hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 平價輕巧Notebook 的決擇(經過一晚細想後﹐已放棄換機) ...
開啟左側

平價輕巧Notebook 的決擇(經過一晚細想後﹐已放棄換機)

樓主| kei_hk 發表於 2010-5-21 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2010-5-21 11:30 PM 發表

基本上我可能當成零件儲備算了,因為以這樣的規格來說,用作播放高清影片多數不能應付,除非有高清硬解的 AGP 顯示卡。

我那部hp機是用pci-e 的﹐所以上文已講自己加了張7600gt ﹐行pci-e的。因為高清電視關係﹐我也再換了另一張display card (8400gs)﹐都唔知叫upgrade 定downgrade 了。

其後﹐我換了部dell (當時$2899), 有一部雙核cpu (core 2 duo e7400, 2.8ghz)﹐行win vista home basie﹐這個價錢﹐出去自己砌再加os都要啦。而張 8400gs 卡也轉移到這部dell 機身上﹐入了冷宮的 7600gt 再重出江湖﹐去部番部hp機﹐駁部42寸大電視。

OTIS401 發表於 2010-5-22 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-21 23:21 發表

找hp 整﹐定係出街找人整?

換了番hp 同款版﹐還是其他版?  套windows 你點攪?

講起都一鑊火...
上年部機行行下就燒左,再也開不了
出街搵人整,換了其他板,但冇左1394 port
換來的是com插

最後埋單都差唔多成千,連埋換一齊打柴的牛
Windows...問題係唔知係邊條友,撕走左貼係機箱條code
攪到被迫使用老番救機
再俾錢買windows的話,我不如出去買過部電腦仲好
最後本來係有意再買電腦的,不過只係拖到宜家先買而已
 樓主| kei_hk 發表於 2010-5-22 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-22 10:48 AM 發表

講起都一鑊火...
上年部機行行下就燒左,再也開不了
出街搵人整,換了其他板,但冇左1394 port
換來的是com插

最後埋單都差唔多成千,連埋換一齊打柴的牛
Windows...問題係唔知係邊條友,撕走左貼係機箱條code
攪到被迫 ...

成千銀+ 一肚氣﹐好彩我都係決定唔整。

其實﹐廠機一個麻煩之處係WINDOWS 問題。除DELL 外﹐都是比一隻Recover disk (類似「鬼」的型式)﹐只要底版晶片唔到﹐便得物無所用。
** 如果係tools 比你燒個image 去dvd/cd﹐假如係死harddisk﹐又過左保養的話﹐又係比死更難受。分別只是你唔駛換底版﹐同埋自己可處理﹐找另一隻windows 碟去裝番windows。

老實講﹐如果唔係廠機﹐我都會整機的。但係一想到要換非同一model 底版﹐windows 便即時成為一個大問題﹐所以便唔整了。
** 如果自己用﹐可能去m$ download 隻windows server 08﹐每一季重裝一次便算

OTIS401 發表於 2010-5-22 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-5-22 11:07 發表

本來我老豆都諗住買部新的算
自己可以之後儲下錢,買塊靚D的板換左佢,又可以多部機用
點知呢...佢係我番緊學果時,拎左部機去樓下果D電腦鋪去整
(之後我番到屋企先知...)
換左塊板,當時上網睇過黃金賣300,電腦鋪竟然賣到去550
仲要係G31 chipset...
100蚊check機+250元裝板+550元底板+150元牛牛
埋單1050...

另外我老豆好信sales又係一個問題
塊板寫FSB過千,佢真係信
但我的係P4,頂多只係有533而已...
買NB,又唔知佢係邊度聽番離
Atom係勁過Pentium...
 樓主| kei_hk 發表於 2010-5-22 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-22 11:40 AM 發表

Atom係勁過Pentium...

一d 都無錯﹐不過只限於慳電。

hkaiw 發表於 2010-5-22 12:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-22 11:07 發表
其實﹐廠機一個麻煩之處係WINDOWS 問題。除DELL 外﹐都是比一隻Recover disk (類似「鬼」的型式)﹐只要底版晶片唔到﹐便得物無所用。
** 如果係tools 比你燒個image 去dvd/cd﹐假如係死harddisk﹐又過左保養的話﹐又係比死更難受。分別只是你唔駛換底版﹐同埋自己可處理﹐找另一隻windows 碟去裝番windows。
老實講﹐如果唔係廠機﹐我都會整機的。但係一想到要換非同一model 底版﹐windows 便即時成為一個大問題﹐所以便唔整了。
** 如果自己用﹐可能去m$ download 隻windows server 08﹐每一季重裝一次便算

其實最麻煩的是 IBM 及聯想的原廠機,還原影像是在硬碟內,即是不單會佔用了不少空間,而且硬碟有故障便無法修復。
原帖由 OTIS401 於 2010-5-22 11:40 發表
本來我老豆都諗住買部新的算
自己可以之後儲下錢,買塊靚D的板換左佢,又可以多部機用
點知呢...佢係我番緊學果時,拎左部機去樓下果D電腦鋪去整
(之後我番到屋企先知...)
換左塊板,當時上網睇過黃金賣300,電腦鋪竟然賣到去550
仲要係G31 chipset...
100蚊check機+250元裝板+550元底板+150元牛牛
埋單1050...

通常有提供維修的電腦商店當然是「食水深」,所以有故障都是自行解決便算。

喵...
superay 發表於 2010-5-22 15:43 | 顯示全部樓層

回樓主:

舊機行網頁Flash行得辛苦是正常的,因為現時有好多大型的Flash,即使是四核心的CPU也可以行到Full Load.
特別係Facebook Game,開多幾個,就算新機都頂唔住。

回nr5800:
我覺得越舊的硬碟多數都比較耐用,我手頭上有一隻80286機拆下來的HDD,40MB,隻碟已經有20歲了。
或者是伺服器上用超高級硬碟(行15000轉Fiber Channel HDD)都極度耐用,但家用的HDD行到幾年已經不錯了。

回HKAIW:
IBM原廠機,聯想think系列的電腦,用家可以在未壞機時先燒錄系統還原光碟
壞機、換HDD時,還原光碟可重建硬碟上的還原映像。
至於聯想自家系列的產品就不得而知了。
反而Acer我就試過燒完還原光碟之後還原唔到部機,上網查過好多用家都遇上這個問題,向Acer求救又唔理
最後要消委會幫手先肯比套還原到的光碟我。
OTIS401 發表於 2010-5-22 16:04 | 顯示全部樓層
我以前部HP機,都可以燒隻還原碟出黎的
不過只限燒一次...
用唔到我真係第一次聽...

Flash...我猜要到HTML5正式出爐先解決到...
hkaiw 發表於 2010-5-22 16:08 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2010-5-22 15:43 發表
回樓主:
舊機行網頁Flash行得辛苦是正常的,因為現時有好多大型的Flash,即使是四核心的CPU也可以行到Full Load.
特別係Facebook Game,開多幾個,就算新機都頂唔住。

此終現時的 Flash Player 仍未安援高清硬解,看一看未來的版本會否支援了。
原帖由 superay 於 2010-5-22 15:43 發表
回nr5800:
我覺得越舊的硬碟多數都比較耐用,我手頭上有一隻80286機拆下來的HDD,40MB,隻碟已經有20歲了。
或者是伺服器上用超高級硬碟(行15000轉Fiber Channel HDD)都極度耐用,但家用的HDD行到幾年已經不錯了。

我覺得是近幾年的硬碟才會愈來愈不耐用,好像我使用的 Maxtor 160GB SATA1 硬碟(跟原廠機,已經有7年)及2008年初購入的 Seagate 250GB SATA2 硬碟至今仍然操作正常,但是其後購入的 Seagate 500GB 及 1TB 就有點擔心,前者買了3個星期便壞了,後者則因為只作備份之用而不會長期插著,不知道這樣會否較好。
回HKAIW:
IBM原廠機,聯想think系列的電腦,用家可以在未壞機時先燒錄系統還原光碟
壞機、換HDD時,還原光碟可重建硬碟上的還原映像。
至於聯想自家系列的產品就不得而知了。
反而Acer我就試過燒完還原光碟之後還原唔到部機,上網查過好多用家都遇上這個問題,向Acer求救又唔理
最後要消委會幫手先肯比套還原到的光碟我。

我用過聯想的 Netbook,當然要靠硬碟的影像備份,所以不知道能否把影像燒錄至光碟了,加上現時的作業系統不像以前剛安裝完成後不足4GB,當然又要加上預先安裝了不少程式,單以聯想的 Netbook 全新使用時已經佔去了差不多10GB。
喵...
OTIS401 發表於 2010-5-22 16:23 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2010-5-22 16:08 發表

我覺得是近幾年的硬碟才會愈來愈不耐用,好像我使用的 Maxtor 160GB SATA1 硬碟(跟原廠機,已經有7年)及2008年初購入的 Seagate 250GB SATA2 硬碟至今仍然操作正常,但是其後購入的 Seagate 500GB 及 1TB 就有點擔心,前者買了3個星期便壞了,後者則因為只作備份之用而不會長期插著,不知道這樣會否較好。

硬碟不耐用的原因
主要係因為隨著碟片的密度愈來愈高
加上品質問題
易壞係一定的事...