hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [相] 灣仔堅尼地道荒廢屋苑 - 嘉賢臺
開啟左側

[相] 灣仔堅尼地道荒廢屋苑 - 嘉賢臺

Choi 發表於 2010-5-23 18:37 | 顯示全部樓層

原帖由 WING93 於 2010-5-23 17:47 發表

咁快又比人唱通街
之前十幾年座野就一直擺係度冇人講冇人理
而家一有論壇討論d報紙傳媒就即刻擺上枱講講講...
「天下文章一大抄」呢句話真係幾時都咁啱用

呢d荒廢建築未有人提起個陣就好地地,一有人開始提就通 ...

到時候可能拆卸重建吧.
不過擔心有人事先去偷靚料.
只怕變成大自然珍寶的翻版

同樣的,同濟中學又是探險勝地.
平日船街上段人影半隻也不多.
除非有心等"朋友"放學吧

最好還是收回鎖匙,否則遲早爆格.
新造的人、如鷹展翅上騰。
AVW56 發表於 2010-5-24 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2010-5-23 17:47 發表

呢d荒廢建築未有人提起個陣就好地地,一有人開始提就通常都收唔到科
原本好完整,之後唔知點解就會越黎越多人去搞破壞
睇怕遲下又難免會淪為一個新war game場地...

講番呢座野既設計,好奇怪究竟佢整一個有密碼鎖既住客入口有咩用
隔離條樓梯一樣可以上到去上面,陌生人都可以無視對閘咁行上去
d單位又冇鎖,單位鎖匙又任攞
等同珍仲話遲d打算重新修葺出租單位
而家已經唱到街知巷聞,又荒廢豪宅,又鬼屋
咁「高」人氣,睇佢點收科
(今次同珍真係多得班傳媒唔少 ).

應該唔會, 呢座野而家大大個業主係度,
既然咁多年黎都有請清潔工人得閒打掃下,
如果真係比WAR GAME人士搞, 我諗業主都應該會請返個保安員睇住.
所以我覺得呢個唔係大問題.

至於話出租, 我就唔睇好啦,
根本座野GE間隔, 以現時GE標準, 根本一D都唔豪,
車路又唔到, 附近又做緊工程, 請問邊個肯租?
就算有人肯租, 都唔會租得貴.

我覺得, 如果同珍想發展呢度, 應該會係拆卸重建,
但如果同珍決定將來至算, 咁相信就只會繼續擺座野係度唔搞佢.
williamlaw8914 發表於 2010-5-24 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-5-15 21:43 發表

我當時問過在場的管工,他說是CEDD方面向嘉賢臺方面借用「遺址」來進行工程:另外有些向山的單位的石屎牆被拆去(如前文的相片),也可能是與斜玻工程有關。

至於消防條例的問題,其實會否是於1973年訂立時才強制要求必須設置消防通道呢?因為例如美孚新村便沒有設置消防通道,結果於1997年發生的一宗火警,消防車便難以救火;又例如石山街上面的住宅群,如果以現今法例,相信便不能入伙了。

如果沒有記錯,美孚新村所有樓宇都是消防車都可以到達樓宇地面入口的,只是所有現代消防法例要求的可供雲梯消防車使用的消防通道。

原帖由 bananasims 於 2010-5-14 17:14 發表

應該係指比人行既消防通道吧
樓梯闊度、路徑闊度等等我都記得有好多限制
香港大把地方,好似永利街,或者西貢 N 咁多條村消防車都入唔到去啦,咁咪又係可以入伙

如果土地四邊都有可供消防車直達的街道,是可以興建較大的地積比率和較高住宅。建築物只有一邊可供消防車直達的街道,只可以興建較小的地積比率和較矮的住宅。

沒有可供消防車直達的道路不等於不可以興建建築物,特別是住宅的,但是需要有補償設施,如獨立的消防通道等。

永利街和中半山舊區的建築物,又沒有消防車直達的街道,現在政府根本不會批准興建這類建築物的。

村屋是有嚴格的面積和高度限制,村屋都不受很多建築物和規劃法例限制,不能混為一談的。
鐵路知識並未足夠,還須繼續學習
hkaiw 發表於 2010-5-24 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 williamlaw8914 於 2010-5-24 23:03 發表
沒有可供消防車直達的道路不等於不可以興建建築物,特別是住宅的,但是需要有補償設施,如獨立的消防通道等。

所以普遍於80年後及之後興建的公屋、居屋,便有消防通道了。

至於美孚新村的例子,靠近葵涌道天橋那邊的第1期的第7,11,15,17,19,21,23,25,27座,住宅大堂是車輛無法進入的,如果沒有記錯的話那宗火警正是在這堆的其中一座發生;另外,原本在海邊(即現時對著荔枝角公園)那幾座也有同樣的問題。

喵...
williamlaw8914 發表於 2010-5-24 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-5-24 23:16 發表
所以普遍於80年後及之後興建的公屋、居屋,便有消防通道了。

至於美孚新村的例子,靠近葵涌道天橋那邊的第1期的第7,1115,17,19,21,23,25,27座,住宅大堂是車輛無法進入的,如果沒有記錯的話那宗火警正是在這堆的其中一座發生;另外,原本在海邊(即現時對著荔枝角公園)那幾座也有同樣的問題。

其實,早期興建的公屋(80年代以前),大部分樓宇都可以直接讓汽車直達大廈的主入口的,不需要特設一條消防通道的,但是在八、九十年代,房署都在舊式屋村增加消防通道的。

據我所知,近荔枝角公園的第1、2、8期樓宇,現在都是有消防通道連接的,可能有一、二座是消防車入不到樓宇入口的。

鐵路知識並未足夠,還須繼續學習
hkaiw 發表於 2010-5-25 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-5-24 12:53 發表
應該唔會, 呢座野而家大大個業主係度,
既然咁多年黎都有請清潔工人得閒打掃下,
如果真係比WAR GAME人士搞, 我諗業主都應該會請返個保安員睇住.
所以我覺得呢個唔係大問題.

除外清潔人員外,上次去過還有一位男子在升降機大堂旁邊的單位「駐守」,該單位是有電風扇之類。

另外當天所見120號升降機旁邊的單位,是有燈光開著。

喵...
Wright---AVW16 發表於 2010-5-26 17:41 | 顯示全部樓層

今日上左去睇,真係覺得好恐怖。基本上所有門都開得,但好多都爛到唔知乜樣,而內瓏亦十分殘破不堪。見到其中一個單位內有個男人坐係度,但冇禁止我影(因為98號門口有鐵碼寫住「地盤重地,不得內進」

跟幾張劣相
WR309 發表於 2010-5-27 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 williamlaw8914 於 2010-5-24 23:03 發表
如果土地四邊都有可供消防車直達的街道,是可以興建較大的地積比率和較高住宅。建築物只有一邊可供消防車直達的街道,只可以興建較小的地積比率和較矮的住宅。

永利街和中半山舊區的建築物,又沒有消防車直達的街道,現在政府根本不會批准興建這類建築物的。

村屋是有嚴格的面積和高度限制,村屋都不受很多建築物和規劃法例限制,不能混為一談的。

如要設有獨立消防通道,成本就貴得多,但當然要視乎屋苑的規模而定 (單幢式靠大路的可以不需要)...
但首要是要向消防處入則,通過消防安全(建築物)條例的規定。

興建村屋,只需要通過地政處的申請,符合該部門的豁免條款 (cap 121 新界適用條文) 和
聘請合資格工程師興建即可,在設立消防通道條例上,方圓 30 米少於 9 間或以下就不用做消防,
9 間或以上就要了~
WR309 發表於 2010-5-27 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2010-5-22 13:40 發表

呢個動作唔係唔駛親身上田土廳都做到架咩?

只要有一個田土廳 iris 戶口,或者自己上網用 $10 就可以查冊吧....
OTIS401 發表於 2010-5-28 18:21 | 顯示全部樓層

今日去過黎
見到呢塊牌,我已經止步了