hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士車長擅自改線被投訴
開啟左側

[問題] 巴士車長擅自改線被投訴

kwyeung 發表於 2010-6-6 15:52 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2010-6-6 15:37 發表

其實根本就唔需要擔心,
就算真係有法例唔賠又點?
如果真係出事,巴士公司夠膽唔賠?

況且果間係九巴,
九巴保險自己做返,保險公司賠定九巴自己賠,都係一樣。 ...

我從來未擔心過, 只係成日見一個二個話冇得賠,
甚至懷疑蘋果日報位雷小姐根本係巴士迷扮既 (普通客點會知「法定路線」),
因為呢度經常有人講呢樣野, 所以就化身正義超人去投訴。

係度要同502兄講句唔好意思, 我無意去針對任何人,
但呢類以訛傳訛既講法, 總唔可以沒完沒了咁傳落去,
等更多既人誤信以為真。
既然咁多人講過係冇得賠, 搵個人引條法例出黎以正視聽,
引唔到既, 故事理應即此而止。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
petcity + 2 所言甚是

查看全部評分

kei_hk 發表於 2010-6-6 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2010-6-6 03:29 PM 發表

成日都見有人話改路出意外會冇保險賠,
究竟係香港邊條法例規定?

一架車出得街行已經有第三者保險, 理應有意外就有得賠。
假如非批準下改路會令保險失效, 我諗到一個情況,
巴士司機行錯路撞車, 全車乘客冇保險賠。
...

第3者保險只會在部車在違反發牌條件 或 司機沒有授權/違規法律下駕駛 才會失效。

第3保失效例子 :
1. 違反發牌條件 : 一部只供大嶼山使用的車﹐即行車証註明只供大嶼山使用﹐在非大嶼山載客﹐這便違反發牌條件﹐第3保會失效。 (不包括車輛需到市區維修/驗車﹐法律所批淮之事項)

2. 司機沒有授權駕駛 : 偷車

3 違反法例下駕駛 : 醉酒﹐受藥物影響

其他情況下﹐第3保都會生效的﹐乘客及其他道路使用者都會受到保障的。

至於大家講的「績命車」禁行高速﹐從來都無人証實在發牌/績牌條件上有此限制﹐所以部車行高速不會有保險﹐這是沒有根據的。

3ASV174 發表於 2010-6-6 16:14 | 顯示全部樓層
原帖由 brianlhm 於 2010-6-6 15:43 發表

有冇需要咁做?
如果要登,點解唔係港聞版登,要係投訴版登?

我只可以咁講:

雖然香港人係好鍾意少少o野都投訴,
但都未至於日日可以塞滿個投訴版,
就算真係有「虛構投訴」,並不足為奇。

反正港聞都可以作,
投訴版就算係無中生有,都唔覺得意外。
kei_hk 發表於 2010-6-6 16:21 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2010-6-6 04:14 PM 發表

我只可以咁講:

反正港聞都可以作,
投訴版就算係無中生有,都唔覺得意外。 ...

據生果報所講﹐運輸處都話有此事的﹐即投訴表面是成立的。

不過﹐片段有幾點是沒有交代的﹐便是當時車有沒有受其他因素影響而行非指定路?

同時﹐運輸處只叫巴士公司調查﹐沒有發出警告等進一步行動﹐即係入面有一些唔方便公開的內情。

總括而言﹐這都是一單正常的投訴﹐而且是成立的。只不過在大家眼中﹐包括政府及巴士公司都不是一件重要的投訴﹐都是會不了了之的。

502 發表於 2010-6-6 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2010-6-6 15:52 發表

我從來未擔心過, 只係成日見一個二個話冇得賠,
甚至懷疑蘋果日報位雷小姐根本係巴士迷扮既 (普通客點會知「法定路線」),
因為呢度經常有人講呢樣野, 所以就化身正義超人去投訴。

係度要同502兄講句唔好意思, 我無 ...
事實有冇得賠我唔知
冇話得罪唔得罪

話冇得賠? 我又唔信真係冇
只係in case 如果渣正黎做
就真係唔知

咁九巴保險自己做返我都知
應該點都有得賠既
但係如果係非指定路線下載客行車出事
唔理巴士定小巴啦
會點賠?

話明有政府監管既行車路線
行得第2條非指定路線就實係唔o岩架啦
唔理係巴士迷投訴又好市民投訴又好
唔o岩投訴又有何不對?

有人話規矩係死人係生既
路程短d又冇miss 站咪得囉
如果係咁,洗鬼講法律講監管咩..
LA16-3ASV465-51 發表於 2010-6-6 16:23 | 顯示全部樓層
以我前兩年接觸保險時對車保保險失效的理解
就算乘客因為一架保險失效車輛發生意外而受傷/死亡
保險公司都係會賠償俾死傷者,但係之後保險公司會向投保人追討
簡單D講就係保險公司會先墊支賠償金俾死傷者

至於實際上車保在類似情況下是否如此,本人則不知道
kei_hk 發表於 2010-6-6 16:38 | 顯示全部樓層

原帖由 502 於 2010-6-6 04:22 PM 發表
事實有冇得賠我唔知
冇話得罪唔得罪

話冇得賠? 我又唔信真係冇
只係in case 如果渣正黎做
就真係唔知

咁九巴保險自己做返我都知
應該點都有得賠既
但係如果係非指定路線下載客行車出事
唔理巴士定小巴 ...

雖說不依指定路線行走﹐是有機會令保險失效﹐但事實又不一定失效的。

例如路面情況需要臨時改道﹐例如封路等﹐保險不會失效的。

又例如司機無意地行錯路﹐都不會有問題的。

但是﹐有人刻意去行另一路線﹐例如走折經﹐這才會出問題的。但首要的是有客觀地去証明有人刻意這樣做﹐例如部車一出總站便走上高速公路﹐去到另一區才返回原有路線服務﹐中途飛了很多個中途站。

以這宗來看﹐司機大可以用唔小心行錯路去解話﹐最多咪比公司提點一下﹐沒有大問題的﹐保險也無法証明刻意唔用指定路線﹐也不會保險失效的。

brianlhm 發表於 2010-6-6 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2010-6-6 16:14 發表

我只可以咁講:

反正港聞都可以作,
投訴版就算係無中生有,都唔覺得意外。 ...
如果要玩野
好似之前掟石仔, golf車撞962咁
係youtube攞段片放係港聞都得
況且去到話冇保險咁嚴重,放係港聞仲好啦

所以我覺得係有巴迷玩野就真
之後求其作個名,九巴咪雷小姐囉
如果要作投訴求其作陳生,李生咪得囉
駛咩做功課....
kay 發表於 2010-6-6 17:06 | 顯示全部樓層
有個特別問題,假設我坐新巴43X,
過左怡和"係要上橋"去灣仔,

假設交通惡劣,無得cut線上橋既話,司機又可以點做?
(2選1,仲衰過102個d 3選1)

因為上橋同行下路我都試過,
而下繁塞起上黎,橋係根本無得上,cut線免問,
比你上到都要塞住落.....

其實呢個問題,我覺得同保險公司講清楚會好d,
而唔係出order禁止司機唔準咁行,
否則輸家都係司機同乘客。
世界很簡單 人類很複雜
KZ5600 發表於 2010-6-6 17:09 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-6-6 11:33 發表

一於搵番投訴那個人出來,俾我地班行家批鬥一下囉.

有傳個投訴人其實係片中果位車長的仇家指使佢投訴的......
*片中果位車長,知情人都知佢咩料......
當然,傳言的野,信不信由你