hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 我真係好唔妥港鐵囉!
開啟左側

我真係好唔妥港鐵囉!

091320906 發表於 2010-5-18 00:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
admin28 發表於 2010-5-18 04:01 | 顯示全部樓層
警告: 站友id=kisoby32817

根據板規15d, 推文是違反板規之行為, 故念閣下初犯, 予以警告一個.
若再犯此條板規, 本人會處以暫停貼文權7天或以上的處分.

另閣下亦應小心自己行文用語, 保持適合的行文用語, 避免過激言詞

R1板板主
admin28
hkbw
A4板,W板,Z4板主,hkbw
admin35 發表於 2010-5-18 11:58 | 顯示全部樓層

評分撤銷通告

以下三名站友在本主題文章 1930388 進行大額評分
而未有嚴格遵照評分附例第 7A 條規定:
  • HA7874~HC2110
  • JE1262
  • MF2648_AVBW8

三個評分已在截圖存檔後撤銷。

R1 聯席板主 (評分)
admin35 示
aaa839 發表於 2010-5-18 14:44 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

佢可能講到成舊野咁
痴得太埋
期實聽真d係2把聲來
依家d廣播係後來輕鐵嬸嬸冇做
轉左姐姐再重錄
嬸嬸把聲係沉d
姐姐把聲係高音d
ate_58x 發表於 2010-5-18 19:44 | 顯示全部樓層
個人認為港鐵姐姐好 d  
而西鐵去 HUH嘅車站廣播就...
091320906 發表於 2010-5-18 22:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
aaa839 發表於 2010-5-18 23:00 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

咁真係2把聲來呀ma
唔係我唔信呀
barking 發表於 2010-5-19 10:52 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2010-5-16 18:51 發表
東鐵線係地面車站, 整幕門都仲有理由, 整冷氣做乜?

同埋, 你用深圳地鐵站同東鐵線站比
咁點解唔係用同樣係地面車站的廣深鐵路黎比? 個個站都好似你咁講, 靚都 "dum" 一聲?

睇得出發文者所謂唔妥港鐵, 又係一個只因 ...

持平咁講
港鐵在東鐵沿綫不斷MTR化 (看看旺角東站, 九龍塘站大堂)
但係, 行到月台, 仍係KCR時代咁樣

老實講, 如果有冷氣幕門 or 靚靚大堂俾我揀 (呢兩樣都係港鐵化應該做的工程)
咁我揀冷氣幕門先囉, 靚靚大堂就無迫切性啦

若MTR要東鐵每程加收一毫去援助造價, 以換取加建月台幕門, 我相信99%東鐵乘客都支持
若MTR要東鐵每程加收兩毫去... 以換取加建月台幕門+冷氣, 我相信80%東鐵乘客都支持

Ka-Lun 發表於 2010-6-2 08:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kisoby32817 於 2010-5-16 04:51 發表
(二)東鐵綫終點站改左做紅磡之後經尖東轉車真係好煩!西鐵綫夜晚10點8分鐘一班呀!港鐵的列車班次越來越疏落!港鐵的列車班次疏過九鐵,哎!

原帖由 OTIS401 於 2010-5-16 06:43 發表
2.咁東涌線的班次又係咩黎?

其實唔只東涌綫,不少市區巴士路線非繁時都疏過 8 分鐘一班啦,所以就算以市區標準來講,夜晚 10 點 8 分鐘一班其實都唔算克薄。仲有,當未來西鐵經埋土瓜灣兼同馬鐵連接變成東西走廊後,該綫的班次一定會加密。

若果東鐵綫及西鐵綫的終點設於尖東的話,有兩個可能:

• 於尖東站再加建多兩個月台,但這樣會增加建造成本;或
  • 尖東站保持現有兩個月台,令西鐵綫用一個月台,東鐵綫用另外一個,但這樣就唔能夠應付繁時的班次囉,令繁時個陣 d 列車要於抵達終站前等上一架列車離站後才能埋站!這樣就算新界東往尖東可一程車直達,都一樣會令趕著於尖沙咀上班的東鐵客於未抵達目的地前等一大餐,未必快過於紅磡站轉車!

鑑於紅磡站已一早有四個月台,令東鐵綫及西鐵綫於紅磡站匯合的話,就無需加月台以節省建造成本,同時又能應付繁時列車埋站的需求,可謂一舉兩得。所以就算沙中綫尚未興建,東西鐵都應在紅磡站匯合。

原帖由 OTIS401 於 2010-5-16 06:43 發表
前九鐵已經定出紅磡係鐵路交匯運輸中心
西鐵經紅磡駁沙中線再駁馬鐵已經係九鐵當年的大計,尖東歸西係一定會發生的事
之後的東鐵過海,如果係尖東過的話點起?
90度轉彎過海?你估玩simcity咩...

於上世紀規劃的東九龍綫(唔係現時規劃的沙中綫),過了土瓜灣紅磡後,係要停埋尖沙咀(大約係尖東站的位置)後才過海的,不過港島區的上岸點就係上環林士街而唔係會展,一旦走線係這樣的話就令「土瓜灣紅磡←→灣仔或以東」的 MTR 乘客要兜大圈兼多重轉車,大大削弱 MTR 對這批客的吸引力。

而 2000 年起規劃的沙中綫之過海段就吸引得多了,因它正正位於維港中央,就算土瓜灣之 MTR 過海客仍然要轉車,沙中綫紅磡直落會展將為這批客提供較直接的 MTR 路線。

所以儘官小弟覺得土瓜灣應一早有鐵路直達,我都好慶幸上世紀冇起到條東九龍綫,因由土瓜灣經尖沙咀/尖東之過海路線對好多客來講實在欠缺吸引力。所以第四條過海鐵路綫應要由紅磡直落會展。而停尖東站的綫唔過海都唔緊要,因尖東站的乘客可用地底通道行到尖沙咀站過海。

想社會和諧?請還政於民!
Ka-Lun 發表於 2010-6-2 08:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kisoby32817 於 2010-5-16 04:51 發表
(三)「港鐵霸權主義」導致港鐵建新綫時,先建港鐵原有綫路,沙中綫的過海段本來兩鐵未合併前,因為唔想九鐵搶生意,所以押後到2019年通車。喂而家都合併左啦,點解仲係2019年通車架,仲話要押到2020年添!成十年之後啊!... 起觀塘綫延綫先?有冇搞錯!

我都同意沙中綫係迫切的項目,不過這項目因涉及臨時填海因素而要被迫押後。這因素是沙中綫過海段獨有的,南環綫、西港島綫、高鐵、觀塘綫延綫、及南港島綫因無涉及臨時填海問題,所以它們可以較快地興建。

另一邊箱,其實小弟於南環綫未通車前已預測到南環綫會令紅隧口的巴士站迫上加迫,直至沙中綫過到海才會大大紓緩。不過就算無沙中綫都唔駛死人咁嚴重的,因沙中綫一拖再拖的後果其實是有辦法「補鑊」。為嘗試避免紅隧口的擠迫情況進一步惡化,小弟於 2008 年已建議了批隧巴分流措施,主要把往返中西區的過海客分流至西隧,當中也包括東鐵客改搭西隧巴士往返中西區。

首先下面第一個鏈結是 2008 年八月小弟建議把東鐵綫往返中上環的乘客分流至西隧巴士(只限朝早南下及傍晚北上),及紅隧口往港島方向之巴士站重整:

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=319963&extra=page%3D1

另外,於南環綫通車前夕小弟也發表以下文章來 summarize 小弟於 2008 年七至八月的隧巴重組建議,包括建議東鐵綫往返西環的乘客於紅磡站的 concourse level 駁 901(全日線),instead of 於紅隧口駁 101 或 104,同時也藉此重組減少中環、灣仔及旺角的巴士數目(當然也要繼續滿足現有巴士乘客的需求),若想睇詳細內容可按以下鏈結(註:首 4 個帖子是原文,其餘是小弟對其他站友的意見作出回應):

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=418980&page=1&authorid=13096
條北環綫咁重要,連接新界西同深圳,同連接新界西同新界東,咁緊要,點解唔優先處理,傾左幾年仲係傾傾傾!

北環綫方面,我會問以下問題:

• 究竟現時「錦上路西鐵站←→皇崗口岸」的直巴,與及九記 B1 線係唔係真係咁迫呢?就算將來需求增加會不會去到 2 分鐘一班巴士都供不應求呢?
  • 連接新界西同新界東的九巴路線及小巴係唔係又供不應求呢?新田公路又係唔係好塞車呢?

若果以上部分問題的答案係 Yes 的話,北環綫就可優先處理。否則,為善用現有資源,北環綫應暫時放埋一面。

想社會和諧?請還政於民!