hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 駕駛上大帽山注意地方
開啟左側

駕駛上大帽山注意地方

hsku 發表於 2005-12-24 22:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位,多謝上次的解答!明天小弟要駕駛上大帽山,那注意地方是甚麼?車:Sunny 97年版的自動波......
kei_hk 發表於 2005-12-24 22:37 | 顯示全部樓層
落山時用2或L波﹐不要用D波﹐此舉是可以利用引擎來限制車速﹐減輕腳制的負擔﹐安全一些。

Dolphin 發表於 2005-12-24 22:50 | 顯示全部樓層
大山有d位會影五十, 小心.
比人推要讓人行先, 唔好同人死過. 大山勁人好多...
好多彎好急, 要量力而為~~
lee329 發表於 2005-12-24 22:53 | 顯示全部樓層

[ref=452530]Dolphin[/ref]  在 2005-12-24 10:50 PM 發表:

大山有d位會影五十, 小心.
比人推要讓人行先, 唔好同人死過. 大山勁人好多...
好多彎好急, 要量力而為~~

請問係唔係剩係影落山呢?
Dolphin 發表於 2005-12-24 23:10 | 顯示全部樓層
[ref=452532]lee329[/ref]  在 2005-12-24 10:53 PM 發表:

請問係唔係剩係影落山呢?

唔一定的. 有次去川龍飲茶由荃灣上山, 差唔多到時有個腳架
在我左邊向住我車頭方向, 似係影我 PAT PAT~
Chairman 發表於 2005-12-24 23:11 | 顯示全部樓層
[ref=452501]hsku[/ref]  在 2005-12-24 22:30 發表:

各位,多謝上次的解答!明天小弟要駕駛上大帽山,那注意地方是甚麼?車:Sunny 97年版的自動波......

你會唔會上大帽山山腰(即過了停車場後一直上山,直至管理站前)?
那裡路很窄,有對頭車一定要互相忍讓.
夜晚上落山更加危險.
CZ_6686 發表於 2005-12-24 23:18 | 顯示全部樓層

上山慢,落山更慢,如果見到自己拉住條龍
入避車處比人行先,廢事你母親比人係咁問候
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| hsku 發表於 2005-12-24 23:33 | 顯示全部樓層
[ref=452544]Chairman[/ref]  在 2005-12-24 11:11 PM 發表:

你會唔會上大帽山山腰(即過了停車場後一直上山,直至管理站前)?
夜晚上落山更加危險.

可能的,現在不知道
Dolphin 發表於 2005-12-24 23:34 | 顯示全部樓層
[ref=452555]CZ_6686[/ref]  在 2005-12-24 11:18 PM 發表:

上山慢,落山更慢,如果見到自己拉住條龍
入避車處比人行先,廢事你母親比人係咁問候

我有次比部323推. 心諗, 唔係掛? 323?
我好似有百五隻馬仔架喎, 佢係棍波, 條喉好嘈, 出彎前仲聽到佢落晒
爭趾拖定波, 之後抽出黎一野擒過左我, 佢似乎好熟路, 同埋我懷疑
佢抬左計, 之後連尾燈都見唔到~~

早前 video.google 有兩段影片流傳, 講camry同hiace落大山. 睇完我夜晚
行果度都有d驚~~ ;)
CZ_6686 發表於 2005-12-24 23:34 | 顯示全部樓層

[ref=452544]Chairman[/ref]  在 2005-12-24 11:11 PM 發表:

夜晚上落山更加危險.

夜晚落山,跟白線行,不過要睇對頭車
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin