hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 香港電台有關立法會補選的節目 (最新消息 @ P.3) ...
開啟左側

[電台] 香港電台有關立法會補選的節目 (最新消息 @ P.3)

S3BL100 發表於 2010-5-14 21:00 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2010-5-14 20:31 發表
1. 今晚又係睇齊兩邊新聞
CCTVB 就主力報官員不投票, 又強調港大民調預計投票率有幾低...
而有線就報港大民調下各區候選人預計得票率

話時話,港大民調有冇分析過預計投票率只得22%至29%的原因?點解我好似唔覺主流媒體有討論過箇中原因?
到底係因為不少巿民都認為公投係鬧劇、不支持五區總辭;定係陰謀論少少,d人驚投票會被秋後算帳(因為票站主任會
根據參與投票的選民的身份證,在選民名單上作記錄)?

以上純屬無事實根據、胡亂說說的陰謀論,反正我下個月因為新工作,會去某西方國家長居,我先唔驚係咪有人會話我去投票係違憲,秋後算帳

唯一影響我投票意欲的因素,就係我果區得兩名政見、立場相近的候選人,無咩癮。
 樓主| 12A 發表於 2010-5-14 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-5-14 21:00 發表

話時話,港大民調有冇分析過預計投票率只得22%至29%的原因?點解我好似唔覺主流媒體有討論過箇中原因?
到底係因為不少巿民都認為公投係鬧劇、不支持五區總辭;定係陰謀論少少,d人驚投票會被秋後算帳(因為票站主任會
根據參 ...

我同你同區, 不過我會投票
我無謂因為唔投票, 比有關人等動員/任意猜測...

我識人讀左派學校, 但如常投票
而且相關學校民主牆上更出現五區公投漫畫

我想問投票時是否只對 ID 號碼
因為太太近日收信後發現通知卡是沒有英文名, 但身分證就有英文名...
(她是18歲換身分證時才加上英文名, 而登記信就在生日前已經寄出)

之前幾次投票係投到, 但今次如果不行的話, 可以怎麼辦

正題 - 今次論壇收視低, 有可能比有關人士用來施壓,
在2012年時以效益為名, 要求港台停播相關論壇
所以呢團關注政治的心火要維持到2012年

另問 城市論壇會否有因被施壓而停播的風險

九巴十六 與你在 GA5505 相見
DIH 發表於 2010-5-14 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-5-14 21:00 發表

根據參 ...

立法會有人辭職出現空缺,香港特區政府依法安排補選,選民奉選舉事務處指示去投票,有何可算賬?
投票通知卡上云:「請行使你的公民權利和履行公民責任,在補選中投票。」
中英對照兼粗體,我等守法良民有何賬可被算?

今次選舉做民調,真係好難講,同以往唔同,係人都知這是一場非典型選舉,有太多詮釋,但選票只有一張,
未到最後一刻,唔好話民調機構,連選民自己都未必確定自己係咪去投票、投畀邊個,
而且係好個人的選擇(尤其是游離選民),議員們即使同一立場甚至同一黨都幾把嘴,選民何嘗唔係?

(我係咪在自我審查?)

hosito 發表於 2010-5-14 22:12 | 顯示全部樓層

我覺得今次補選帶動了一部份以往從未投票的選民投票, 可能會提升日後各選舉的投票率。
Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-14 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-5-14 07:26 發表

如果是公社聯的「公投」角度, 投白票可以理解為沒有合適"議題"(即對普選無意見/無所謂),
而不是"候選人"..hon_son_wilson版友講出了重點, 就是究竟係"投人"定"投議題"?

將一個明明是"投人"的補選, 格硬變成"投 ...

所以一早講左佢地點都會贏
就算投票率兩成都冇既
佢地冇可能會話自己輸
之後就話唔爭取2012
 樓主| 12A 發表於 2010-5-15 23:05 | 顯示全部樓層

明天城市論壇將以補選為題

http://programme.rthk.org.hk/rth ... 08528&m=episode

2010-05-16 論題 : 五區補選立場爭議何其多 卅載問政意識進步又幾何?

嘉賓
劉夢熊   全國政協委員
宋立功  城市大學專業進修學院學術統籌
劉銳紹  時事評議員
(為何沒有政黨中人, 去哂避世同忙於拉票)

節目將於中午十二時零五分無線電視翡翠台及
晚上十一時三十分有線電視直播新聞台播出。
網上直播時間 : 逢星期日 HKT 1205 - 1250
香港電台第一台直播時間: 午間新聞天地後
九巴十六 與你在 GA5505 相見
Quanta 發表於 2010-5-15 23:49 | 顯示全部樓層

講講吓好似好多 post 都同傳媒完全無閞,
第二頁開始好似只有三幾個 post 關傳媒事
其他果 d 嘢都係過返去 N 板講啦
(雖然, A2 板多 d ipower )
rickycheng 發表於 2010-5-16 08:09 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-5-15 23:05 發表
http://programme.rthk.org.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/city_forum&d=2010-05-16&p=899&e=108528&m=episode

嘉賓
劉夢熊   全國政協委員
宋立功  城市大學專業進修學院學術統籌
劉銳紹  時事評議員
(為何沒有政黨中人, 去哂避世同忙於拉票)

一有政黨就要跟選舉規定做..
RTHK 會好煩
kay 發表於 2010-5-16 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-5-15 23:05 發表
http://programme.rthk.org.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/city_forum&d=2010-05-16&p=899&e=108528&m=episode

2010-05-16 論題 : 五區補選立場爭議何其多 卅載問政意識進步又幾何?

嘉賓
劉夢熊   全國政協委員 ...

咁樣今日既可看性都會好低
世界很簡單 人類很複雜
Quanta 發表於 2010-5-16 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-5-16 10:33 發表

咁樣今日既可看性都會好低

咁就要靠台下觀眾去增加可看性了