hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 離島區議員要求改善東涌線
開啟左側

離島區議員要求改善東涌線

ES464470X 發表於 2010-6-2 20:40 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2010-6-2 19:06 發表
往東涌方向係荔景站可唔可以唔好等咁耐客 ?

有時要等成 3 分鐘(兩班荃灣線)先開車

我偶然先搭一次東涌綫往東涌,
當時係星期日, 10分鐘一班, 又係去到荔景站停左超過2分鐘,
等對面月台第二班荃灣綫列車轉車客
坐係我對面的一對夫婦, 女方問點解停咁耐都未開車,
男方似乎都有坐開東涌綫經驗, 隨即回答班次疏嘛, 要等埋對面d乘客

石頭 發表於 2010-6-2 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-6-2 02:58 發表

荃灣線起碼叫有得選擇唔轉車
南昌西鐵轉東涌線先痛苦
又行得遠重要除時等足8~10分鐘

真係唔怪得乘客都坐巴士出港島北

非繁忙時間,新界西往返港島北真係搭巴士好過,

就算唔搭7XX快線,搭102,118轉車都唔算慢,塞車另計~
N672D 發表於 2010-6-2 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2010-6-2 20:40 發表

我偶然先搭一次東涌綫往東涌,
當時係星期日, 10分鐘一班, 又係去到荔景站停左超過2分鐘,
等對面月台第二班荃灣綫列車轉車客
坐係我對面的一對夫婦, 女方問點解停咁耐都未開車,
男方似乎都有坐開東涌綫經驗, 隨即 ...

星期日, 10分鐘一班每小時 08/18/28/38/48/58 到荔景
荃灣綫 4 分鐘一班
homan0323 發表於 2010-6-3 09:41 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

亦有吾少乘客選擇於紅隧口轉乘隧巴往返港島東,非繁時亦吾見得西隧線是乘客唯一認為方便往來港島的途徑。巴士非繁時都要等10分鐘或以上,969非繁時可以無故等15-20分鐘一班。
238X 發表於 2010-6-3 11:43 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

但全程港鐵實在平
(鰂魚涌去荃灣 11.2 / 荃灣西 13.5),
102→30X / 238X 要 16.3 甚至 16.8
(我相信入屯門元朗差距更大?),
總無理由迫人坐 102 到美孚轉 38A
(總車費 12.5 / 13.0) 吧?

而且要 102 唔塞車,好多時要夜晚 9 點後...

我都係常用西鐵 (綫),非繁時北行可以
預時間決定用金鐘→尖沙咀尖東 定係
中環香港→南昌。
南行咪企硬經尖東囉,企一個站唔駛死吧。
(紅磡轉巴士要俾多幾蚊)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
石頭 發表於 2010-6-4 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-6-3 11:43 發表
但全程港鐵實在平
(鰂魚涌去荃灣 11.2 / 荃灣西 13.5),
102→30X / 238X 要 16.3 甚至 16.8
(我相信入屯門元朗差距更大?),
總無理由迫人坐 102 到美孚轉 38A
(總車費 12.5 / 13.0) 吧?

而且要 102 唔塞車,好多時要夜晚 9 點後...

入屯門全程港鐵$22.7,102-->58X/59X/67X 要 $21.1,

當然入元朗計就全程港鐵平~

又住得唔近港鐵站,以小弟居住的北葵涌計算:

全程港鐵+M線:$11.2 + $3.4 = $14.6
102+31B/35A(只計算冷馬價):$9.8 + $4.2/4.8 = $13/13.6

PS 本文中,小弟只是提供多一個搭車方法,實際搭車方法就要搭既人自行取捨~
on11358 發表於 2010-6-4 23:20 | 顯示全部樓層

我比較希望東涌線班次係劃一,即係例如8分鐘一班,而唔係6~10分鐘既平均8分鐘一班,
以前非繁忙時段10分鐘一班較容易預時間搭車,所以都唔怕車疏,
當然如果對一些要轉車既乘客黎講就密一些比較好(荔景/南昌),
之前非繁忙時段都試過唔少次搭西鐵線上行轉東涌線下行送車尾(隔離月台仲要睇住走車)。
andy92 發表於 2010-6-4 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2010-6-4 23:20 發表
之前非繁忙時段都試過唔少次搭西鐵線上行轉東涌線下行送車尾(隔離月台仲要睇住走車)。

相反方向都係,明明東涌線已經埋緊站,對面西鐵線等都唔等就開車走人

有時兩條線都走哂車真係幾火,
西鐵線等 7 分鐘,東涌線等 8 分鐘,加埋已經哂左 15 分鐘 ...
herman15hk 發表於 2010-6-5 03:24 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-6-1 15:32 發表
其實東涌線班次咁死板
(板友都話可以縮短總站停留時間)
係咪同機場快線有關係?

因為東涌線同機場快線部份路軌係share用
再者,之前聽聞青馬大橋好似唔容許多過兩抽車過(來回各一抽)

若果係咁,相信即使再多基建,再多 ...

set好個運行好難ga.....青馬橋好似同荷重問題有關
要就到機快唔駛係馬灣度停車讓車咪好lor

不過東涌線夠唔夠車呢個問題都要考慮下
荒島已經越來越多車蓋上了綠色布........
少甜啊唔該
thomasman 發表於 2010-6-5 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 herman15hk 於 2010-6-5 03:24 發表

set好個運行好難ga.....青馬橋好似同荷重問題有關
要就到機快唔駛係馬灣度停車讓車咪好lor

不過東涌線夠唔夠車呢個問題都要考慮下
荒島已經越來越多車蓋上了綠色布........ ...
所以唔明點解當年 MTR 買 TCL-K train 可以買 4 抽咁小, 就算唔加密青衣 - 東涌都要加密香港 - 青衣段