hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 16/5/2010(日)立法會5區補選2010
開啟左側

16/5/2010(日)立法會5區補選2010

S3BL343@66 發表於 2010-5-16 21:49 | 顯示全部樓層

d 人認為投票浪費公帑

我覺得就算唔投票的人唔投都浪費公帑

希望香港人珍惜投票的權利 唔係一定有
12A 發表於 2010-5-16 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-5-16 21:02 發表

無海報同禮義廉有關? 佢地本身真係勁少宣傳
重有, 公屋貼海報係同屋村辦事處申請

另外, 選管會的文件, 係有教人去投票站
我就唔覺得佢地指示比過 ...

逐點回應
屋村貼海報分兩套辦法
你講那套就係適用於普通出租屋村, 每月1, 11, 21號清海報

出售左, 各處鄉村各處例
以我所知, 華明村係好緊,
北區其他機構在村內辦的活動係貼唔到海報, banner

投票站, 今日朋友係發現左一個選區08年係去附近的一間學校
但今日安排在大廈地庫的老人中心投票, 沿路指示不清
有選民話票站位置神秘...
(去投票係要特意坐升降機落去)
九巴十六 與你在 GA5505 相見
12A 發表於 2010-5-16 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2010-5-16 21:49 發表
d 人認為投票浪費公帑

我覺得就算唔投票的人唔投都浪費公帑

希望香港人珍惜投票的權利 唔係一定有

係, 班人係計 time-based..

唔投票都要出糧比佢地
238X 發表於 2010-5-16 22:09 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

問題正在此。公社五子辭職,我控制唔到,
所以基本上今次件事係佢地俾個咁o既o野塞落
我o地個口度迫我o地食,我o地係被迫、無奈去投票。
====

講真,中共大你咁多,整死你根本不費吹灰之力。
當世界各國都買佢怕,你做乜都無用的,
甚至已經有o既o野都唔到你控制!

唯一o既希望係中國 (←特登寫中國的)
因為種種原因而衰弱,令人民議價能力提高,
到時就乜都得。

可惜有太多人愛國愛到以為可以
o係國勢強盛時同當權者討價還價。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
peterkwan 發表於 2010-5-16 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-5-16 21:40 發表

我反而想問:真係有辦法又普選又唔駛死?呢個世界有無咁筍?

就算係台灣自己,都折騰成 20 年,
而結果咪又係要經濟上向中共屈服。

而且,香港唔 ...

泛民都係爭取中央要有口齒, 落實基本法既規定, 比到一個
明確既普選路線圖出黎o者. 如果呢個時代仲要好似89年
民運咁要死人先至爭取到一樣野 (仲要未必爭取到), 呢個中
國就真係悲.

而且中央同港府又唔係無死穴, 如果可以善用網路世界去
抗爭, 個人相信應該唔洗死人既.

另外, 爭取民主普選又唔係要港獨. 講真, 香港就算係泛民都
唔會提出港獨呢樣野, 因為知道實一定唔可行(就算台獨都唔
可行), 唔係因為隔唔隔住個海既問題.
053h4 發表於 2010-5-16 22:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| S3N280_FX8032 發表於 2010-5-16 22:15 | 顯示全部樓層

截止晚上9:30pm為止各區投票率:
全港:532,864累積投票人數/15.80累積投票率(%)
香港島:106,614累積投票人數/17.12累積投票率(%)
九龍西:84,787累積投票人數/19.51累積投票率(%)
九龍東:84,308累積投票人數/15.52累積投票率(%)
新界西:127,035累積投票人數/13.41累積投票率(%)
新界東:130,120累積投票人數/15.76累積投票率(%)

喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
238X 發表於 2010-5-16 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 16/5/2010 22:09 發表

泛民都係爭取中央要有口齒, 落實基本法既規定, 比到一個
明確既普選路線圖出黎o者. 如果呢個時代仲要好似89年
民運咁要死人先至爭取到一樣野 (仲要未必爭取到), 呢個中
國就真係悲.

而且中央同港府又唔係無死穴, 如果可以善用網路世界去
抗爭, 個人相信應該唔洗死人既.

我覺得太樂觀,你聚埋一班人但無牙力無謀略
(就算武備不足,最低限度都要好似紅衫軍咁),
盞做炮灰。當年八九北京無人嗎?去年伊朗無人嗎?
對住大政權無得咁玩的。

要死(好多)人可能真係好悲,但恕我悲觀,
我覺得呢個係現實。世界永遠講實力。

更何況中國幾乎係從來無民主思想。
就算中共想做,佢都唔識(或者暫時未識)點樣做
--呢個已經係我最善意的猜測了。

原帖由 peterkwan 於 16/5/2010 22:09 發表

另外, 爭取民主普選又唔係要港獨. 講真, 香港就算係泛民都
唔會提出港獨呢樣野, 因為知道實一定唔可行(就算台獨都唔
可行), 唔係因為隔唔隔住個海既問題.

其實我完全無諗過呢一點。

我當時只係諗,佢要鎮壓,隔住個大海峽
(仲要係一條並唔由佢控制o既海峽)
來鎮壓方便 D,定係就咁過條河仔方便 D。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
12A 發表於 2010-5-16 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-5-16 22:10 發表

另外, 人地唔借地方, 都無法啊

我查過有關學校的網頁
得知有關學校辦學團體係非常支持普選

不知道是學校唔借地方, 定係政府無聯絡校方
明日我朋友打去學校問
053h4 發表於 2010-5-16 22:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽