hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 臺中6大雅
開啟左側

臺中6大雅

HR889@3C 發表於 2010-6-20 00:59 | 顯示全部樓層

架車番到香港直接俾城巴定係運到香港先交回俾九巴再賣俾城巴?
架車可唔可以左軚變番右軚?
hkcitybus 發表於 2010-6-20 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ngppk1984 於 20/6/2010 00:52 發表
隔離圓角車窗果架係咪AD1~EL5113?睇落重未上色。

其實部 AD1 ..城巴試過車
Tridentlam 發表於 2010-6-20 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-6-20 00:09 發表
想問問呢兩台車既機件配置係咪同九巴果批一樣既呢

除左波箱唔同之外 (台灣呢 2 部係用 ZF4HP500), 其他 ge 配置都係 1 樣
kei_hk 發表於 2010-6-20 11:57 | 顯示全部樓層

原帖由 HR889@3C 於 2010-6-20 12:59 AM 發表
架車番到香港直接俾城巴定係運到香港先交回俾九巴再賣俾城巴?
架車可唔可以左軚變番右軚?

唔係做唔到﹐不過對於巴士是極難的事﹐以及99%出唔到牌行駛(難以証明車輛是安全)。

當年大陸的基建發展太快﹐令到好多重型車都唔夠用﹐而香港便有不少車被合法及不合法地運上國內。

因為不合法的情況嚴重﹐加上右軑車在國內行駛或多或少都有問題﹐於是中央下令不再處理右軑車登記上牌(跨境車除外)。

所以﹐當時也有改車公司推出一門獨特的生意﹐便是把右軑車改成左軑車。當改了左軑後﹐香港便要註消車輛登記﹐以後都不可再在香港行駛﹐而運到國內﹐也可成功登記取得車輛登記。

十多年前﹐我剛出來工作﹐在一家運輸公司工作﹐在一次執舊文件時﹐便見到幾部車由右軑改左軑的文件﹐當時的前輩也講了這些事情出來。

其他重型車由於不是載客﹐改裝不太難。

可是巴士又是另一世界了﹐不少機件是按左右軑而找出一些空間位置去收藏的﹐例如電池便放於司機位下面﹐對應另一邊便是上車門。而油箱位也要顧及﹐以11米車來說﹐未必有影響﹐因剛剛在下車門後面﹐可是樓梯位在左邊﹐不利上落﹐要改動工程便很大了。

所以﹐一計算這些因素﹐香港便不值得花錢去改裝了﹐因為幫這2部車去進行大改裝﹐人力物力用得太多了。

不過巴士由右軑改左軑﹐又不是沒有先例的。當年﹐有不少珍寶退役巴士運上深圳繼續服刑﹐由於急於用車﹐最初只是在右方找地方加上車門 (其實只是把下車門由左方搬去右方)﹐而前門無位置這樣做。
用了一段時間後﹐車子實在太殘﹐以及車的佈局唔能夠發揮最大功效﹐所以便把整部車進行大番新。工程便是把整個車身拆除﹐由右軑改左軑﹐番新車陣及更新引擎波箱等工程﹐最後重裝一套國產車身。完成品便是早幾年才退役的「巨鷹珍寶」﹐左軑車配2個車門﹐前面一個上車門(與司機並排)﹐中間有下車門﹐樓梯在左方﹐與香港車的佈局相同(當然係左右方倒轉啦)。

hn8024 發表於 2010-6-20 12:58 | 顯示全部樓層
曾經聽過一個板本,係城巴當年勞師動眾搞呢架兩架左呔蘭返黎,
係想運上廣州,但係到完成易手,兩架車抵港之前上面收緊有關入口政策,
結果成個計劃胎死腹中,兩架利蘭到港後淪為零件車.
其實當年利蘭零件都不愁冇貨,搞咁多野係台灣執兩架車返黎,
原意只為拆件,又好似唔係幾合理...
至於呢個板本係咪真,事隔咁多年實在無法查證.

假設呢件事係真,城巴如果積極d,左呔,咪數又唔高ge巴士,要搵買家其實唔難,
利潤分分鐘仲高過賣上大陸.

kei_hk 發表於 2010-6-20 13:08 | 顯示全部樓層
原帖由 hn8024 於 2010-6-20 12:58 PM 發表
曾經聽過一個板本,係城巴當年勞師動眾搞呢架兩架左呔蘭返黎,
係想運上廣州,但係到完成易手,兩架車抵港之前上面收緊有關入口政策,hkitalk.net2 i; H- V8 U5 R4 t
結果成個計劃胎死腹中,兩架利蘭到港後淪為零件車.
其實當年利蘭零件都不愁冇貨,搞咁多野係台灣執兩架車返黎,
原意只為拆件,又好似唔係幾合理...巴士,鐵路,生活5 O) I7 C; S  |6 \) w! Y& M
至於呢個板本係咪真,事隔咁多年實在無法查證., v, C9 J( x8 n+ u% o! m) o
www.hkitalk.net% y- {6 a* _+ |" G4 h( l+ R
假設呢件事係真,城巴如果積極d,左呔,咪數又唔高ge巴士,要搵買家其實唔難,5 n9 J2 w& P) U* K2 ^) v# V
利潤分分鐘仲高過賣上大陸
.1 N+ z3 [5 }  W. t: r3 q

事實上﹐會用雙層巴士的地方唔多﹐要買的都唔會買2部舊車。

唔用雙層車﹐很多時是城市發展無預計有雙屠車﹐以及當地文化是唔用雙層車的。近年才開始修例及改造道路﹐才有多一些地方引入雙層車。

難怪外國遊客來香港﹐都要坐番一轉雙層巴士了

又一個巧合現象﹐當年會用雙層巴士的地方﹐不外乎是新加坡﹐澳洲等地﹐多數都是前英國的植民地﹐用的是右軑車﹐令到2部左軑車沒有出路了。

DIH 發表於 2010-6-20 13:42 | 顯示全部樓層

恕我無知......這真的是「老虎」蘭?

其實世界上用雙層巴士而又容許4.5米高度的,大多是前英國殖民地,
左軚地區除了德國外,並沒有廣泛使用高車身雙層巴士,美國和加拿大是後話。
但係德國又自己有造雙層巴士,呢兩部左軚利蘭台灣唔要,唔做零件車都真係冇乜出路。
dondldyeung1988 發表於 2010-6-20 17:52 | 顯示全部樓層
在台北期間
呢部車曾經行過市政府公車處74路(復興北村至景美女中)
而74路ge路線係羅斯福路→師大路→和平東路
但因為師大路較窄以及招牌高度問題
所以當時會改為羅斯福路直接左轉和平東路

小弟大約一兩年前0係興大法商圖書館曾經見過文獻
當時市府曾經有研究報告指
其實應該大量引入雙層巴士XD
不過後來同樣無疾而終
ef8826 發表於 2010-6-20 18:01 | 顯示全部樓層
據聞這部車的車頂最後移值到在深圳“開頂”的#202上
nwfb1001 發表於 2010-6-20 18:37 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-6-20 11:57 發表

唔係做唔到﹐不過對於巴士是極難的事﹐以及99%出唔到牌行駛(難以証明車輛是安全)。

當年大陸的基建發展太快﹐令到好多重型車都唔夠用﹐而香港便有不少車被合法及不合法地運上國內。

因為不合法的情況嚴重﹐加上右軑車在國 ...

好似都有珍寶轉左太同時又冇re-body做巨鷹車身?