hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 搭巴士遇著野蠻人...
返回列表 發新帖
開啟左側

搭巴士遇著野蠻人...

KA9827 發表於 2010-6-25 14:50 | 顯示全部樓層

樓主, 你啲EQ好勁, 嗰一家人咁團結. 你同你FD都冇落車.
ASB連30個座位都冇, 你都可以犠牲自己俾對腳休息既時間, 譲個位俾婆婆坐, 抵讃.
個細路女真係好幸福, 佢自己做錯事, 佢屋企人可以將細路女錯既事扭曲成為樓主錯既事.
不過, 細路女大個一定講粗口好勁, 因為佢屋企人真係好犀利.

樓主| 安東尼 發表於 2010-6-25 20:37 | 顯示全部樓層
其實當初有d擔心post呢件事上黎italk會被批鬥, 好彩情況冇咁壞

成件事最乞我憎係個阿叔, 明明唔關佢事, 而且錯不在我, 竟然被佢咁話法
佢仲有一句: "大家有緣坐埋同一架巴士就唔好搞咁多野"
好似站在道德高地咁, 但根本佢唔係清楚晒成件事囉
講呢d野想挑起我把火, 呢頭講完嗰頭落車, 都唔知有咩居心, 想睇戲就俾錢入戲院睇啦好心
我心諗, 搞事嘅都唔係我, 而且學佢話齋, 大家有緣坐埋同一架巴士, 就唔好煽風點火啦...

講返嗰家人, 根本當巴士係私家車咁搭嘅係佢地, 竟然被佢話返轉頭...
真係好無奈囉...
亦覺得個細路女好可憐, 有d咁嘅家人...
講粗口鬧我就好有禮貌好有教養咩?

有版友話我EQ高唔落車, 我覺得錯不在我, 成車人都見到佢地嘅所作所為
一個一開始就講粗口鬧人, 而且係佢錯先; 另一個就冇講粗口, 只係大聲反擊
我相信車上面其他人(除左個阿叔)識得分是非黑白, 公道真係自在人心!
而且我又未到站, 冇必要落車
其實當有人話"供呢d人讀書徙晒納稅人d錢", 我係有衝動同佢再次鬧交
因為呢句野我真係完全接受唔到
不過諗深一層都係算數, 同佢糾纏只會令呢d人氣焰更盛

最後, 我真係好多謝個婆婆及時出現, 令d無謂人冇位再入我
OTIS401 發表於 2010-6-25 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 安東尼 於 2010-6-24 02:19 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我同個fd搭九巴10號線, 架車係ASB(NV7801), 上到車就搵位坐
彩雲總站開車之前, 架車已經坐滿
後面有兩母女, 再後面係個細路女個老竇
個細路女不斷踢我個fd坐緊個位既椅背

呢一段我都試過,仲要係由佢地上車踢到落車
不過如果冇巴士阿叔事件的話,我真係會講

有時,真係唔明白當今的家長係咪嫌教仔教女浪費時間
車上係咁嘈係咁跑黎跑去,兩個都一於少理
或者唔只係交通工具上,其他地方都是如此
有人申訴就粗口問候,拍片上網,務求保護自己的孩子
咁樣真係唔係保護,而係教壞
試想全港家長都係咁做,香港的將來會係點?真係不敢想像...

(此言論可能過激,不過真係我的所見所聞)
HR9710+KU1391 發表於 2010-6-26 14:28 | 顯示全部樓層

D人自己錯仲要惡過人 .
D野蠻人坐巴士如有爭執鬧交,最另一句就係話,"搭巴士係咁,忍讓,唔滿意就搭的士"類以的說話.
睇返樓主的CASE,如果個父母係自律,應該佢個女踢CHAIR後,即刻要個女停止,而不是等人地開口才停止,這種人自己錯,仲要惡過人 .
個老豆仲要講粗口鬧樓主的朋友:@:@
果阿叔又係是非不分
我又諗,樓主讓左位俾阿婆,2公婆同阿叔會不會話樓主:"俾人鬧完讓座俾阿婆做返D野",好在他們冇聲出
搭巴士,大聲嬉戲,談話的人也不少;而家社會好多野蠻人,冇分學歷.而是非不分的人也不少

原帖由 安東尼 於 2010-6-25 20:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實當初有d擔心post呢件事上黎italk會被批鬥, 好彩情況冇咁壞
成件事最乞我憎係個阿叔, 明明唔關佢事, 而且錯不在我, 竟然被佢咁話法:@
佢仲有一句: "大家有緣坐埋同一架巴士就唔好搞咁多野"
好似站在道德高地 ...

根本道理係樓主同佢個friend果度.
個阿叔,是非不分,試下佢俾人咁踢椅背,同阿叔"dup"下骨,阿叔會點?
我都同意阿婆的出現,加上樓主讓座,等佢地冇聲出,樓主做得好
題外話,有時我會想,如果帶小朋友去公園玩,如果小朋友之間有咩踢到,有爭執,嘈的是小孩之餘,2邊小孩的家長也會執.

mg5850 發表於 2010-6-26 17:51 | 顯示全部樓層
樓主大聲鬧人就唔得?個老竇大聲鬧人就得?這是甚麽邏輯?咩D人咁野蠻既?
支那人渣共和國
HR9710+KU1391 發表於 2010-6-27 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 mg5850 於 2010-6-26 17:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主大聲鬧人就唔得?個老竇大聲鬧人就得?這是甚麽邏輯?咩D人咁野蠻既?

因為樓主鬧佢個女,但從來冇諗個係自己個女踢人椅背,所以人地才會出聲.
野蠻人的邏輯/道理是以自己角度去想.
如果有多一個以上局外人幫樓主同樓主的friend,個老豆仲敢唔敢加以鬧樓主同佢個friend,到時可能果家人"冇面"而下車.
2A_DL13 發表於 2010-6-27 22:05 | 顯示全部樓層

樓主,唔知你年紀有幾大
不過我覺得你完全鬧錯人。

個細路女未必知佢踢椅會整到前面座位既乘客
有時唔好用成年人心態去想小朋友既行為,講真
就算成年人都未必意識到會整到前面乘客,因為
以前九巴既3座位熱狗是硬板而唔似而家既軟板。
如果你好禮貌D,請家長提醒小朋友唔應該踢,
我想效果會好好多。
Your global lifestyle partner..
 樓主| 安東尼 發表於 2010-6-27 22:37 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

首先, 多謝你的意見

不過, 我想在此澄清一點, 我鬧嘅唔係個小朋友, 而係佢老竇
我之所以會擰去後面講"咁而家影響到人嘛!"
係因為個老竇講粗口鬧我朋友在先, 所以我先擰去後面啤住個老竇講呢句說話
我朋友已經好聲好氣提醒, 但換來個老竇粗言對待

或者你再睇多次件事, 再評估我有冇鬧錯人

leungfan 發表於 2010-6-29 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2010-6-27 22:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主,唔知你年紀有幾大
不過我覺得你完全鬧錯人。

個細路女未必知佢踢椅會整到前面座位既乘客
有時唔好用成年人心態去想小朋友既行為,講真
就算成年人都未必意識到會整到前面乘客,因為
以前九巴既3座位熱狗是硬板而唔 ...
相信好聲好氣咁去提醒個細路女,佢家長都會咁閙佢