hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]將軍澳站訊號故障讀者指地鐵誤導 ...
開啟左側

[新聞]將軍澳站訊號故障讀者指地鐵誤導

ahbong 發表於 2010-7-9 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2010-7-9 14:24 發表

都係果句,有板友的確係以港鐵利益為大前提,大家心知肚明
遲就係遲
如果話受阻時間係半小時,但係受阻人數只有10000人,咁即係話平時搭車都係咁上下既人數
咁你港鐵既票務收入真係少得可憐

真既理由再多都係徒然,保鐵既一 ...

即使我在前文已說明東鐵故障受影響人數為三萬人而非一萬人,亦在另一條 thread猛烈批評港鐵新列車的設計又如何。

請閣下儘管抹黑抹白。這個板的文化是這樣,我早就習以為常。

JX9097 發表於 2010-7-9 14:52 | 顯示全部樓層
其實都係嗰句,stastics從來都只係將數據"美化"
知道stastics點計嘅當然明白港鐵玩咩把戲
好似受影響人數咁,佢封咗入閘機
"受影響人數"自然受制於封機前幾多人入咗閘
因為封機之後有幾多人轉搭其他交通工具係"計算"唔到
極端講句,假若港鐵喺出事後兩分鐘(即0817)宣佈封機的話
"受影響人數"絕對可以得幾百人

小弟今次"有幸"中招(仲要由頭中到落尾)
延誤時間大約係20-25分鐘之間(準確時間冇計)
讀者的確冇講大話,而港鐵亦冇"說謊"
只係大家觀點與角度唔同啫
ASV50 發表於 2010-7-9 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-7-9 14:34 發表

即使我在前文已說明東鐵故障受影響人數為三萬人而非一萬人,亦在另一條 thread猛烈批評港鐵新列車的設計又如何。

請閣下儘管抹黑抹白。這個板的文化是這樣,我早就習以為常。 ...

請ching唔好誤會
我唔知你另有另一篇係講緊 東鐵故障受影響人數為三萬人而非一萬人
我更加唔知你有 另一條 thread猛烈批評港鐵新列車的設計

我只係知道你認為港鐵食o左8:15-8:22呢7分鐘絕對無錯
如果你係認為我因為係藍字果兩件事而衝住你而o黎,咁就對唔住喇,我根本就唔知道你有猛烈批評港鐵新列車設計
如果你係認為我因為係藍字果兩件事而衝住你而o黎,除非係身有屎,知道自己之前有講錯,如果唔係,正常點會拉埋之前既事o黎講
又點會搵埋之前既事o黎炒埋一碟呢?

如果你認為我係藍字兩件事而來,我應該是在你那另外兩條THREAD回文

我沒有抹黑抹白,只是你認為其他人都把你抹黑抹白。。 
ES464470X 發表於 2010-7-9 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-7-9 12:37 發表
小弟今日正正係0815左右入閘(HAH)
入到去,有列車喺站,月台同平時差唔多咁多人
但架車唔知點解搞成分幾兩分鐘先閂門走
跟住就"興奮"囉...足足俾港鐵"禁錮"咗半個鐘先有下一班車
等車途中情景就好似報紙上面d人講咁 ...

即係出事時有不少乘客受阻25-30分鐘,
因為有一段時間係無車到,
寶琳至將軍澳一段根本就維持唔到4-6分鐘一班,
直情係D列車停左係度等故障修復完先開到????@@

越遲入閘的, 受阻時間就相對較少,
如果港鐵公布列車服務受阻時間係基於公布果一刻
直至預計服務何時開始逐步回復正常,
咁倒不如廣播: 08:15 將軍澳站出現信號故障,
將軍澳綫列車服務現正受阻,
預計列車服務於xx分鐘後逐漸回復正常
乘客聽到都起碼知道, 幾時開始故障,
預計幾時先開始正常, 受阻時間自己對錶計~

否則乘客聽到列車受阻8分鐘(其他網民的經歷)
就以為廣播指列車由出事到廣播一刻只係受阻8分鐘
有誤導之嫌
(有人搭中出事的列車,
落到將軍澳站月台見前車開出送車尾,
等左一陣, 後車進入將軍澳站時列車車門對唔準幕門,
爭1-2呎, 用左5分鐘移位後先開到門,
開門後等左5分鐘都未關門,
接著就廣播訊號故障,列車將稍為延遲,
廣播後再等15分鐘, 列車才關門開出,
抵達調景嶺站時月台廣播列車受阻8分鐘......)

今日東鐵中午都有一抽MLR壞車, 但無廣播受阻幾耐,
只係講邊個站壞車, 列車服務延誤,
到清理好就廣播列車服務正逐步回復正常
(國語廣播: 列車服務正慢慢回復正常)
印象中上次東鐵旺角東站有MLR壞車霸佔左3號月台,
我搭果班車都無公布過乘客受阻幾耐,
只係講邊一段路有列車故障, 列車服務受阻~
ES464470X 發表於 2010-7-9 17:49 | 顯示全部樓層
http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=336926
港 鐵 將 軍 澳 站 早 上 八 時 半 有 訊 號 故 障 ,
一 度 影 響 繁 忙 時 間 班 次 。 約 十 五 分 鐘 後 , 恢 復 正 常 。

有線新聞似乎也被港鐵廣播的字眼混淆,
以為大約08:30公布受阻15分鐘的一刻等於故障開始的時間,
08:45回復正常, 08:30有廣播指服務受阻15分鐘,
就以為大約08:30發生故障
(但實際上是08:15已開始故障)
我估係廣播時無講幾時發生故障令有線記者被混淆~

Kevin 發表於 2010-7-9 18:02 | 顯示全部樓層
今朝未夠八點半收到家父通知將軍澳線有事,
走左去坑口(北)搭綠小18去北角
總站已經打爆, 跟102B路線去將隧
反而早過平時到

聽朋友講, 平時冇乜客o既692,
八點十一開去中環班車,
佢搭o個班297埋南豐前已經上緊客,
到佢開車都仲未上完
ahbong 發表於 2010-7-9 18:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2010-7-9 16:27 發表

請ching唔好誤會
我唔知你另有另一篇係講緊 東鐵故障受影響人數為三萬人而非一萬人
我更加唔知你有 另一條 thread猛烈批評港鐵新列車的設計

我只係知道你認為港鐵食o左8:15-8:22呢7分鐘絕對無錯
如果你係認為 ...

新聞内已交代了故障時間為8.15-8.45,因此我根本不認為港鐵對外公布的資料有「食左8.15-8.22呢7分鐘」!
Choi 發表於 2010-7-9 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Kevin 於 2010-7-9 18:02 發表
今朝未夠八點半收到家父通知將軍澳線有事,
走左去坑口(北)搭綠小18去北角
總站已經打爆, 跟102B路線去將隧
反而早過平時到

聽朋友講, 平時冇乜客o既692,
八點十一開去中環班車,
佢搭o個班297埋南豐前已經上緊 ...

將軍澳和調景嶺的過海客多得你(MTR)唔小。
剛剛開走尾班692P才出事,
就算住坑口,俾你上到692都塞爆兩隧而遲到。
所以796S有需要延長至康城提供Alternative。
一日將軍澳綫事故頻頻,一日692可以存留下去。
新造的人、如鷹展翅上騰。
NWFB2075 發表於 2010-7-9 19:17 | 顯示全部樓層
MTR,你咁要面,只會害到乘客,特別係打工仔
錯就要認!!!!!!
Kevin 發表於 2010-7-9 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2010-7-9 18:58 發表
將軍澳和調景嶺的過海客多得你(MTR)唔小。
剛剛開走尾班692P才出事,
就算住坑口,俾你上到692都塞爆兩隧而遲到。
所以796S有需要延長至康城提供Alternative。
一日將軍澳綫事故頻頻,一日692可以存留下去。 ...

今日兩隧交通情況同平時相若
好過上次出事咁塞死將隧