hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 求購買手提電腦建議 (內有一定條件)
開啟左側

求購買手提電腦建議 (內有一定條件)

AVD1 發表於 2010-7-7 11:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

雖然近日又唔小文章都係提及買手提電腦甚至 netbook
我自己之前同時都提及睇中 SONY VAIO EA16
但近月我自己發現我原來好需要一樣野
就係 HSDPA / 3.5G 上網 (即唔需要用 USB 手指, 而就咁即時插 SIM 卡上網) ~

由於上面個點限制, 我自己而家先發覺原來市面上唔多選擇
所以想問大家意見 ~

條件係
1. HSDPA / 3.5G
2. 獨立顯示卡
3. 14" NOTEBOOK
4. 最好解像度有 1440 x 900 或以上
5. 價錢方面最好低過 $ 12,000 ($ 15,000 都可以接受, 如果個規格個人認為真係值的話)
6. CPU 想用番 i5-520M 以上 o既版本

品牌方面我自己今次都唔 set 限制
因為我自己就咁睇, Fujitsu, Sony 都冇 14" HSDPA / 3.5G Notebook 揀 (除非舊 model - 如 Fujitsu S6520)
反而 Netbook 方面就大把選擇, 如 Fujitsu MH380 / Sony Vaio W215

先謝各位 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
OTIS401 發表於 2010-7-7 11:16 | 顯示全部樓層
老實講,我睇過唔少Notebook
都係得過萬元以上的Thinkpad同Sony的迷你機款先有跟HSDPA
Netbook的話BenQ同Gateway都見過有

唔知有位另加的話有冇問題呢?
有位另加的話都好多選擇,例如萬元以下的Thinkpad(Edge E40除外)
同埋小弟想買的Toshiba M900,不過得一條天線用黎做3G,同埋係13.3'
kei_hk 發表於 2010-7-7 11:54 | 顯示全部樓層
1. HSDPA / 3.5G

這一個要求﹐即時少很多選擇﹐甚至只有寥寥可數的貴機款你去選擇。

先問你一個問題﹐為何你要內置有埋 3.5g 上網﹐唔用 手指代替?

如果你是怕上台出usb 手指有lock 台的話﹐你可以去高登等地自己買手指﹐那些是無lock 台的﹐使用同內置3.5g卡都沒有分別﹐只是有一隻手指突出來同用你一個usb 位。

樓主| AVD1 發表於 2010-7-7 13:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-7-7 11:54 發表

這一個要求﹐即時少很多選擇﹐甚至只有寥寥可數的貴機款你去選擇。

先問你一個問題﹐為何你要內置有埋 3.5g 上網﹐唔用 手指代替?

如果你是怕上台出usb 手指有lock 台的話﹐你可以去高登等地自己買手指﹐那些是無lock 台的﹐ ...

其實係因為咁
下學年開始我可能要上 online 課程,
而始終唔係周圍都有 Wi-Fi 無線上網
所以就要考慮用 HSDPA 上網 ~

而起我而家身處 o既地方
咁多間電訊商都有提供 HSDPA 服務
不過食手指, 要一百七十五元加幣, 除非你簽約兩年
月費就 CAD 35 或以上
但係我一年後都可能已經返左香港
仲有之後隻手指已經冇用 ~

但係自從 iPad 出左之後,
因為 iPad 係有 SIM 卡插糟
所以而家你唔要隻手指, 都可以用 CAD$ 35 月費 o既 plan ~

而我因為覺得隻手指完全冇用 (就算兩年之後, 返黎香港隻手指已經冇用)
仲有另一方面隻手指勁貴
咁倒不如索性搵架有 SIM 卡插糟 o既機 ~

講真, 你隻手指都 $ 175, 我不如比多小小買部 iPad ($ 549)
最小到最後都有用先 ~
OTIS401 發表於 2010-7-7 13:20 | 顯示全部樓層
仲有既係,用內置的會較USB的省電(?)
美觀上都唔會有問題
superay 發表於 2010-7-7 13:58 | 顯示全部樓層
USB運作的穩定性遠遠不及插Mini-PCIE的手指
而且伸出來的手指,很容易因為卡到東西,而損壞手指,甚至手提電腦
kei_hk 發表於 2010-7-7 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-7-7 01:03 PM 發表

其實係因為咁
下學年開始我可能要上 online 課程,
而始終唔係周圍都有 Wi-Fi 無線上網
所以就要考慮用 HSDPA 上網 ~

而起我而家身處 o既地方
咁多間電訊商都有提供 HSDPA 服務
不過食手指, 要一百七十五元加幣,  ...

有一點要留意﹐香港用的hsdpa 同加拿大是否用相同制式?  如果是不同的﹐你便只可在當地買手指當地用。
(因香港買的行貨機﹐都只是供香港或使用相同制式的地區才用到)

講真﹐在香港高登等電腦商場買一隻 hsdpa 的上網手指﹐沒有lock 台﹐都只是數百元(視乎不同牌子)﹐由於沒有lock 台關係﹐任何一間網絡商都可用到﹐即香港又可用﹐加拿大又可用﹐沒有必要因此要限死某一兩種機種。

最重要的﹐你隻手指真係唔用的話﹐可以2手買出去﹐內置的一定做唔到。

OTIS401 發表於 2010-7-7 20:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-7-7 15:18 發表

有一點要留意﹐香港用的hsdpa 同加拿大是否用相同制式?  如果是不同的﹐你便只可在當地買手指當地用。
(因香港買的行貨機﹐都只是供香港或使用相同制式的地區才用到)

講真﹐在香港高登等電腦商場買一隻 hsdpa 的上網手指﹐ ...

上網查過
加拿大係用CDMA的,而香港用的係WCDMA
即係可能用不上
 樓主| AVD1 發表於 2010-7-8 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-7-7 20:44 發表

上網查過
加拿大係用CDMA的,而香港用的係WCDMA
即係可能用不上
講真, 如果有取代方法
又平平地 o既話,
我唔會介意插 USB ~

不過至在隻 USB 真係貴得緊要而已 ~ (我指加拿大個邊, 香港平都會考慮起香港買) ~

我都知我自己部舊 T61 應該係有位裝
好可惜自己又唔識搞 ~

OTIS401 發表於 2010-7-8 10:37 | 顯示全部樓層

Thinkpad就通常都有位裝WWAN
(奇怪既係最近的E40竟然冇焊到Sim卡糟同PCI位...)
但通常都有限制用邊張卡,裝左係白名單以外的卡會唔俾開機