hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉貼]2萬人錯搭東鐵線頭等罰款
開啟左側

[轉貼]2萬人錯搭東鐵線頭等罰款

thomas_tang01 發表於 2010-5-26 16:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(明報)2010年5月26日 星期三 15:30
港鐵東鐵線由2008年至今年首季,共有22202名乘客因無票乘搭頭等車廂被罰款500元附加費。

署理運輸及房屋局長邱誠武表示,500元的附加費沿用超過10年,在兩鐵合併時,港鐵亦有考慮有關附加費水平,認為水平恰當,並有適當的阻嚇作用。他表示,港鐵會向違例乘客發出徵收附加費通知書,並要求乘客提供個人資料,以作跟進。乘客若即場繳清附加費,港鐵會即場向該名乘客發出收據。如違例乘客繳付附加費後拒絕提供個人資料,港鐵會酌情處理,不會堅持紀錄其個人資料。

他指出,為了進一步加強乘客乘坐頭等車廂的資訊,港鐵正在東鐵線火炭站月台頭等車廂等候區進行試驗,設置新的巨型裝置,更明確提示頭等核准器的位置,並透過繁體中文、簡體中文及英文,提醒乘客乘搭頭等車廂須將八達通輕觸頭等核准器先作確認,才可享用頭等列車服務。如成效良好,不影響月台人流,這項試驗計劃預計今年稍後會陸續推廣到東鐵線其他車站。

(即時新聞)
引自:http://hk.news.yahoo.com/article/100526/4/i8ah.html

港鐵話在月台設置新的巨型裝置,如成效良好,不影響月台人流,就會將這項試驗計劃陸續推廣到東鐵線其他車站。

到時希望紅磡站和旺角東站等比較窄的月台,唔會點受影響就好啦.....
OTIS401 發表於 2010-5-26 18:25 | 顯示全部樓層
我自己就覺得,罰款500元好像太多
但要起阻嚇作用,減又好像不太好

同埋,我猜就算港鐵做足準備
仍然都會有不少裝傻的人走去坐頭等...
另外那個巨型裝置,到底有多巨型?
fuwing 發表於 2010-5-26 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-26 18:25 發表

另外那個巨型裝置,到底有多巨型? ...

我覺得個裝置好清晰
清楚叫人搭頭等要拍卡
JX9097 發表於 2010-5-26 18:45 | 顯示全部樓層

其實罰呢樣嘢,有幾重唔重要
若果你係唔會犯的話,就算坐監都唔關你事
除非係老人家/細路哥,咁就可能真係搞錯咗/貪玩去錯頭等卡
否則一般市民冇可能唔知道頭等係要畀附加費
ArnoldC 發表於 2010-5-26 19:35 | 顯示全部樓層
用普通等車票搭頭等,其實同逃票差唔多,係常識來,啲政客仲好講嘅?老人家喎,佢後生時有分頭等二等三等添啦!遊客喎,你估全世界得香港火車有頭等?使唔使大大個牌寫住要買飛搭車呀?不如大大個牌寫住唔准殺人強姦放火吖?
lrt505 發表於 2010-5-26 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2010-5-26 19:35 發表
用普通等車票搭頭等,其實同逃票差唔多,係常識來,啲政客仲好講嘅?老人家喎,佢後生時有分頭等二等三等添啦!遊客喎,你估全世界得香港火車有頭等?使唔使大大個牌寫住要買飛搭車呀?不如大大個牌寫住唔准殺人強姦放火吖? ...

可能D客(用八仔果種)唔知道上頭等之前要拍兩次卡,或者以為上到車上面先駛拍
kei_hk 發表於 2010-5-26 20:24 | 顯示全部樓層

原帖由 lrt505 於 2010-5-26 07:54 PM 發表

可能D客(用八仔果種)唔知道上頭等之前要拍兩次卡,或者以為上到車上面先駛拍

這個方法都得﹐不過係要由第3/5卡進入去頭等卡。

hr1918 發表於 2010-5-26 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-26 18:25 發表

另外那個巨型裝置,到底有多巨型? ...

$500差不多啦, 照咁計即係都多左成千萬額外收入
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
h2o 發表於 2010-5-26 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2010-5-26 20:38 發表

$500差不多啦, 照咁計即係都多左成千萬額外收入

仲有輕鐵的 $290 呢 ....... 不過以呢間鐵路公司的角度而言, 呢 D 一定係常規收入啦
hr1918 發表於 2010-5-26 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2010-5-26 22:29 發表

仲有輕鐵的 $290 呢 ....... 不過以呢間鐵路公司的角度而言, 呢 D 一定係常規收入啦

如果無呢d收入, 可能又要再加多d價
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程