hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 今次輪到我想買notebook,可唔可以俾D意見... ...
開啟左側

今次輪到我想買notebook,可唔可以俾D意見...

~誰@359~ 發表於 2010-5-11 20:00 | 顯示全部樓層

睇EPC話fujitsu岩岩出左一部新LIFEBOOK
用core-i3、ATI display,14吋mon,建議售價$6998…
字大只顯得人自大
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-11 20:58 | 顯示全部樓層
Notebook方面暫時解決了
睇中左幾部Asus同2部Toshiba...
應該呢兩個星期內便會買了

樓上提及的幾部Sony,其實我都睇過
真係唔錯,但奈何老爸對Sony的印象實在太差唔俾買...

宜家我又出左一個問題,就係router...
我用緊和記的,奇怪的係明明係VDSL都唔駛入密碼
用DHCP自動取ip,我R爆頭都諗唔明...
問題係網上好多人話和記的VDSL係用唔到router,有D人又話得
搞到我亂七八糟...
barking 發表於 2010-5-12 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-11 20:58 發表
宜家我又出左一個問題,就係router...
我用緊和記的,奇怪的係明明係VDSL都唔駛入密碼
用DHCP自動取ip,我R爆頭都諗唔明...
問題係網上好多人話和記的VDSL係用唔到router,有D人又話得
搞到我亂七八糟...

用到咪得囉
VDSL一樣可以DHCP, 好似九龍塘去美孚咁, 無話一定要觀塘綫轉荃灣綫.

網上傳言不可盡信, 必需科學求真
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-12 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2010-5-12 01:43 發表

用到咪得囉
VDSL一樣可以DHCP, 好似九龍塘去美孚咁, 無話一定要觀塘綫轉荃灣綫.

網上傳言不可盡信, 必需科學求真

唯有希望係咁...
我諗住聽日就去買...
Buffalo WCR-GN
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-13 14:46 | 顯示全部樓層
有時網上的資料真係信唔過...
岩岩買左Buffalo WCR-HP-GN番離,暢順地使用中
AVD1 發表於 2010-5-14 09:40 | 顯示全部樓層
自己認為如果 Asus 及 Toshiba 二選其一, 個人意見係會選後者 ~

實情其實想比較耐用,
我自己係會建議你睇商務機種
包括 HP 在內 o既 Elitebook ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hkaiw 發表於 2010-5-15 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-5-14 09:40 發表
實情其實想比較耐用,
我自己係會建議你睇商務機種
包括 HP 在內 o既 Elitebook ~

不過這款的價錢不太便宜,即使用 i5 的處理器加上獨立顯示卡差不多要16000元,例如:
http://www.price.com.hk/product.php?p=115816

喵...
AVD1 發表於 2010-5-17 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-5-15 22:20 發表

不過這款的價錢不太便宜,即使用 i5 的處理器加上獨立顯示卡差不多要16000元,例如:
http://www.price.com.hk/product.php?p=115816
樓主要係 13 - 14"
你個部係 15"

以 HP 黎講, 部份 14" 機商務機大約 $ 12,000 左右 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
gordon 發表於 2010-5-19 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-11 11:53 發表

如果是大型連鎖店(如百記﹐瘋記)標售是相同的﹐這是代理商的要求﹐也不會平比你。

不過﹐贈品方面可能有分別的﹐但不會太明顯﹐同埋唔會太實用﹐唔會送ram的(除非代理/公司本身做promot﹐間間分店都會同時送)。

但肯定的是旺區店 ...

唔會平俾你? 我敢肯定, 除左你買Sony之外, 所有牌子的Notebook, 如果你在連鎖店一次過付款(現金或者信用卡), 會平約3-5%, 一次過付款根本冇人會俾標價(除非件貨品冇水位賺).

頭先才在尖沙咀唱片店隔離間豐記同埋九倉商場間百記問完價, Fujitsu Lifebook LH530(i3 CPU, Intel GMA4500), 標價5998, 分期5998, 一次過約5800, 據知在旺角, 甚至分期都可以平少少(只係少少咋), 同一部機在高登腦場買, 見到5450呢個現金價添呀.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-20 10:27 | 顯示全部樓層

最後睇中的係Toshiba的Portege M900...
http://www.chevalier-itech.com/e ... wProductM.asp?id=84
同本來想買的L510比較,多付一千多就有多2GB RAM、兩年保養等等....
係張顯示卡差少少,mon細左咁解

不過接近八千又好似貴左D....
想等多一陣先買...