hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 請問秀茂坪邨秀樂樓同秀康樓未起前係第幾座 ? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

請問秀茂坪邨秀樂樓同秀康樓未起前係第幾座 ?

thomas_tang01 發表於 2010-5-24 16:48 | 顯示全部樓層

原帖由 yylee 於 2010-5-22 18:06 發表
any other examples of "in-fill site"?

以何文田邨為㤡,
景文樓係 "in-fill site"......
而何文田南邨內其他屋宇則可以歸類為 "extension"......
不過餘下來的重建項目尚未進行~

大部份重建的屋邨,重建項目中最早落成的樓宇都好有可能是 "in-fill site"~

你上維基百科看看新樓宇落成與舊樓宇拆卸的年份作一個比較,
不難發現,有些樓宇的落成年份比全部舊的樓宇拆卸的年份為早,那些樓宇就是 in-fill site~

甚至你看一些屋邨的資料,會發現好似沙田禾輋邨和元朗水邊圍邨,無啦啦有一座樓宇是近年才建成的,比起邨內其他樓宇新成廿幾三十年,而果條邨又無拆過住宅樓宇的話,咁果座樓都係 in-fill site 啊~

chan6723 發表於 2010-5-25 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 thomas_tang01 於 2010-5-24 16:48 發表

大部份重建的屋邨,重建項目中最早落成的樓宇都好有可能是 "in-fill site"~

...

例子係咪有橫頭磡村宏暉樓,黃大仙下村龍福樓等等?
但我記得葵盛東村盛豐 / 喜樓好似係 Redevelopment Ph. 1。
葵芳村葵智樓又係乜?好似有人講過係 Redevelopment Ph. 2A?

另外,石籬村的長型 / 雙工型 / 相連長型又係乜?Extension?

dcyw 發表於 2010-5-25 22:28 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

石籬(一)邨石俊樓、石寧樓、石秀樓、石逸樓均是Extension,
稱為石籬擴展區。
thomas_tang01 發表於 2010-5-26 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2010-5-25 21:01 發表
例子係咪有橫頭磡村宏暉樓,黃大仙下村龍福樓等等?

呢兩座樓興建之前,維基百科話邨內是先有拆樓的,所以我都唔知佢係唔係 in-fill site~
原帖由 chan6723 於 2010-5-25 21:01 發表
但我記得葵盛東村盛豐 / 喜樓好似係 Redevelopment Ph. 1。

葵盛東村盛豐樓和盛喜樓,聽人講果個位前身係斜坡嚟,並不是邨內有設施的範圍;而 Redevelopment Ph. 1 係盛興樓和盛安樓;所以估計盛豐樓和盛喜樓應該係 Extension 嚟~
葵芳村葵智樓又係乜?好似有人講過係 Redevelopment Ph. 2A?

葵芳村呢個例子是 special case,這是因為問題公屋而即時引發重建的~
其實都真係幾經典,1971 年落成,分別在 1985 - 1989 年就被拆的第 5 座同第 8 - 11 座...
廿年壽命都無嘅住宅樓宇真係好少見~

第 1 期重建有葵仁樓(Block 5) 和葵智樓(Block A);
第 2 期重建包括葵信樓(Block B)、葵安樓(Block C)、葵德樓(Block D) 和多層停車場(分 2A 和 2B 應該係同每單工程的 Cost 設有上限有關);
第 3 期重建係葵健樓(Block E)...
呢 d Block 5, A - E 喺 Google Maps 都見到...
講開有講,我聽 d friend 講,重建咗嘅葵仁樓(又係叫做 Block 5),同以前第五座一樣都係好差吓,混凝土剝落嘅情況都幾嚴重吓,唔通連呢 d 嘢都宿命?

有人講 d 乜唔緊要,資訊爆炸嘅世界,唔多唔少會有 d 人講錯嘢、打錯字 我自己成日都會咁~
所以唔好信晒網上面講嘅嘢~

hanvas 發表於 2010-5-27 20:28 | 顯示全部樓層
原帖由 thomas_tang01 於 2010-5-24 16:48 發表

甚至你看一些屋邨的資料,會發現好似沙田禾輋邨和元朗水邊圍邨,無啦啦有一座樓宇是近年才建成的,比起邨內其他樓宇新成廿幾三十年,而果條邨又無拆過住宅樓宇的話,咁果座樓都係 in-fill site 啊~

禾輋邨景和樓不是甚麼 in-fill site 呀,只係2003年間居屋屋苑豐穗苑落成時遇著政府暫停出售居屋,最後改為景和樓作出租公屋而已。
HL