hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴49X修改班次
開啟左側

[服務調整] 九巴49X修改班次

brian 發表於 2010-5-18 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-5-18 01:00 發表
如果唔係司機超碌車,
點會搞到 30 分鐘先有車?

唔知點解,一聽就覺得有人玩野搏補水。

有人碌車唔奇︳
但呢條線路程長、客量高,
班次不嬲都唔穩定…
o係長安拖兩三架返青衣碼頭好平常…

kj9021 發表於 2010-5-18 10:15 | 顯示全部樓層
唔知其姐妹線49S幾時開得成呢?
kei_hk 發表於 2010-5-18 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2010-5-18 01:12 AM 發表

有人碌車唔奇︳
但呢條線路程長、客量高,
班次不嬲都唔穩定…
o係長安拖兩三架返青衣碼頭好平常…

我覺得這條線的司機無刻意去碌車﹐本身條線都有不少紅線燈﹐順燈同唔順燈﹐已經可以前後車拉近/拉遠﹐而且此線車密﹐令到好易追貼。

加上﹐有幾個大站長落時間長﹐隨時用成5分鐘﹐前車上完後車又到﹐客仔前面上晒﹐後車上幾個又可開車﹐之後幾部車咪一齊拍拖行囉。

GU9338 發表於 2010-5-18 17:22 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-5-18 10:23 發表

我覺得這條線的司機無刻意去碌車﹐本身條線都有不少紅線燈﹐順燈同唔順燈﹐已經可以前後車拉近/拉遠﹐而且此線車密﹐令到好易追貼。

加上﹐有幾個大站長落時間長﹐隨時用成5分鐘﹐前車上完後車又到﹐客仔前面上晒﹐後車上幾個又可開車 ...

車長係新城市選擇過唔過 47X / 48X 已經足以影響會唔會拖卡
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2010-5-18 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-5-18 01:00 發表
如果唔係司機超碌車,
點會搞到 30 分鐘先有車?

唔知點解,一聽就覺得有人玩野搏補水。

49X 沙廠荔廠都各有兩三個較為慢既師傅

其中一個姓范既 , 我覺得暫時係全線最慢
請用文明來說服我。
FD5410 發表於 2010-5-18 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 sunnykam 於 2010-5-17 23:42 發表
不過我覺得49X係城隧線中最嚴重嘅...

40X,46X,47X 亦都唔差得遠
kei_hk 發表於 2010-5-18 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2010-5-18 05:22 PM 發表

車長係新城市選擇過唔過 47X / 48X 已經足以影響會唔會拖卡

那條坑不是標準的孖坑﹐只可供2部車緊貼地慢速通過。只要有一部車上客時﹐部車停得唔夠貼左方﹐已經係唔夠位給後車通過。

與其多數情況下都是卡住在中間﹐有機會前車抽出時 high 到﹐倒不如乖乖地在後面等。

通常﹐頭位有47x的車﹐後面的48x 及 49x 都唔會爬頭的﹐因為爬頭之後唔易屈番入去出燈位。如果只有48x﹐同時部車靠左停的貼邊﹐47x 便會爬上前上客(如果48x停得唔夠貼邊﹐都係會在後面慢慢等的)。如果48x停得左之餘﹐仲有偏前的﹐部份49x的司機都會考慮爬頭的﹐當然都會留意48x仲有幾多客要上車啦。

如果有48x上客﹐又有47x (不論是最先入站上客﹐定係爬頭上前上客)﹐49x 一定唔會爬頭的﹐因為太富挑戰性。

而49x 又多數會盡量靠左泊的好貼的﹐方便48x 47x 爬前上客﹐但係這2條線的司機會唔會去挑戰一下﹐都要看當時環境﹐不一定會爬上前的。如果同一時間入站﹐9成會讓47x 48x 先入站的﹐這樣可以3條線的車一齊入站﹐一齊上客。

講真﹐這條非標準闊度的孖坑﹐只要前車有少少停得唔好﹐後車都會唔夠位過的。作為司機﹐如果因為這樣去強行爬頭﹐令到部車整花﹐撞甩鏡等等﹐要比人扣安全金﹐點解要為快幾分鐘而去博? 仲有﹐這樣去博﹐又同時整到前車﹐真係會累及同事﹐前車真係多得你唔少﹐在同事工作關係上﹐都唔值得去博的。

HF3204@243M 發表於 2010-5-18 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-18 20:49 發表

那條坑不是標準的孖坑﹐只可供2部車緊貼地慢速通過。只要有一部車上客時﹐部車停得唔夠貼左方﹐已經係唔夠位給後車通過。

與其多數情況下都是卡住在中間﹐有機會前車抽出時 high 到﹐倒不如乖乖地在後面等。

通常﹐頭位有47 ...

其實條隊嗰條行人路肯縮一縮已經可以好好多...
kei_hk 發表於 2010-5-18 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2010-5-18 09:11 PM 發表

其實條隊嗰條行人路肯縮一縮已經可以好好多...

邊個比錢?

Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-18 21:35 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

我諗有人比錢都可能未必俾你改...