hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 萬宜水庫底的廁所 (7p)
返回列表 發新帖
開啟左側

萬宜水庫底的廁所 (7p)

DIH 發表於 2010-5-25 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2010-5-25 13:35 發表
如果呢兩個廁所係當年遺物,咁建水塘時既清拆工作
做得不夠徹底喎。

可能呢個位置比較隱蔽,當年工程浩大,走漏眼唔出奇,最緊要係人走晒嗟。

又或者,呢個廁所位處兩座水塘建築物中間,可能係起畀工人用的。

另外,今次篇文反映,近來真係好乾,落過兩三場大雨唔知有冇幫助。

kei_hk 發表於 2010-5-25 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-5-25 02:25 PM 發表

可能呢個位置比較隱蔽,當年工程浩大,走漏眼唔出奇,最緊要係人走晒嗟。

又或者,呢個廁所位處兩座水塘建築物中間,可能係起畀工人用的。

另外,今次篇文反映,近來真係好乾,落過兩三場大雨唔知有冇幫助 ...

無記錯萬宜水庫都會接收東江水作暫存的﹐而船灣也都會接收東江水。

由於不只一個地方接收東江水﹐因此可以調配去不同水庫暫存。例如a水庫需要做維修﹐便可暫時停止放入東江水﹐而存水可以在日常供水使用﹐水位便慢愎下降。有需要時更可以直接抽水去另一水庫﹐加快降低水位。

同時﹐供應市民用水的來源﹐不一定是平均由各水塘抽取的﹐可以按需要由某一些水塘供水﹐某一些水塘不抽水供市民用(即長期儲水用)。

所以﹐香港地塘的水位﹐水位高與低未必同天氣乾旱有關的。

ps. 早幾年 google map(衛星圖)試過影到九龍水塘及石梨貝水塘﹐其中一個係完全無水的﹐另一個水頭充足。原因係其中一個水塘的抽水塔的塔底有損毀而要維修﹐因此便安排抽走其中一個水塘所有水﹐才可進行維修工程。
當時﹐都有人post 了相在本版post 出來﹐但google map 方面已經更新了此位置的衛星圖﹐已經看不見此奇景了。

smal 發表於 2010-5-25 16:43 | 顯示全部樓層
http://maps.google.com.hk/?ie=UTF8&ll=22.372897,114.161468&spn=0,0.031929&t=h&z=15&brcurrent=3,0x3404076fc18f9d8d:0x2a6b7b19327035ca,1,0x340405e3635dffe3:0x624a0e6190d6c066&layer=c&cbll=22.373081,114.16391&panoid=7ZBNJ9LUHDQ9pCd11faVwg&cbp=12,203.57,,0,-6.61

下城門水塘仍是無水啊
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
fai 發表於 2010-5-25 19:07 | 顯示全部樓層

呢d村落廁所應該係駁去化糞池,而唔係用排污渠排走污物。細心
看樓主的圖,廁所下的化糞池遺蹟似乎還在。

咁即係我地咁多年都係飲緊d浸過化糞池既水?
[i]影像.從心[/i]
kei_hk 發表於 2010-5-25 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2010-5-25 07:07 PM 發表
呢d村落廁所應該係駁去化糞池,而唔係用排污渠排走污物。細心
看樓主的圖,廁所下的化糞池遺蹟似乎還在。

咁即係我地咁多年都係飲緊d浸過化糞池既水? ...

如果浸了幾十年﹐再加上水庫的存水量作稀釋﹐最後到濾水廠作最後處理﹐這樣都對身體有影響的﹐這便真係抵死了。

衰d講句﹐各個水塘年中都有唔少自然界的糞便進入水塘(如雀鳥)﹐也有人為因素(小朋友貪方便)﹐令到水塘的水受污染﹐也是水塘水要經濾水廠的原因。

chan6723 發表於 2010-5-25 21:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-25 21:09 發表

如果浸了幾十年﹐再加上水庫的存水量作稀釋﹐最後到濾水廠作最後處理﹐這樣都對身體有影響的﹐這便真係抵死了。

睇個廁盆本身仲幾新淨,應該唔似有幾十年貨色。
睇佢個做型,似係原本有個臨時上蓋,但後來拆左。
甚至我有懷疑過呢兩個只係建築廢料…
 樓主| MF2648_AVBW8 發表於 2010-5-25 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2010-5-25 21:14 發表
睇個廁盆本身仲幾新淨,應該唔似有幾十年貨色。
睇佢個做型,似係原本有個臨時上蓋,但後來拆左。
甚至我有懷疑過呢兩個只係建築廢料…

您從那裡看到原本似係有個臨時上蓋?
chan6723 發表於 2010-5-25 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 MF2648_AVBW8 於 2010-5-25 21:21 發表

您從那裡看到原本似係有個臨時上蓋?

個廁所唔似係好舊,段估十幾廿年前都唔會
就咁冇遮冇掩咁解決吧?
Quanta 發表於 2010-5-25 22:01 | 顯示全部樓層
不過無論係新定舊,
有舊咁嘅嘢響水塘都唔係咁好,
似乎應該搵水務署跟進吓
fai 發表於 2010-5-25 22:36 | 顯示全部樓層

單從樓主相片分析,雖然廁缸白色部份好新淨,但附著的石屎
部份則似已在水中浸泡多年,因為廁缸既陶瓷質料本來就係抗
水浸(如果唔係點做廁所?),加上大部份時間都是浸泡在清潔
的淡水中,可能反而比暴露在空氣中更免去曝曬及風化/雨滴的
侵蝕,因而得以保存良好。

其實我都唔太擔心呢兩舊野對水塘水質有大影響,樓上的只係
說笑罷了。
[i]影像.從心[/i]