hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 起錨 VS 超錯
開啟左側

起錨 VS 超錯

Anpretext 發表於 2010-6-8 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-6-7 20:06 發表

最近多左商台同經濟日報。

不過,我見社交網站傳得最多唔係新聞,反而係youtube既片。
其實網絡既興起,影響真係已經唔能夠估計到。

而左派既人亦唔能夠早盡先機(或者咁講,互聯網意義同左派個套係唔夾)
你見人地泛民,又搞 ...
我唔知唔同既政治理念要用咩唔同既發送方式,
但眼見某兩大討論區時事版刪除異己(直程刪文或ban acc.), 打造左派一言堂控制言論,
如近排一出六四post就被河蟹,
就十分慨嘆香港仲係唔係一個言論自己既地方。
238X 發表於 2010-6-8 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 6/6/2010 21:21 發表

"反對黨責任就係反對"係錯誤的
反對黨責任, 唔係所有事都必然反對無得傾, 而係制衡同監察
關鍵係以公民利益為根本依據去協商政策

好似美國咁, 共和黨係反對黨, 係唔係事事反對完全無彎轉?

以共和黨對醫改的態度,我會毫無懷疑地答「是」!

本來, 民主黨有段時間係聲稱80幾個%議題支持政府
唔係必然反對,
但社民連崛起, 就話, 反對就係反對黨的責任
唔反對就唔係反對黨, 咁都叫好事?

好老實咁講, 好似D所謂惡性設施, 下下都話反對,
兼話無咨詢所以更加要反對
咁D骨灰位啊什麼地方起? 垃圾點處理?
條鐵路走線點安排?
反對黨而家的通病係, 經常推翻昨日的我, 同政府打對台, 政府"聽取民意"改變立場
又自動波走向政府的對面, 唔通反對黨就唔洗有立場?

某程度上,逢政府必反都係一種立場。

我唔係話咁係好事,但佢地唔咁做係拎唔到選票的。
淨係呢個主題都已經睇到有站友係抱呢種立場,
再加上蘋果等報紙的報導手法,為反對而反對是
很有市場的。我不是說他們有目的地為反對而反對,
而是在二分的社會,站在某一方就很自然地會那樣,
正如建制派一聽到泛民掟咩政制建議都潑定冷水先一樣。

區議會話就話係土皇帝, 但問題係, 政治人物唔應該只係由專業人仕玩空降
由地區基層議會出身的第二梯隊經各地區直選上位, 都應該係一個好重要的途徑
但真係, 越來越少呢D議員

而家都好少空降會成功,
不過我想指出的是,香港政黨政治唔成熟,
如果有政黨綁住,土皇帝或多或少會有收斂,
但好似我樓下果位議員,恃住無黨藉身份,
有時連隔離選區個禮義廉議員都無佢符。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2010-6-8 01:04 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

我又唔覺,反而係有時打手太多,孤掌難鳴而已。
人少果邊,一人要打多幾篇車輪戰,犯規機會自然多,
咁咪好似有人打壓咁囉。

不過可以咁講,言辭拙劣的人,
再多一百個人講,都係言辭拙劣。

有時唔係聲大就惡哂的。
(唔好沾沾自喜,我呢句同樣適用於班 80 後示威專家)
053h4 發表於 2010-6-8 01:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Anpretext 發表於 2010-6-8 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-6-8 01:04 發表
我又唔覺,反而係有時打手太多,孤掌難鳴而已。
人少果邊,一人要打多幾篇車輪戰,犯規機會自然多,
咁咪好似有人打壓咁囉。

不過可以咁講,言辭拙劣的人,
再多一百個人講,都係言辭拙劣。

有時唔係聲大就惡哂的。
(唔好沾沾自喜,我 ...
哪怕孤掌難鳴, 只求理性討論,
我求其講句平反六四已經比人BAN
理由:引起罵戰, 認真吹漲
Anpretext 發表於 2010-6-8 01:56 | 顯示全部樓層
白鴿黨果9票已經話投反對,
唔知係唔係因為六四效應呢?

始終六四既數字係反映到人民既取向,
佢地難得有個好機會拿好軚盤保著票倉
053h4 發表於 2010-6-8 02:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
238X 發表於 2010-6-8 11:29 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

咁不如話中共失敗,
淨係呢個你眼中既爛原因已經咁多人反佢。
nickhei 發表於 2010-6-8 14:13 | 顯示全部樓層
 樓主| 3ASV196 發表於 2010-6-8 14:38 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2010-6-8 14:13 發表
我係話政改係超錯。我最唔滿意係要加功能組別,張廿蚊呢D人都係幫財閥,乜佢地要幫小市民咩?傾晒去財閥咪仲加深深層次矛盾。更衰係,佢地成日用理論誤導大眾,例如咩人工高過廿蚊就嚴重摧毀經濟,又係老吹呃人去幫財閥。佢地有 ...

多謝你的回應, 不過留意返, 今次政府方案加的功能界別, 只是限於區議會的組別,
增加的5位功能界別議員, 將會全由民選區議員擔任, 即理論上是更接近市民的人,
而不會是閣下以上所講代表商界的人, 如果咁睇, 閣下又會唔會有唔同意見?

另外, 我想現時有一個問題, 就是好多人一提"功能組別"(其實是"界別"), 就講張廿蚊,
就講商界, 但其實功能界別亦包括其他不同行業的人, 如今次咁, 是限於區議員, 甚至有
泛民人士都係功能界別的, 係討論時, 請清楚少少有關概念, 及政府方案本身係點, 否則
討論只會無意思..

3ASV196.KE7270