hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) [跟風] 自製「豬紙」89A+313 (更新格式,+89P) ...
開啟左側

[跟風] 自製「豬紙」89A+313 (更新格式,+89P)

JU2541 發表於 2010-5-20 18:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見之前板友整左張... 就心血來潮用左 D 時間整下呢 D "手作仔"
(聲明:以下路線紙並非模擬作品,不代表以下公司的立場)

89P 於 #12

見 313 比較多站就挑戰下...結果自已搵野黎搞..

將來延長後的版本

89A

如沒有批准,不得轉載於任何地方

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
bananasims + 2 有啟發性的設計

查看全部評分

人一九,腦便殘
bananasims 發表於 2010-5-20 20:33 | 顯示全部樓層
通常模擬作品都係鐵路迷界先有
好少見巴士迷/小巴迷界模擬(最多都係報站機)
見到有人出模擬作品,幾開心

我既評語:
中文字個闊度好似闊咗,所以搞到唔夠位迫埋去條線到
因為紙既色唔會 100% 純白色,所以街道名咁淺色會好難睇
港鐵 logo 葵興站未上白色…
如果字型統一啲我覺得觀感更佳

建議:
啲圖示,可以上網搵 Transportation Mock Bundle 呢個字型
呢個字型有幾款字型,其中包括兩個圖示字型
New Railway 包括港鐵圖示如客務中心同埋港鐵標誌(可以好方便咁同港鐵標誌上白色)
New Transport 就有香港交通路牌標誌,包括箭咀(如路盾)同埋山泥傾瀉、海底隧道既標誌

同埋,請問你用咩軟件整?依我睇就好似 Fireworks,因為個箭咀好似 Fireworks 作品黎
~~~
 樓主| JU2541 發表於 2010-5-20 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-5-20 20:33 發表
通常模擬作品都係鐵路迷界先有
好少見巴士迷/小巴迷界模擬(最多都係報站機)
見到有人出模擬作品,幾開心

我既評語:
中文字個闊度好似闊咗,所以搞到唔夠位迫埋去條線到
因為紙既色唔會 100% 純白色,所以街道名咁淺色會 ...

首先多謝你既建議
我整其實某程度係坊間存在巴士豬紙既網站或作品
你既作品都比到少許靈感比我

闊左係因為我唔夠位拉扁左..所以先會覺得好似闊
再細就會變左好細..... 同埋個人對於每個方向接近 26 個站 ...真係有 d 難度

另外.. Transportation Mock Bundle 我係有用過
上述既地鐵logo 都係係佢,最底的 地鐵 logo 的確我係唔記得左幫佢「打底」
箭咀亦都係

我係用 photoimpact 整... 當由 *ufo 變做 * jpg... 個品質就差左 d

人一九,腦便殘
bkeie1986 發表於 2010-5-20 21:30 | 顯示全部樓層

樓主下次你有機會搭90m的話..
留意下有循道中學同某機構幫90m ge 豬紙...
同你呢張有d相似...

有無興趣搞埋89b...
應該同313 差不多...
bananasims 發表於 2010-5-20 21:56 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

請問邊個網站有?好有興趣睇睇。

其實我會建議用 Adobe Illustrator 呢個軟件整
好似唔夠位呢個問題,Adobe Illustrator 可以調較文字框大小而唔影響個文字既闊度
而 Smart Guide 同 9 點 Registration Points 呢啲嘢都可以幫你容易調位調得靚一靚

同埋呢,個 MTR logo 好怪,所以唔知你有用 TMB
我估係 PI 既問題啦
~~~
 樓主| JU2541 發表於 2010-5-20 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 bkeie1986 於 2010-5-20 21:30 發表
樓主下次你有機會搭90m的話..
留意下有循道中學同某機構幫90m ge 豬紙...
同你呢張有d相似...

有無興趣搞埋89b...
應該同313 差不多...

我冇留意過 90M 既路線紙...
可能巧合..

89B 響葵盛既站位唔係咁熟..
同埋....真係好難搞...太多站太長太亂..
"排版"唔係話太大問題 ...將站名譯英文先係比較煩

我會再嘗試令佢唔變質得咁勁...

人一九,腦便殘
bkeie1986 發表於 2010-5-20 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2010-5-20 22:00 發表

我冇留意過 90M 既路線紙...
可能巧合..

89B 響葵盛既站位唔係咁熟..
同埋....真係好難搞...太多站太長太亂..
"排版"唔係話太大問題 ...將站名譯英文先係比較煩

我會再嘗試令佢唔變質得咁勁... ...

90m個張特別版得幾架有..

89b...應該葵盛區係89往葵盛 + 34往荃灣(林護前)
kittyling 發表於 2010-5-20 23:53 | 顯示全部樓層
可否同我設計張83M豬紙
KS 發表於 2010-5-21 01:14 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

整得好好呀!

不過313路線果張好似有少少錯,
往荃灣方向,
林士德 & 葵涌運動場 呢2個站次序應該要對調
 樓主| JU2541 發表於 2010-5-21 10:58 | 顯示全部樓層

原帖由 bkeie1986 於 2010-5-20 23:02 發表

90m個張特別版得幾架有..

89b...應該葵盛區係89往葵盛 + 34往荃灣(林護前)

荃灣站頭有冇?

89B 要時間考證返..要等一等..

謝版友指正...手文之誤,,,
下午出更新版

多謝多位意見
人一九,腦便殘