OTIS401 發表於 2010-5-8 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-8 22:34 發表

通常是8-10月間。

咁又好似遲左D...
同埋我宜家冇朋友係大學讀...
hkaiw 發表於 2010-5-8 22:41 | 顯示全部樓層

基本上8000元左右已經買到 i5 了,早1,2天看到某報章介紹的聯想 Ideapad 用 i5 處理器大約8400元(獨立顯示卡、4GB Ram),如果要 i7 則多約2000元(其餘規格與 i5 那款差不多)。
喵...
kei_hk 發表於 2010-5-9 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-5-8 10:41 PM 發表
基本上8000元左右已經買到 i5 了,早1,2天看到某報章介紹的聯想 Ideapad 用 i5 處理器大約8400元(獨立顯示卡、4GB Ram),如果要 i7 則多約2000元(其餘規格與 i5 那款差不多)。 ...

我的見解是notebook 是打唔到機的﹐只可一般文書上網﹐間中做一些高複雜的工作﹐例如圖像處理等。

前者來說﹐任何一粒雙核心已經足以應付﹐後者的要求不高的都不用刻意選有display card 的機。

ram 方面﹐向來都是越多越好﹐4gb 已經漸漸成為入門了(不過仲有2gb 的機款﹐但可以自己加﹐問題不大)。留意的是32-bit 及 64-bit 問題﹐有少數的軟件是不能在64-bit win 7 內執行的﹐但家用的軟件應該不會出問題。
** 我有一部行2gb ddr2的notebook﹐用win 7 32-bit﹐一般上網是完全沒有問題的﹐玩facebook 的flash game 也沒有問題﹐所以用win 7 的情況下﹐唔夠ram 都唔會太差的。

我個人意見﹐是不需買到最高級最新款的config﹐因為一般notebook 都只是大約可用3年﹐3年後即使不出問題﹐性能上都未必可滿足日後需要﹐係時候更新。notebook 同desktop 不同的﹐是不能加補品去提升性能。

因此﹐我會選購一些有獨立的display card 機款﹐在多煤體娛樂﹐看高清電視都是必須的(雖用cpu都可滿足到﹐但效果不及display 硬解好)。而cpu 方面﹐較舊的雙核cpu都可以﹐反正上網及文書﹐都無可能用盡任何一粒雙核的cpu。

最後﹐如果不會帶出街的﹐可考慮買有num pad 的機款﹐在家中使用會方便不少的。

用我的方式去買機﹐因不追新款﹐因此機價會比較便宜(同最新產品可能平到$1xxx的﹐用這$1xxx去買其他配件如tv手指﹐加額外ram好過啦)﹐但性能上又可滿足﹐是一個不錯的建議。

kei_hk 發表於 2010-5-9 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-8 01:45 PM 發表
要求大約如下:
1. 2GHz以上雙核,如果係i3的會更好
2. 睇到高清,要獨立顯示卡
3. 有multi touch的touchpad
4. 唔要Samsung同Sony
5. 13-14吋顯示

下面呢D可有可無,但都希望有
1. 3G模組(或者有位可自行加裝也可以)
2. 有熄左機都有電到的USB頭
3. 行Windows 7 64bit

而自己就係雜誌睇中左Toshiba Satellite L510
唔知呢部機如何呢?
我覺得唔錯,但睇過實物後,好似有D太厚,同touchpad太細...

3g 模組﹐真係可有可無的﹐反正usb 的流行﹐各大香港台都用usb 手指的﹐但有此模組的﹐又會貴不少。同埋﹐香港出售的機款﹐多數都是無的﹐要自己去加裝﹐不值這樣做。用usb 有好處便是無指定一部機用﹐其他電腦都用到﹐比較靈活一點。

供電usb﹐多數新款機都有的。而你選擇時﹐最好有3個usb port 以上的model﹐因為你多數會長插mouse, usb modem(流動上網)﹐usb harddisk(家中用作加大harddisk)﹐mouse 可用usb hub﹐其他2件都唔推介你經usb hub的。

如你經常都會駁外置harddisk﹐找一些有e-sata 接口的機款﹐實際用起來效率是比usb 穩定及快的。

win 7 64-bit﹐只要原本跟機是4gb ram﹐生產商都唔會蠢﹐一定用64bit﹐用盡4gb ram。

如你經常要帶出街﹐要留意電池的續航力﹐這一方面最好上網search 其他用家提供的實際資料。

你唔想用 「索你」同「三叔」﹐「東知」都是一個好選擇﹐口啤在商用市場不錯的。不過﹐外型多數都是同你講的一樣﹐比較大部及樣衰一點﹐沒有時代感。touchpad 可用mouse 代替﹐講真touchpad 間中用下無所謂﹐長時間用都係用番mouse 方便。

唔知你幾時會去外國﹐你買機時都考慮一下國際保用的問題。

樓主| OTIS401 發表於 2010-5-9 13:52 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2010-5-8 22:41 發表
基本上8000元左右已經買到 i5 了,早1,2天看到某報章介紹的聯想 Ideapad 用 i5 處理器大約8400元(獨立顯示卡、4GB Ram),如果要 i7 則多約2000元(其餘規格與 i5 那款差不多)。 ...

其實好多人講過i5同i3冇咩分別,只係多左個咩自動超頻
我驚超超下會超到粒U提早玩完...

另外我都睇過一些CULV,CPU頻率離奇地低
但效率又快過一般notebook,唔係好明點解...

原帖由 kei_hk 於 2010-5-9 11:12 發表
我個人意見﹐是不需買到最高級最新款的config﹐因為一般notebook 都只是大約可用3年﹐3年後即使不出問題﹐性能上都未必可滿足日後需要﹐係時候更新。notebook 同desktop 不同的﹐是不能加補品去提升性能。

因此﹐我會選購一些有獨立的display card 機款﹐在多煤體娛樂﹐看高清電視都是必須的(雖用cpu都可滿足到﹐但效果不及display 硬解好)。而cpu 方面﹐較舊的雙核cpu都可以﹐反正上網及文書﹐都無可能用盡任何一粒雙核的cpu。

最後﹐如果不會帶出街的﹐可考慮買有num pad 的機款﹐在家中使用會方便不少的。

我自己唔係追求科技的人
以現時來說,雙核心已經足夠
有獨立顯卡的話會更好,不過只係唔知揀ATI定係nvida好...
其他花款野我真係冇興趣
藍光碟機小弟更從來沒有打算要,除非宜家DVD同CD已經淘汰了

numpad方面,小弟會買外置的來解決
始終宜家係用九方,冇numpad會不方便...

原帖由 kei_hk 於 2010-5-9 11:28 發表
如你經常都會駁外置harddisk﹐找一些有e-sata 接口的機款﹐實際用起來效率是比usb 穩定及快的。

如你經常要帶出街﹐要留意電池的續航力﹐這一方面最好上網search 其他用家提供的實際資料。

你唔想用 「索你」同「三叔」﹐「東知」都是一個好選擇﹐口啤在商用市場不錯的。不過﹐外型多數都是同你講的一樣﹐比較大部及樣衰一點﹐沒有時代感。 touchpad 可用mouse 代替﹐講真touchpad 間中用下無所謂﹐長時間用都係用番mouse 方便。

唔知你幾時會去外國﹐你買機時都考慮一下國際保用的問題。

我想買果部係有e-sata combo的
電池方面,我不明白點解東G沒有提供此方面的資料
不過據X-zone的資料,係高效能時能用到約兩小時,都算ok

保養...宜家睇黎睇去都係得一年
只係見過部分笨Q的有三年...