hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 起錨 VS 超錯
開啟左側

起錨 VS 超錯

S3BL100 發表於 2010-6-8 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-6-7 17:36 發表

但似乎又有一奇怪現象, 係年齡層去睇, 上一代人, 即所謂40後-70後, 其實支持
中央政府的人是不少的, 比起以前, 應該支持度是增加tim,  呢班正正係你講緊的一班人

相反, 現時反對最激烈的80後-90後, 其實經歷中共 ...

其實,上一代雖然在共產中國經歷同樣的苦難,但苦難對心態的影響,也可以有兩種相當不同的結果。

一些受過共產黨迫害的知識份子,會看穿共產黨的統戰、鬥爭伎倆,對共產黨恨之入骨,
亦因此看清楚香港政府愈來愈接近共產黨的這種真面目(例如煲呔等人將反對政改方案的人打成「少數反對派」,
就正正是共產黨的語言邏輯),看清中共在香港耍的把戲。

同時,一些同樣受過共產黨迫害、下過鄉勞過動的人,嘗過生活艱苦的滋味,
到了香港以後,因為享受到一些甜頭,可以住公屋、享用各種社會福利,心裏知足,
非常感激香港政府。這些人普遍教育程度未必很高,經歷苦難後,只想過一些好點兒的生活,
因此亦對世事沒有太大興趣過問,不願分析局勢、了解誰是誰非。

本人的40後父母,正是活生生的對比。

相比之下,80後90後,雖然未有成熟的獨立思考,但至少在大是大非、關乎社會道德的問題上,
至少期望能夠分辨事非(當然,他們往往在一些問題上,無視客觀事實,是後話)

可以說,老一代人重視的是practicality,而新一代是重視理想及維護普世價值。
053h4 發表於 2010-6-8 21:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
krausssammy 發表於 2010-6-9 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-6-8 21:50 發表

廣東文革影響係比夠細, 生活雖然艱難都廣東沿海地區未到無溫飽
唔少來港都只係因為巨大反差下, 因經濟原因到港
而同時鄉下都唔係斷六親, 所以唔會話得別"反共"

而且即使"反共"本身, 心態都唔同, 而從內地到港同 ...

就係因為香港本身就係一移民社會.
對自己的地頭冇歸屬感.

好多人對深圳河以北的地方, 經常存在係一個落後, 冇文化, 唔文明的地方.

坦白講, 香港邊緣化真係唔怪得人. 好似立法會民選的議員有一半都不能返回內地.
呢一半的議員都唔能夠實地去考察到內地的野, 又點去大聲同我講話反對高鐵?

算呀... 開頭都對民主派有半點希望... 家陣好多人的生活質數開始下降... 日日浪費時間討論政改, 香港講咩發展?

再講, 我覺得政改唔通過都冇所謂, 咪又同你拖下拉下. 廿三條可以叫停, 政改都可以叫停. 唔通過你都吹政府唔脹, 你地o的人咪Keep Going On 去反對.
DIH 發表於 2010-6-9 10:17 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2010-6-9 00:46 發表
坦白講, 香港邊緣化真係唔怪得人. 好似立法會民選的議員有一半都不能返回內地.
呢一半的議員都唔能夠實地去考察到內地的野, 又點去大聲同我講話反對高鐵?  

對啊,他們是不能返回內地。
也因此在高鐵一事上,既然係一項基建,我反對任何人將之與政治掛鈎。

眼看一些人士在民主女神像和政改問題上,將焦點放在主事人的本身人格或平時行事作風上。
(呢句係針對在其他地方看到的一些言論。)
問題是,在這個政權下,今天你可以取得大量財富,豐衣足食,
但明天你可能因一句說話甚至一時之念而成為階下囚,一無所有。
我們是亞洲四小龍之一,我們擠身紐倫港的行列,
但四小龍之中只有我們是上面有更高層政府,紐倫港之中只有我們的母國沒有民主、行專權人治。

不要說共產黨在改革開放後經濟做得好好,甚麼釋出善意應該感恩,可怕的正正在於,
領導人意念一轉,便足以決定你一帆風順還是生不如死,話之你係上訪蟻民定係貪官奸商。

香港人,以至全中國人,都應該活得更有尊嚴。

指出國王的新衣的是一個小孩;我們為什麼要因為經濟成就而對罄竹難書的不平事啞忍?
同樣道理,我也不贊成基於對大陸的不信任及片面認識而全盤否定大陸的成就。

國王的新衣,續集應該如何寫?
國王老羞成怒,殺了說真話的小孩?
國王當頭棒喝,讚賞說真話的小孩?
國王不置可否,約見說真話的小孩?
其他國民又怎樣對待說真話的小孩?讚賞他?責罵他?把他收起來?還是其他國民一起指出國王新衣的不是?
這真是一個很有寓意的故事,後續就是這樣的open ending。

講返政改,「一人讓一步,大家好落台」,講完。

AVW56 發表於 2010-6-9 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-6-8 21:50 發表
廣東文革影響係比夠細, 生活雖然艱難都廣東沿海地區未到無溫飽

你憑咩話廣東文革影響係比較細?
單睇表面, 單睇文物破損程度就覺得影響細?
如果係咁, 你真係好無知.
唔知情就唔該你唔好亂講野.

仲有, 好明顯, 你並無廣東親人曾經被批鬥過.
如果你有廣東親人於該時期被批鬥過,
你肯定唔會咁無知講呢句"廣東文革影響係比夠細"

仲有, 當時連番薯都無得食,
你咁都覺得係 "未到無溫飽"?

你知唔知當時偷渡黎香港幾危險?
深圳梧桐山上面有好多人死於槍下.
深圳河亦浸死好多偷渡者.
如果當年上面有溫飽, 我地的祖先駛搵命博?

krausssammy 發表於 2010-6-9 14:34 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-6-9 10:17 發表

講返政改,「一人讓一步,大家好落台」,講完。

呢一句先係最重點.
從來全球政治所以談判, 討論都係 「一人讓一步,大家好落台」.
為倒蛋而抗爭, 為咩?

再講係咪功能組別真係咁邪惡? 我認為係要存在, 一般人會明明到人地行業內的情況嗎?
根本係一個投票機制的問題多於功能組別出問題.

所以... 好多人根本係畀人誤導...   同高鐵事件, 公投一樣... 唔到尾o的人都唔知錯...
kay 發表於 2010-6-9 14:45 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2010-6-9 14:34 發表

呢一句先係最重點.
從來全球政治所以談判, 討論都係 「一人讓一步,大家好落台」.
為倒蛋而抗爭, 為咩?

再講係咪功能組別真係咁邪惡? 我認為係要存在, 一般人會明明到人地行業內的情況嗎?
根本係一個投票機制的問 ...

其實直選議員又係咪真係對七十二行都唔熟?

君不見公民黨議員都係大律師....

講起投票機制,何志平都係d專欄講過立法會分組點票既問題。
佢話如果無分組點票或者少d狙擊功能界別都唔定。
世界很簡單 人類很複雜
Anpretext 發表於 2010-6-9 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-6-9 14:45 發表

其實直選議員又係咪真係對七十二行都唔熟?

君不見公民黨議員都係大律師....

講起投票機制,何志平都係d專欄講過立法會分組點票既問題。
佢話如果無分組點票或者少d狙擊功能界別都唔定。 ...
不如叫樓上講下"業界情況"

同埋有關"業界情況"的話,
點解有些界別投既係公司, 團體票,
而唔係屬於該行業既人士一人一票投呢?
053h4 發表於 2010-6-9 16:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bustop 發表於 2010-6-9 16:38 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2010-6-9 14:34 發表
根本係一個投票機制的問題多於功能組別出問題.

咁點解功能組別議員唔去參加直選,
經歷下選舉的試練?

立法會內分組投票,
同功能組別本身的選舉辦法,
係兩個唔同的問題.

功能組別議員透過分組投票機制,
否決好多有利民生不利大商家的議案,
大家已經聽左唔少.

功能組別議員的選舉辦法亦有不公平情況.
點解普通市民只有一票直選票,
而大商家一個人可以透過操控不同行業公司,
有十幾廿票渣手?