hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [GB] Citybus B9TL
開啟左側

[GB] Citybus B9TL

小早川優 發表於 2010-6-15 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2010-6-15 00:30 發表

我明白你說法,我都有懷疑過如40xx頭軸後個位夠唔夠放輪椅(其實位置和50xx/12xx差不多長)

但實際40xx沒用這設計

我認為若沿用該設計應對提升40xx系座位數目有幫助,因為原本果個輪椅位係可以擺多兩排凳,令座椅數量回升至29個。

要善用該空間,最佳的方法是把現有的擋板拆除,這種車門跟輪椅位間沒有擋板的設計可參考美國的Vahnool低地台巴士。
小早川優 發表於 2010-6-15 18:11 | 顯示全部樓層
回正題,點解城巴要將一排梗凳擺喺輪椅位後面,但輪椅位空間同樣廣闊嘅81xx系卻沒有此設計?
syp 發表於 2010-6-15 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 YanShing 於 2010/6/15 14:38 發表

下層太平門用玻璃是為了減輕重量?
不可能吧?它們的分別有10kg嗎?

沒有 10kg 就唔應該減?
下一站係西營盤
syp 發表於 2010-6-15 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 YanShing 於 2010/6/15 15:30 發表

厲害!!甚麼也是他說了算......
倒不如叫每個司機減肥十磅,也可以減重和省油

巴士公司o既可信性點都多過你呀嘛?
下一站係西營盤
kj9021 發表於 2010-6-15 20:08 | 顯示全部樓層
連城巴的Wright都選用與九巴一樣“淺”的上層側車窗。
93A_S3_6:30am 發表於 2010-6-15 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 NV58 於 2010-6-15 06:06 發表
LF5502/sutrak: It is indeed 25 seats downstairs, I have miscounted it. So the layout is H47/25D.
on11358: By compare this bus with the UK Geminis, it's obvious it has a spiral starcase (A first for a Gemini). A UK-spec B9TL/Eclipse Gemini with equivalent layout, but with a straight staircase would give a layout of H45/23D, and the 2 additional seats on each deck is an obvious evidence.
M
Because of this, I don't think it's fair to compare it to 7000/ATSE1. For a like-for-like layout, at least in London, the E400 always has more seats than the B9TL/Gemini, because of the seats over the front wheelarch. I just think both E400(HK) were underseated.9 T' w* g- `& {9 y$ g6 I

但如果以Straight staircase咁計 :

Straight staircase B9TL (UK-spec as example)           H45/23D
Straight staircase Enviro400 (Ctb7000 as example)   H41/24D

座位安排上,2-axis B9TL比Enviro400 依然係有優勢喎
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2010-6-15 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2010-6-15 08:04 發表

見到呢部兩軸車輪椅位 0個兩張椅
唔扣安全帶的話真係有機會拋出車
如果將呢兩張椅改為一張橫椅加扶手
相信會較安全

呢個design令我諗起當年CTB/現役NWFB的Plaxton雙門Dart,
係唔明佢點解唔加檔板分開輪椅位同個兩張椅
輪椅位唔夠轉?

改為一張橫椅就唔太好,之張4000都討論過,
橫椅會令樓梯的女士容易走光
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
93A_S3_6:30am 發表於 2010-6-15 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 小早川優 於 2010-6-15 18:11 發表
回正題,點解城巴要將一排梗凳擺喺輪椅位後面,但輪椅位空間同樣廣闊嘅81xx系卻沒有此設計?

估 : 會唔會係想確保低地台區座位數量?

另外諗起係可以同Enviro400玩數字遊戲
93A_S3_6:30am 發表於 2010-6-15 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 小早川優 於 2010-6-15 14:10 發表

我唔同意呢個講法。除非九巴肯再入曲梯車或者11m直梯車,否則短於12m嘅替代車款就只剩下載客量連90人都無嘅E400。而家九巴嘅短金車尚算足夠,但係來緊都有唔少11m白車要退(只有2+2 ADS搵ATSE替代先勉強收貨,就算3+2 ADS呢d載客量迫近40xx嘅短車搵ATSE代都不能接受)。入少量11m B9TL可以填補低載客量巴士同12m巴士之間嘅空缺,亦令有限嘅10.6m短金資源唔會被浪費至11m車都行到嘅路線上(如103),同時向新城起示範作用,吸引佢地買11m B9TL代替90xx/其他11m非低地台車。

我又認為11m現階段無必要,
雖3+2 ADS表面好似好多,
但有唔少係Spare,加上有好些派3+2 ADS的掛牌線上係有空位剩

始終KMB仲有百幾部10.6m短金剩返,
短金可以充當代ADS的功能,
而現行派短金/ADS,有空位剩線係可以轉ATSE,
12m單層亦有助套出短金車

所以....好好彩九巴早在01~03一早入定大量短金車
1005 發表於 2010-6-15 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-6-15 21:28 發表

改為一張橫椅就唔太好,之張4000都討論過,
橫椅會令樓梯的女士容易走光 ...

講真丫
驚走光的早就唔應該上樓上

與其係咁
不如拆左佢算數
再唔係就好似MAN咁
前輪後改倒頭椅/橫椅
再後面就係輪椅區
快樂有時,唯有Timely