hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 六四展覽 警清場扣民主女神
開啟左側

六四展覽 警清場扣民主女神

cky 發表於 2010-5-31 20:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-5-31 08:49 發表
無錯個度係公共空間, 無錯20人以下的集會係唔駛申請,
而且支聯會方面早已知會警方有關安排, 警方並無反對.

不過今次係 食環署 以 阻街 為由, 沒收該物品.
食環署屬食物及衛生局管, 故由該局局長周一嶽解畫. ...

我又咁睇
咁快上到去周一嶽既? 唔係首先係食環署長出黎幫局長頂架咩?
而及後被沒收的物品卻是放在警署內
如果係由食環署帶頭做呢件事
引用的也是食環署可以做到事的法例
而警方只係作為 "協助" 角色
咁被充公的物件, 就好似一般無牌擺賣的物品咁
係由食環署轄下的地方去擺放, 而唔係北角警署

但係, 宜家又睇落調番轉
食環署只係用黎作門前卒的理由
但實際上呢, 還不是警方
所以支聯會也懶得和食環署交涉
直接搵警務署長去質問

我記得出面 d 討論區間唔中都話其實食環同警方兩邊都唔係好合作
兩邊都互不干涉, 也不想另一邊去干涉
你睇掃小販或者捉垃圾蟲
食環署人員俾 d "疑犯" 大聲問候
有幾何警方係會介入先?
AVW56 發表於 2010-5-31 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2010-5-31 20:20 發表

我又咁睇
咁快上到去周一嶽既? 唔係首先係食環署長出黎幫局長頂架咩?
而及後被沒收的物品卻是放在警署內
如果係由食環署帶頭做呢件事
引用的也是食環署可以做到事的法例
而警方只係作為 "協助" 角色
咁被充公的物 ...

成件事我係中立GE,
我純粹係照新聞所報導, 回應返人地今次係咩事,
我無發表過任何意見, 所以唔該唔好引我文.

053h4 發表於 2010-5-31 22:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cky 發表於 2010-6-3 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-5-31 21:11 發表
成件事我係中立GE,
我純粹係照新聞所報導, 回應返人地今次係咩事,
我無發表過任何意見, 所以唔該唔好引我文.

我只係 follow 點解係周一嶽解話的問題
閣下的立場係點, 對討論沒有影響
勿過份敏感
AVW56 發表於 2010-6-3 08:20 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2010-6-3 01:24 發表

我只係 follow 點解係周一嶽解話的問題
閣下的立場係點, 對討論沒有影響
勿過份敏感

好難唔敏感, 特別係呢個壇已經被有關方面和諧了.
3ASV196 發表於 2010-6-3 09:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-6-3 08:20 發表

請問呢個壇點俾有關方面"和諧"了呢? 有關方面又是指什麼機構呢?
現在閣下在這裡的言論自由有被影響嗎? 希望閣下解釋下呢.....否則
我都好驚WOR...

而講返主題, 其實最近我反而唔明白點解係好多方面, 政府對六四比往
年緊張, 之前不在港, 未能清楚晒整件事, 不過從收回神像, 禁止作者入境
等睇, 似乎都係好緊張....

其實如果從2012政改方案就快表決去睇, 現在應該是相反, 俾民主派
及市民對"民主"更有信心, 而不是打壓....

如果一方面要起錨, 另一方面卻不斷有動作去壓制民間, 先不論其政治目的,
現在特區政府也是十分矛盾, 不當....

其實六四仍然是香港人對中央政府的最大保留, 亦是與中央之間溝通的最大
阻礙, 亦是21年來香港人最大的堅持, 如果特區政府/中央政府要嘗試係六四
入手"打壓", 不但無用, 而且只是換來市民更大的反應, 拉遠距離, 實在不明智...

最後, 我當然希望中央政府能夠確實勇敢面對六四歷史, 盡快"放開"這一個21年
來不敢提的"包袱", 中國先可以係民主, 民生, 經濟, 外交全面發展..
3ASV196.KE7270
DIH 發表於 2010-6-3 09:48 | 顯示全部樓層

這是嚴重的指控,不能不出聲,不知誰被誰和諧了?
和諧和諧,那些通街走的河蟹,其實是否幻覺?
請舉出例子,hkitalk有誰因為言之有物的有政治色彩言論而被處分。
香港仍然是可以放聲大罵特區政府和北京政府的地方,至少在這個板看不到有甚麼和諧之處。

唔好話我咁反問幾句就係想和諧你呀......你唔澄清係你自己放棄權利咋......

而家又輪到中大校方拒絕畀民主女神進入校園......我覺得係留樽二唔夠中立囉!
係中立就唔該行政會議都唔好做,佢係行政會議入面唯一一個大學校長,最唔中立就係佢。

Kevin 發表於 2010-6-3 10:16 | 顯示全部樓層

回復 16#, 17# 的帖子

相信以上係指本網站已被某巨型防火牆過濾左,
係某十三億人o既國度內"正常"係睇唔到
AVW56 發表於 2010-6-3 10:17 | 顯示全部樓層
我唔係話有人的言論受到打壓, 唔好誤會.

我只係覺得, 一個咁普通GE交通論壇, 都竟然會被BLOCK,
那即是說, 可能有一隊人專責睇呢資訊, 覺得唔合適, 所以就BLOCK.
以上只係我的估計.

我自己個人立場黎講, 就唔會係網上, 包括呢度, 發表敏感言論.
當然, 大家大無畏的, 可以繼續講, 畢竟你有這自由,
但小弟就唔敢係網上面講某D野, 就算要講, 都一定會好謹慎.

呢個年代, 差人查案都會上論壇搵料,
網絡某程度上係暴露身份的另一個途徑,
所以, 無論點都好, 大家發表意見前, 真係要諗清諗楚, 要慎言.

DIH 發表於 2010-6-3 13:47 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-6-3 10:17 發表
我唔係話有人的言論受到打壓, 唔好誤會.

我只係覺得, 一個咁普通GE交通論壇, 都竟然會被BLOCK,
那即是說, 可能有一隊人專責睇呢資訊, 覺得唔合適, 所以就BLOCK.
以上只係我的估計.

我自己個人立場黎講, 就唔會係網 ...

可能你是有親身經驗知道一些內幕,或者純粹出於恐懼或怕麻煩,
但我仍然會暢所欲言,行使基本法賦予港人的言論自由,身體力行「擁戴」基本法。
我又冇打人,又冇衝擊,日日返工搭港鐵放工搭巴士,平平凡凡的打工仔一個,
我在此發表言論係愛國愛港,係想香港好想中國好想世界好,怕咩?

若然因為有甚麼背後的原因而欲言又止,哀哉,歡迎加入「被和諧者之家」。

hkitalk有呢個N板,就唔係「普通GE交通論壇」啦。
既然我無論審慎或大放厥詞都一樣會被block,為何還要辛苦自己?

同樣道理,難道無綫電視因為敏感題材會被block,就唔再提六四?
提少D都畀人「是但」到而家,到佢真係唔提,就真係CCTVB了。

至少這個壇不是粗口滿天飛、hp周圍派、小丑四處行罷。

感言:
我又鬧反高鐵又鬧公投,同樣又不滿特區及北方政府,
對大陸的科技發展很雀躍,但對人權等問題又恨得咬牙切齒,我應該怎樣歸類呢?
人是立體的,不是線性二分的,敵人的敵人不等如朋友,
敵人的朋友不一定是敵人,我由始至終都唔buy老毛理論。
可能因為係讀生物出身,我認為每個人都是獨立的個體,
各有相異相同,這種diversity才是向前演化的資本。
不論是甚麼立場,假如只有一種意見、一種做法、自我沉默的話,
對整個群體都沒有好處,一個大浪湧過來,全軍覆沒。

今天am730小歇才講過「領導」的迷思。

要驚,facebook上面大把人要驚啦,一邊發放政治言論,旁邊就係自己個樣,
要起底易過借火,幾時輪到「挨託」丫,但佢地依然熱烈地表達立場。