hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 新手出機一問,好難選呀!!!(更新)
開啟左側

新手出機一問,好難選呀!!!(更新)

kelvin970421 發表於 2010-6-25 19:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

邊部抵玩呢?我主要都係暑假用,中學,做功課
lenovo g450g......($4799)

Intel Dual Core T4400 (2.2GHz)

X100E又點呢?會唔會好慢?($3999)
X100E 詳細:
AMD Athlon MV40 (1.6GHz)
Windows 7 Home Premium 32bit
250GB HD,2GB DDR2 667MHz
11.6" HD LED backlight,ATI: Radeon HD3200顯示卡

6 cell

SAMSUNG R430-JA06HK詳細($4399)

Intel Pentium T4400(2.20GHz)
14" LED(1366X768)
2GB DDR3,320GB HD
Intel Gma 4500M顯示卡
6 CELL, WIN7 PREMIUM(HOME?)
搭單一問,如果佢寫"Intel Pentium T4400(2.20GHz)",咁佢係唔係雙核?

唔該CHING!

kay 發表於 2010-6-25 19:19 | 顯示全部樓層
如果今時今日黎講,我唔太建議出netbook。

有時做起功課,咁岩要用埋d大食既軟件,到時就麻煩。
比多少少$又得唔得?
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2010-6-25 19:37 | 顯示全部樓層
真係呢三部的部,我會選x100e
一來係Thinkpad產品
二來三鬆的電腦好鬼易壞

不過,我未見過香港有x100e的雙核版賣...
我見過的全部都係Athlon Neo單核黎
樓主講的係雙核黎
 樓主| kelvin970421 發表於 2010-6-25 23:57 | 顯示全部樓層

先謝咁多位CHING!
得,最多$5000,CHING有咩好介紹?
OTIS401 發表於 2010-6-26 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvin970421 於 2010-6-25 23:57 發表
先謝咁多位CHING!
得,最多$5000,CHING有咩好介紹?

如果只係上下網、做功課的
Acer 1810TZ應該都可以
宜家好似四千都唔駛
kei_hk 發表於 2010-6-26 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-6-26 10:16 AM 發表

如果只係上下網、做功課的
Acer 1810TZ應該都可以
宜家好似四千都唔駛

Acer 此品牌﹐基本上都已經被人講到一文不值﹐品質真係到無朋友

kei_hk 發表於 2010-6-26 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-6-25 07:19 PM 發表
如果今時今日黎講,我唔太建議出netbook。

有時做起功課,咁岩要用埋d大食既軟件,到時就麻煩。
比多少少$又得唔得?

無錯﹐單核的cpu 真係唔好想。

而家最新的cpu講緊是6核心﹐唔追求的都2或4核心﹐現在還用單核心cpu? 真係自己攞苦來辛。

唔好話做功課 (除非只做簡單的word/excel 同時不嵌入圖片)﹐單是上網都已經出現力不從心﹐原因係上網速度快了﹐不少網頁加強了flash 的效果﹐增加了電腦的處理程序﹐單核1.6ghz cpu便會出現唔夠應付。

kei_hk 發表於 2010-6-26 10:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvin970421 於 2010-6-25 07:11 PM 發表
邊部抵玩呢?我主要都係暑假用,中學,做功課
lenovo g450g......($4799)
Intel Dual Core T4400 (2.2GHz)

X100E又點呢?會唔會好慢?($3999)
X100E 詳細:
AMD Athlon MV40 (1.6GHz)
Windows 7 Home Premium 32bit
250GB HD,2GB DDR2 667MHz
11.6" HD LED backlight,ATI: Radeon HD3200顯示卡

6 cell

SAMSUNG R430-JA06HK詳細($4399)

Intel Pentium T4400(2.20GHz)
14" LED(1366X768)
2GB DDR3,320GB HD
Intel Gma 4500M顯示卡
6 CELL, WIN7 PREMIUM(HOME?)
搭單一問,如果佢寫"Intel Pentium T4400(2.20GHz)",咁佢係唔係雙核?

唔該CHING!

如果這3部﹐我都會選第一部  lenovo g450g......($4799)

第2部是單核cpu﹐netbook config﹐不用想﹐上文已講了。

第3部「三叔」﹐應該同第一部相同級數的﹐不過有人講易壞﹐我沒有意見。

最後你問﹐T4400 是不是雙核? 答案 是一粒雙核CPU﹐不過現今來說唔係最新的CPU﹐詳細可看intel 網址 http://ark.intel.com/Product.aspx?id=40739&code=t4400

講品質來說﹐我會推介 lenovo , 東芝﹐如果價錢及config 適合的﹐不用花太多時間去想。

三星很多人話易壞﹐特別是harddisk。
富士通散熱欠佳﹐價錢偏貴﹐made in japan 是否值﹐見人見置。
acer﹐不用多提﹐差。
hp﹐都不錯的﹐可選擇。

你要$5000以下的機款﹐扣除netbook﹐可選擇的不算太多﹐而且config 基本都一樣﹐分別可能只在harddisk 大細之上。基本上都唔會有獨立的display card﹐所以都唔好想用它來打機﹐甚至駁usb 高清手指看高清電視 (看tv 唔係唔得﹐只是cpu 會用得好盡)。

樓主| kelvin970421 發表於 2010-6-26 12:59 | 顯示全部樓層
多謝咁多位ching!!! 小弟想問咁多位ching知唔知 lenovo ga 專門店係冇呢部g450g賣?因位佢賣$4598,而豐x賣$4798!
g455g 佢賣$4698,滯唔滯得過?
OTIS401 發表於 2010-6-26 21:12 | 顯示全部樓層

原帖由 kelvin970421 於 2010-6-26 12:59 發表
多謝咁多位ching!!! 小弟想問咁多位ching知唔知 lenovo ga 專門店係冇呢部g450g賣?因位佢賣$4598,而豐x賣$4798!
g455g 佢賣$4698,滯唔滯得過?

唔係舊款的話通常都會有
就算冇show出黎都可以問職員價