hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 垃圾 DA 一部
返回列表 發新帖
開啟左側

垃圾 DA 一部

gordon 發表於 2010-7-2 01:40 | 顯示全部樓層

DA86以前的而且確係歐二DA之中最差的, 中巴年代已是如此, 但近來似乎tune過, 好左好多.

而DA之中, 小弟覺得最差係未開頂前的DA66, 當年行970可以以個位數字車速上西邊街, 幾乎溜後, 簡直係大眾的笑柄, 至於DA43以前的而且確係好好的, 起步同上斜都有力, 與當年行110的九巴AD63(FD1755)有得揮, 唔知係咪呢幾年臨近退役, 所以日漸失修.

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
iczer3 + 5 Good point!

查看全部評分

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
EN1504-201 發表於 2010-7-2 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 1/7/2010 11:42 PM 發表

有幾超勁法
超勁既話係都係 DA39 同 DA40 先啦 , 有排都唔到 DA43 呢架垃圾呀

年頭坐過 DA39 行 970
係欽州街左轉入長沙灣道之後 , 就係呢段路一路係咁踩 , 好爽
DA43 既話真係點都比唔上佢

你話我得罪你又好乜都 ...

我只係想話DA53廢姐,最少DA43算係有D應有水準,但DA53嘅2波完全冇力,上到2波加速勁慢,墳場到瑪麗果段薄扶林道都係2波中低轉,普通DA至少去到2波高轉,以至3波中高轉!

HW8373 發表於 2010-7-3 01:05 | 顯示全部樓層
M11 DA 的確好左唔少
DA88 前日先坐完
話靜,又有排都未拍得著早幾年維修未差到咁既既 7xx 8xx
只可算係"唔嘈" (記得早幾年搭 DA82,全程車頭組件加水箱風扇聲嘈到完全無法聽到引擎聲)
不過的確好好力,同幾個月前 DA87 差唔多

而且個波箱轉波極暢順 (唔知點解 3A 黨轉波一向比同型號九/城巴順,只係近年保養差得太過分先開始 chok)
坐車頭合埋眼靠聽同感覺係幾乎唔覺佢轉左波

中批 07年搭都重幾好
呢兩年又廢翻晒
司機踩油起步頭半秒架車唔郁不特只
連轉數都唔識升咁濟
斜少少既路如果唔踩著油鬆手掣實溜後少少

頭批最靚都退晒
記得有好力又可以一手扭出舂砍角既 DA52 (7xx 有 d 竟然都 2.25 圈軑都無,要倒車)
最靚但車內偈聲爛既 DA54
起步三幾秒已經 2波中轉,而且轉波甚順,轉完係接著度力係咁飆##

而家 DA41 唔錯,起步一兩秒已經響著 turbo 聲一路向前飆
DA43  6月頭搭係唔錯,但新城巴既野,一個月後已經差天共地...
一兩年前都靚既 DA47 49 又笠翻晒

##其實睇靚車好易,DA車轆細過 AD/7xx/8xx,波箱好似又有學九巴 TD/頭批 8xx/Voith歐四蠆  咁縮短 1波
起步應該一兩秒後已經扯衡高轉係咁去
轉 2波後,轉數高/低都好,度力係接著落,廢 DA 就算起步快,都只係康偈扭力馬力線靚既錯覺
到 2波自有分曉

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
nwfb94A 發表於 2010-7-3 01:20 | 顯示全部樓層

原帖由 HW8373 於 2010-7-3 01:05 發表
M11 DA 的確好左唔少
DA88 前日先坐完
話靜,又有排都未拍得著早幾年維修未差到咁既既 7xx 8xx
只可算係"唔嘈" (記得早幾年搭 DA82,全程車頭組件加水箱風扇聲嘈到完全無法聽到引擎聲)
不過的確好好力,同幾個月前 DA87 差 ...

M11 DA係正左好多...
之前d人話M11 DA好虧...
但係我坐又唔覺...之後批野越坐越勁

搭中M11 DA行970X更爽
ks7537 發表於 2010-7-3 10:46 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

諗返我上次搭 DA43、DA46 令到我覺得超勁的時候個 2 部車都係剛剛年驗完立立令復出 (4 月尾),
皇后大道中、西隧爆飛,薄扶林道推住前面上斜,
估唔到事隔兩個月已經俾人話垃圾

Anyway 我又唔係日日坐 DA 出入
我都係廢事坐過一次就話架車係勁定係垃圾

大家即管睇下而家剛剛復出既 DA 兩個月後又會係咩表現
南區朋友得閒分享下有 D 咩勁車等小弟去見識下

KC7911
595 發表於 2010-7-3 11:26 | 顯示全部樓層