hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運和城巴機場線, 邊個做得好啲?
開啟左側

[經歷分享/報告] 龍運和城巴機場線, 邊個做得好啲?

gn3509 發表於 2010-7-14 12:45 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2010-7-14 11:56 發表

E 線點同 A 線重組?
係咪要一區一 A 線先滿足?

就係因為咁,所以遲 d 東九龍居民會有多一個更快的選擇... A29。

條A29某程度上係配合搬E22P上秀茂坪,
觀塘市中心完全冇晒一條似樣少少既機場線既替代品,
所以唔好話E線唔可以同A線重組

呢個選擇以城巴既作風(應該話以呢度既版友期望城巴既作風),
十年前就應該要出現
而且就算多條A29都好
觀塘道一大堆機場線,順利秀茂坪油塘都係得幾班車呢個問題都冇解決到

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2010-7-14 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-7-14 11:11 發表

行龍翔道咪唔駛理土瓜灣、馬頭圍班客?
遲 D 就有 A29,到時咪可以 cut 埋條 A22 去彩虹囉~

其實而家CUT定先已經得,
觀塘同九龍灣都冇乜幾多人肯比貴一倍有多既價錢,
搭條只係比E22快幾個字甚至更少既A22
neosan 發表於 2010-7-14 13:25 | 顯示全部樓層
新界區不嬲都係一區一線..
係得九龍區唔係jai ma..
北區 - A43
大埔 - E41
沙田 - A41, A41P, E42
元朗 - E34
屯門 - E33
荃灣 - E31, A31
葵青 - E32

全部都唔使誇區停站..
ccicoltd 發表於 2010-7-14 13:27 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

E42 停青衣……
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
053h4 發表於 2010-7-14 14:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
樂仔〞 發表於 2010-7-14 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2010-7-14 13:25 發表
新界區不嬲都係一區一線..
係得九龍區唔係jai ma..
北區 - A43
大埔 - E41
沙田 - A41, A41P, E42
元朗 - E34
屯門 - E33
荃灣 - E31, A31
葵青 - E32

全部都唔使誇區停站.. ...

龍運仲有兩條支線 ... E33P E34S ....
不過 E31 E42 要停青衣 ...
樂仔〞 發表於 2010-7-14 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-7-14 14:04 發表

開條E22B, 中秀 四順客流量除時重少人過A10......

咁就要睇城巴點定線啦
不過一個觀塘成住咁多條 A/E 線 , 要執過都幾麻煩 .. 要互相遷就
da54 發表於 2010-7-14 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-7-14 12:47 發表

其實而家CUT定先已經得,
觀塘同九龍灣都冇乜幾多人肯比貴一倍有多既價錢,
搭條只係比E22快幾個字甚至更少既A22

我的經驗反而話我知一程 A22 有四份一甚至三份一乘客係東九龍區乘客....
流星☆雨 發表於 2010-7-14 17:03 | 顯示全部樓層
申報:坐龍運多過坐城巴

用車城巴係好過龍運
最少城巴比較少「用車不當」
城巴A線真係無點見過出現22XX
但係龍運「用車不當」次數多好多
差唔多每日都有
而且5XX堆閱讀燈唔知乜事永遠都唔著

定線方面龍運比較好
除左大西北E33係屯門只係做到市中心一帶(都已經好多客...)
E34要兜元朗上公路
(唔知係個別事件還是正常情況 試過下晝四到五點左右係天中上車 要大約九個字到一個鐘先入到欖隧)
其他都幾好
城巴東九22系最唔掂
A22同E22一樣慢
E22A兜將南
E22B摺埋好過
E22S比較特別 不作評論
可以話係好嘅就得一條E22P
可惜E22P遲下要拉上山

價錢方面差唔多啦
龍運係E線可以平番少少之外
都叫係合理
城巴E線可以接受
不過A線真係好貴

班次方面又係打成平手
甩班兩邊都有
特別係E31同E21A
之前有次係馬市坐A41P番屋企
見到有寫住耀安落去馬市要幾耐
方便乘客計時間
不過城巴...
唔知係我睇唔到還是真係無啦

總結黎計其實兩邊水平唔係差太遠
不過你問我的話
搭開龍運都係覺得龍運好
OT:希望龍運E線<>S64可以免費
因為E31班次比較疏
搞到返逸東俾多$2.1迫38嘅人真係比等E31嘅多好多

gn3509 發表於 2010-7-14 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-7-14 14:04 發表

現時開左條E22B, 中秀 四順客流量除時重少人過A10......

條E22B開車時間又衰,又唔經後勤,
比我响四順中秀要入機場寧願搭車去觀塘/彩虹轉,好過限時限刻