hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MTR Mobile 正式登陸!
開啟左側

MTR Mobile 正式登陸!

bananasims 發表於 2010-5-16 17:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-5-16 13:01 發表

無講話有的車站﹐我接受的﹐不過點解好似所有KCR的車站都係無wifi

但最好笑的係青衣站香港方向月台(即4號月台)﹐車尾位置以前是有wifi label (唔知在改做入閘位後有無整走)﹐但係車頭是完全沒有wifi訊號的。
** pcc ...

我聽過 3G 服務九鐵開天殺價,導致九鐵路線如尖沙咀支線 3G 收唔到訊號
唔知佢 Wi-Fi 係咪同樣開天殺價搞到咁

原來青衣站有,我又係上唔到
我去 PCCW 投訴先 (我比咗錢架

我識既人(例:媽)唔少都係因為想坐車上網先至買個 PocketWiFi
雖然個 Wi-Fi 服務係 PCCW 提供,不過咁樣一定程度上同 PocketWiFi 競爭
Wi-Fi 仲要平 PocketWiFi 一大截(66xx 兩年 inc. 按金 vs $672)
可能計過條數唔啱,所以決定唔喺列車整

不過我作為用家,當然大力支持

Wi-Fi 速度方面,我覺得應該無問題
我成日遊機場快綫河,去到機場拎部手提電腦/iPod Touch 出黎,喺 T1 Pacific Cafe / T2 Pret a Manger 等好多人上網既地方上都好快
我唔信嗰一個細地方有好多個 router 連住
*我唔係用收費用戶專用既接駁位,我用免費嗰個,因為懶得打密碼

原帖由 jx6215 於 2010-5-16 14:02 發表
果日先講起
新巴安左WIFI之後
一架車分分鐘成十幾個人同時用WIFI
慢到不得了

巴士都慢
咁地鐵安會係咩速度?
定係一卡車放好多個ROUTER?

我知一卡車裝一個
位置好似係電視機

不過巴士係免費,多人用
地鐵站就算係沙甸魚,都可能一個人都無
我覺得就好快啦…
至少快過啲 iCentre 好多倍

原帖由 kei_hk 於 2010-5-16 14:28 發表

看看附圖﹐取考野又出來啦。

pccw 話大堂及月台都用到架﹐係唔係可以去投訴一下

莫非港鐵站只包括前地鐵部份﹐唔包前九鐵部份

多數都唔包架啦
又可以投訴一下 :L
不過佢頂龍咪將港鐵站改做港鐵站(觀塘綫)

原帖由 kei_hk 於 2010-5-16 14:41 發表

九龍塘站﹐看上面回帖的附圖﹐如果想出口都用到﹐去地面找電話亭吧。在大堂的wifi 訊號好難去到地面的。同時pccw 都無講出口得。:lol

香港站/中環站﹐你看看下面張圖﹐你便會明白點解會收到﹐因為只講TCL大堂(第14點)﹐無提及 ...

你可以試下拎 iPod Touch,去到 A2 出口耀中幼稚園都收到 :L 除非呢個訊號係對面巴士站既電話亭 :L
* 元朗大馬路近康樂路有個電話亭啲訊號又係超強,對面馬路再入少少收到,仲好快

咁我估應該係 C 德忌利士街嗰度有裝
我最奇怪係大堂無,嗰條通道有 :L

九龍塘就係 1000M,唔知係咪咁強,強到出口到用到 :L
不過美孚又係 1000M,不過大堂已經用唔到
月台長嗰度訊號最強(router 位置)

~~~
kei_hk 發表於 2010-5-17 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-5-16 05:46 PM 發表

九龍塘就係 1000M,唔知係咪咁強,強到出口到用到
不過美孚又係 1000M,不過大堂已經用唔到
月台長嗰度訊號最強(router 位置)

美孚站反而係講大堂有SERVICE﹐月台無。不過﹐又無指明係荃灣線定西鐵線

如果你講月台用到﹐大堂用唔到﹐真係有點奇﹐莫非PCCW的資料出錯

bananasims 發表於 2010-5-17 10:00 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

西鐵就實無架啦

部機係喺月台長嗰個位(往中環方向第六/七卡)
大堂收唔到都唔奇…
~~~