hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 中國西北綠皮火車之旅
開啟左側

中國西北綠皮火車之旅

lcwhk 發表於 2010-7-6 00:31 | 顯示全部樓層

原帖由 victorwong888 於 2010-6-17 11:53 發表

點解啲火車司機咁衰嘅,
專登在通過小站時鳴笛吵醒晒待避火車嘅乘客?

師傅都係「按規定鳴笛」而已。
lcwhk 發表於 2010-7-6 00:33 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 DF11 於 2010-6-26 20:54 發表
蘭州[quote]
既然買得內地intercity票,應該打D通票玩下嘛!
Hinata 發表於 2010-7-6 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 lcwhk 於 2010-7-6 00:33 發表
[quote]原帖由 DF11 於 2010-6-26 20:54 發表
蘭州[quote]
既然買得內地intercity票,應該打D通票玩下嘛!

基本上而家d大媽都好少接觸通票

甚至試過有車迷要即場教個大媽點打通票出黎
广铁广段 何东楼运用车间
neosan 發表於 2010-7-6 10:11 | 顯示全部樓層

咩叫做通票???
lcwhk 發表於 2010-7-6 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Hinata 於 2010-7-6 02:09 發表

基本上而家d大媽都好少接觸通票

甚至試過有車迷要即場教個大媽點打通票出黎

我都教過某幾個站大媽打通票,通常黎講,一話要買通票,佢地第一個反應就會係:
1. 系統賣不到通票
2. 車站/領導不准賣通票
3. 聲稱沒有你說的車站

其實好大機會係佢唔識用系統介面,唔識點打。而有部分情況係車站自行不成文規定唔賣。
所以,更加要比多D機會佢地賣通票,熟習5.0系統!
Hinata 發表於 2010-7-7 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2010-7-6 10:11 發表
咩叫做通票???

通常用於長距離行程,特別係兩地無直車既情況。(當然你可以玩野要求打張同城通票,但大媽幾乎唔會睬你,而且5.0系統貌似打唔出同城通票)
假設由重慶去哈爾濱,唔打通票的話就要分開兩程車(甚至更多)買,無法享有重慶至哈爾濱整個里程車費遞遠遞減的優惠,而通票可以解決呢個問題。

打通票前提一定要有經由路線產生,指示你行邊條路,以上例重慶去哈爾濱為例,經由應該係出"經由襄(樊)洛(陽)鄭(州)良(鄉)京(北京)",即表示你要經過呢d站
(其實就是途經線路的尾站,如襄樊是襄渝線的終站)。
順帶一提,經由唔只得一條,有時會有幾條經由比你揀,不過可能會兜遠左。另外要留意既係有D線路上既車站唔會賣通票,呢D站個售票廳會講明只售直達車票。

經由選好之後,車飛都會指示你第一程坐咩車去邊個站,如同普通車票一樣,之後你到左第一程車的目的地後就要出站,
去番個站既改簽窗口用張通票簽下一程車既車飛,下一程車既車飛一定要同第一程車的級別、坐席一樣,否則要補錢,
例如通票係新空調硬座特快既就只可以空調硬座,票上面亦會標示特快至xxx,意即你於xxx站前可以免補錢簽特快。可以向低一級席別改簽,動車組可以做中轉簽證,但唔可以做第一程車。
之後就重覆呢個step,改簽到你去到最後目的地為止,而改簽的次數不限,故此有車迷專程想遊火車河折騰一下既就會揀D兜路D既經由,或者指定經由,只要唔超過5日就可以不停改簽。

一言敝之,識玩通票可以話係一門藝術,掌握到打通票既技巧可以慳唔少錢,更甚者可以利用通票打D幾有趣既車飛:

東方紅 <--> 太陽升
北京 <--> 北京
烏拉特前旗 <--> 142公里
西安 <--> 西安東
廣州 <--> 天堂

victorwong888 發表於 2010-7-7 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Hinata 於 2010-7-7 21:48 發表

通常用於長距離行程,特別係兩地無直車既情況。(當然你可以玩野要求打張同城通票,但大媽幾乎唔會睬你)
假設由重慶去哈爾濱,唔打通票的話就要分開兩程車(甚至更多)買,無法享有重慶至哈爾濱整個里程車費遞遠遞減的優惠,而 ...

可唔可以打L1012次通票深圳<>深圳,經廣州呢
咁可以低價去廣州一日游
Hinata 發表於 2010-7-7 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2010-7-7 21:58 發表

可唔可以打L1012次通票深圳深圳,經廣州呢
咁可以低價去廣州一日游

廣深線就係其中一條我話果種唔賣通票既線路之一
victorwong888 發表於 2010-7-7 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Hinata 於 2010-7-7 22:01 發表

廣深線就係其中一條我話果種唔賣通票既線路之一

咁假使我想去北京兩天遊,
可否購買深圳<>深圳通票
然後搭T108次去北京,然後落車簽T107次兩天後回深圳呢
Hinata 發表於 2010-7-7 22:24 | 顯示全部樓層

5.0系統後同城通票打唔出