hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士無障礙上落設施仍需改善
開啟左側

[問題] 巴士無障礙上落設施仍需改善

Crotone 發表於 2010-5-30 22:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/100530/18/iaxu.html
復康會又說得無錯,除車長外,我差唔多從未見過有乘客幫輪椅客上巴士
One Door Closes Another Door Opens
kei_hk 發表於 2010-5-30 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2010-5-30 10:07 PM 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/100530/18/iaxu.html
復康會又說得無錯,除車長外,我差唔多從未見過有乘客幫輪椅客上巴士

在香港地﹐只有家屬同埋車長會幫手﹐其他人真係唔多願意幫手的。

家屬幫手﹐唔駛講點解。車長幫手﹐是因為巴士公司有指引給司機﹐一定要提供協助(當然乘客都有權提出不需幫忙)。

其他人﹐講真的﹐真的不要亂提出援手﹐也許有人覺的我是自私﹐但想多一層﹐我這樣講不是無道理的。

一部輪椅加一個人一點也不輕﹐推平路還可以﹐但推上車不是人人有足夠的技巧﹐有時微細意外由此出來。
上車時﹐過跳版及跳版的虛位﹐都要用多些少力的﹐因為是「突」起頂住輪椅前進的。一下子用力過度﹐便會推向錢箱。唔夠力的﹐便會向後溜整傷自己。有時用力不當﹐事後發現自己拉傷了。

下車時﹐如果是推下車的﹐便要留意部輪椅向前衝而反車﹐一定要用力向後拉﹐又係好易整傷自己。車速太快也很易反車﹐對輪椅使用者做成傷害。
理想一點要背向車門下車(即上車方法的倒鏡)﹐但無經驗的人是不易控制的。

有時﹐人便是自私的 (我自己都認我是自私的)﹐唔想自己因幫人而弄傷自己﹐更加不想幫人但弄傷對方﹐所以唔會輕易出手幫忙的。

JX9097 發表於 2010-5-31 09:58 | 顯示全部樓層
其實有時唔幫都未必係壞事
好似板友所kei_hk所講亦非無道理
小弟上個月都推咗幾個星期輪椅
發覺上落車真係唔係咁容易
上落斜板嗰陣推側少少,架車就會離開斜板
跟住就會連人帶車一齊翻

即使上到車,通道其實都好窄
司機位轉彎嗰度真係要睇到實先好轉
否則坐輪椅嗰個肯定捱撞

順利去到輪椅位更加要小心
非直車輪椅位其實唔算大
若果夾硬推入去的話,坐住輪椅嗰個人隻腳肯定唔使要

所以,有時睇落好似好簡單
但當你真係做嗰陣又係另一回事
kei_hk 發表於 2010-5-31 10:08 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-5-31 09:58 AM 發表
順利去到輪椅位更加要小心hkitalk.net& N' e/ g9 L+ ^5 i3 v& n. D& @5 h
非直車輪椅位其實唔算大
若果夾硬推入去的話,坐住輪椅嗰個人隻腳肯定唔使要

講起個輪椅位﹐都唔知有無計錯數﹐非直梯的豬扒及所有短金﹐後者真係唔多夠位﹐前者都係一樣窄﹐唔係輪椅使用者都覺得窄。

相反﹐批12米蠆既不是直梯﹐但輪椅位又真係夠晒闊。

kay 發表於 2010-5-31 10:16 | 顯示全部樓層
曾經試過係屋村幫一個輪椅人士(純路過,大家無任何關係),
由行車路托佢返上行人路,附近無斜路,

結果都用左九牛二虎之力先可以做到...
(踩後轆附近既位令輪椅傾斜,再剷上去)

所以一般乘客唔出手都可以理解,
萬一出手,自己同輪椅人士都有損傷個陣就仲煩。

反而我覺得技術上斜版設計可以再改善,

又或者咁講,輪椅人士要有輪椅人士既服務。
雖然聽落係有d唔岩,但有時都無法子。

非繁忙有輪椅客可能無咩野,但有時撞正繁時就會有d阻住。

呢幾年,各方面都提共融社會,但比我感覺係問題反而越黎越多。
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2010-5-31 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-31 10:08 發表
講起個輪椅位﹐都唔知有無計錯數﹐非直梯的豬扒及所有短金﹐後者真係唔多夠位﹐前者都係一樣窄﹐唔係輪椅使用者都覺得窄。

相反﹐批12米蠆既不是直梯﹐但輪椅位又真係夠晒闊。 ...

小弟試過推上98D批3ASV
真係少d技巧都入唔到
即使入到都只係啱啱好,位都冇得剩
kei_hk 發表於 2010-5-31 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-5-31 10:16 AM 發表
反而我覺得技術上斜版設計可以再改善,4 b2 n+ a9 ~$ e

又或者咁講,輪椅人士要有輪椅人士既服務。
雖然聽落係有d唔岩,但有時都無法子。4 I, W8 R1 F2 [
0 ]6 ]6 r9 S- D3 A
非繁忙有輪椅客可能無咩野,但有時撞正繁時就會有d阻住。

呢幾年,各方面都提共融社會,但比我感覺係問題反而越黎越多。

巴士的鈄版﹐可行的改善是有的﹐不過我唔肯定技術上是否做到。

斜版的2則加一條「駁」﹐令到上落時不易衝出斜版。
技術上問題 : 由於多了一條「駁」﹐令到地板的結構在兩則要做薄一點才可收藏突起的一條「駁」﹐可能出現此位置出現承托力不足。

至於繁忙時間﹐我又覺得是公平的﹐如果部車是仲有空間的﹐例如有人企在輪椅位﹐但車尾仲有位﹐司機叫人行去後面企便可﹐便可有空間上輪椅。
去到完全無位﹐正常人都上唔到車(或者只上一兩個)﹐輪椅使用者都唔會覺得有問題的﹐因為真係無位上﹐也無得埋怨。

我作為乘客﹐我唔會主動出手幫忙他們上落車﹐原因上面講了。但唔會介紹他們上落而增加的時間﹐也會提供適當的行動(例如讓出空間)去提供方便給他們﹐這等同平時讓座給有需要人仕﹐沒有分別的。

6516 發表於 2010-5-31 12:13 | 顯示全部樓層
短車輪椅位真係唔夠...
我試過推一部大件d o既輪椅, 根本唔夠位放入去
架車係要打斜放, 唯有鎖死個車輪, 成程車都傍住

話時話, 有d地方因為地理環境令到架車就算下降晒
塊斜板個斜度都唔係細, 推上去要用o既力唔係想像中咁小
自己推得多就會識就力
但如果唔係推慣左, 我諗大家都唔好格硬去
萬一整親人地就唔好喇
JX9097 發表於 2010-5-31 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 6516 於 2010-5-31 12:13 發表
短車輪椅位真係唔夠...
我試過推一部大件d o既輪椅, 根本唔夠位放入去
架車係要打斜放, 唯有鎖死個車輪, 成程車都傍住

話時話, 有d地方因為地理環境令到架車就算下降晒
塊斜板個斜度都唔係細, 推上去要用o既力唔係 ...

小弟都試過...所以泊到斜咗之後
叫輪椅嗰個人企一企起身(佢只係整親一隻腳,可以單腳企一企)
然後好似鐵沙掌式打橫推張輪椅入去
最後先坐番落去

其實斜板可唔可以喺駁位(即係揭起嗰個位)做少少斜台
(反正絕大部份人都係各車廂內進,應該唔會"click"親)
咁就可以免卻推輪椅上車嘅時候,斜板同車內嘅"級位"
咁就方便好多喇

Route_99 發表於 2010-5-31 12:41 | 顯示全部樓層

我想問下, 現在的輪椅位好似指示將輪椅泊到坐輪椅人士坐倒頭車,
如果唔跟指示泊, 司機會唔會唔俾呢?

因為坐倒頭車真係會好辛苦的
Route 99 筲箕灣<->海怡半島