hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) R1 板主引用的站規 56 條
開啟左側

R1 板主引用的站規 56 條

3ASV196 發表於 2010-7-15 14:37 | 顯示全部樓層

空文sorry
' u& C  w* i# P9 p6 u/ I& ^- s9 A, [/ M* A+ @, Q  v5 E8 ~
3ASV196.KE7270
herman15hk 發表於 2010-7-15 18:55 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 2010-7-15 13:36 發表 / b) `6 `' G4 Y8 a) u  J1 k
個人意見:
( z" l9 Y5 Q6 N- ~  v/ y8 B& Z研判應是第8篇回應,一名站友張貼一段「乘客按緊急掣,港鐵車長叫乘客諒解」的聲帶開始,引起爭論。
2 _$ q: U  D) \8 n! U& N第12篇回應的站友,因為不滿其他站友的對第8篇回應引發的偏見,發出措詞強烈的聲明。+ L# y6 \$ O: B  e, T4 d" L2 h
所以按照上文下理,可能以「爆 ...

- [# m, x( O9 f- F% T& i我睇唔係咁簡單3 p. O& o$ o! X9 G" r/ J

: q' I9 Q% j8 f5 K5 q% \0 \+ y6 Afrom admin% X9 d$ a5 O( o$ V5 x7 |+ N; }9 N# H
佢報告話有站友的頭像 show 佢全相。
少甜啊唔該
091320906 發表於 2010-7-15 19:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
admin28 發表於 2010-7-15 19:37 | 顯示全部樓層

見就是次處理方式有那麼多問題, 小弟現一一對之作出解說.
$ L) y8 s8 p, Z! {4 b; s6 c1 p: @! i6 f1 U3 U7 V8 |8 D
首先, 昨晚下班回到家中, 已經夜深時份, 打算看一看R1板就休息, 誰知一登入就發現15條新訊息,
( e6 |- {) ~( r) K6 R; E* _逐一細看有關文章後, 本人認為事態嚴重, 且涉案站友均明顯地違犯板規, 但苦無時間詳細處理,
) W: X* p0 E( S( u, b- _卻又明白到有關問題已嚴重到不能不處理的地步. 在初步看過有關問題回文後, 本人認為有關站友
2 e/ M! F( T5 J( i5 V所犯的板規一定會被處以暫停貼文權七天起, 因此先行按站規第56條, 臨時暫停有關板友之貼文權, 7 x* I) q" |, {/ r5 G: M
以便本人今日處理. 鑑於初步查看情況前, 本人要求有關板友就一些相關事宜以IMSG回覆本人,
( t+ l1 g4 G  \: E# Q因此在公平處理的情況下, 以是次方式臨時暫停相關板友之貼文權.$ ]8 E! f8 m; F' G
* t% O1 I' b8 Z' V
R1板板主
, T* x7 T5 A) P3 u0 Fadmin28: ]2 _" a1 \  U5 ^6 J
hkbw
A4板,W板,Z4板主,hkbw
 樓主| syp 發表於 2010-7-15 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 admin28 於 2010/7/15 19:37 發表
8 h% Q  i; L9 k見就是次處理方式有那麼多問題, 小弟現一一對之作出解說.
% R  H0 l! ]& C7 W( \1 _1 H) H& H( ]0 i* I/ D
首先, 昨晚下班回到家中, 已經夜深時份, 打算看一看R1板就休息, 誰知一登入就發現15條新訊息, 8 {9 N. Q( l) y' A
逐一細看有關文章後, 本人認為事態嚴重, 且涉案站友均明顯地 ...
' f2 ~# w. {5 F) n) l$ ~6 t
% X' O* N- h5 E% a
由始到終你都係唔願意講有關人等干犯何規, 我認為這樣做是不能接受的, 你要公布有人犯了嚴重站規, 就應該也公布他們犯的是什麼規, 這樣才是公平處理, 現在搞到啲站友喺度估估下, 亂估二人犯了什麼規, 這對他們很不公平。而家並唔係暴亂、緊急狀態下可以通街亂拉人嘅情況。而且你呢個臨時停板又唔係在系統上真停, 全無實效, 二人要貼文的話依然可以, 達唔到制止搗亂等效果, 所以都唔知你公布出來有乜用。你呢個回應令人對本站的管理更失望。4 ?# G# s, [$ `. d& u7 R

0 l, k6 B' [8 D0 x. m, v[ 本帖最後由 syp 於 2010-7-15 20:15 編輯 ]
下一站係西營盤
herman15hk 發表於 2010-7-15 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 2010-7-15 20:18 發表
. V2 n  m  r1 t- u3 ^! s  p5 @. w5 Q咁又好笑喇,- C, M0 X' S& O. p4 w" u9 b( ?
一幅相,
) U) Z+ C2 B/ m# K: t又唔關篇文事,0 L$ {* a5 f( P
做乜要置頂兼假暫停貼文權?
) M7 F4 O5 J; c+ x( i, r8 }8 h- _$ R. K: O6 V" v0 h7 _& X
另外,; S7 z' P! l  W1 k5 d
貼相又干犯何罪,  l& o. [+ q5 G* _; c
我見到個火車車長靚仔既話,
: [' N# F4 i! C' Y3 a影低佢做我頭像又唔得?

$ I/ x+ i( P& x$ P如果唔係Admin咁答返我,我都唔知原來果個靚仔車長係板友"前KMB員工家屬"
# S) ^; k$ P% A1 V9 v/ U6 h; Z" l" \+ x- x6 w$ w
死啦,我怕馬勒當那會投訴我tim
9 O% A2 R! ~" ?5 \
0 J5 ?" x0 g7 `; K- u/ u3 v5 z[ 本帖最後由 herman15hk 於 2010-7-15 21:46 編輯 ]
少甜啊唔該
admin28 發表於 2010-7-15 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2010-7-15 20:09 發表
: P* y; x. V4 x' U4 w8 ^8 A- W$ l3 M, o2 m& N$ l8 f* G

- S) X3 [. S* L4 {7 ^: s由始到終你都係唔願意講有關人等干犯何規, 我認為這樣做是不能接受的, 你要公布有人犯了嚴重站規, 就應該也公布他們犯的是什麼規, 這樣才是公平處理, 現在搞到啲站友喺度估估下, 亂估二人犯了什麼規, 這對他們很不公平。而家並唔係暴亂、緊急狀態下可以通街亂拉人嘅情況。而且你呢個臨時停板又唔係在系統上真停, 全無實效, 二人要貼文的話依然可以, 達唔到制止搗亂等效果, 所以都唔知你公布出來有乜用。你呢個回應令人對本站的管理更失望。
  p3 x* Q7 L" ?+ K
3 Q- H/ Q: i  ^8 N; _! s- {- u9 [
似乎閣下對本站站規還不是很清楚理解, 請留意第54A條.( \% z0 [$ J8 E9 d

: c% E- S6 I: i4 }  k. E閣下有閣下失望的自由, 同樣地, 本人對部份板友的行為一次又一次的失望.; I+ j" A" R; D: M5 I& j% _

5 d$ S# T9 h$ T" v& m" ^- l8 R. G4 eR1板板主
) J* |1 b- ]4 r1 r: |admin28' y: J) R4 J! @, b: v( J
hkbw
A4板,W板,Z4板主,hkbw
 樓主| syp 發表於 2010-7-15 21:30 | 顯示全部樓層
原帖由 admin28 於 2010/7/15 21:08 發表
. {7 I$ h4 ?2 J6 B7 W/ W: Z% Z, t% h5 R& K

) z0 r6 e; ~3 s" E) \+ `* v似乎閣下對本站站規還不是很清楚理解, 請留意第54A條.
# M" s" A! I4 }; m5 i1 s4 E7 W0 W1 M% A
閣下有閣下失望的自由, 同樣地, 本人對部份板友的行為一次又一次的失望.& u9 v! Z9 d3 Z3 u/ z

( U" M. T. Y/ O# ^R1板板主
8 r9 I- y0 m8 O, T0 wadmin28
& ]6 y; e) q: Q4 P2 Bhkbw ...
6 h0 h. Z9 q$ n: T1 o$ h' k" Z% c

% K7 z. @. O: h我又唔係板務人員, 當然唔夠你咁理解每條站規啦, 多謝你o既提點喎。但你就即管執住我呢個對站規o既無知反駁o左就自我感覺良好就算囉。對於你發出唔專業和唔清唔楚o既板務通告, 話人犯規又唔講犯乜o野規, 搞到大家亂估, 引來對板友o既不公平, 你咪繼續視而不見囉。
) q/ M- G! \9 \- [
( k" r% U1 I4 X; \' M- o3 w+ w; J8 D板友行為點差都好, 同你唔專業o既行事方式完全無關喎, 呢條 thread 唔係討論板友行為, 你岔開話題即係o係呢條 thread 上離題, 按道理要被罰o忝呀, 因為引用你所說: "閣下如討論非本題目應討論的東西, 可被視作灌水論"。
7 ~% t  M) o9 t( o- g, r. P
) n% x# s$ z$ s% \[ 本帖最後由 syp 於 2010-7-15 21:46 編輯 ]
下一站係西營盤
 樓主| syp 發表於 2010-7-15 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2010/7/15 18:55 發表
! [& ?$ C* X+ @
: ^: \! [- w& ]# f0 g2 i: n* u我睇唔係咁簡單
* W, C6 i: S+ A- u3 v9 w8 Z
+ d: V) W3 U0 [+ R6 c: _from admin
0 _# d% A5 _" D( @! V
& }- y1 u1 r. y! e. O& v
既然板主引用 56 條臨時停板, 再根據板主在本文的回應, 佢已定案有人犯規, 但又係都唔肯明確指出二人犯規, 和犯了乜o野規, 呢個舉動非常奇怪, 如果有其他板務人員可以話我知有乜情況下需要咁做就太好喇。但奇怪以上資訊板主唔肯公開講, 但又私下用 message 話比個別板友知, 咁即係唔係乜o野秘密啦, 但點解又唔公開呢? 點解要令人覺得佢做事咁鬼祟呢?
下一站係西營盤
 樓主| syp 發表於 2010-7-15 22:56 | 顯示全部樓層

由於事關同一條 thread o既問題, 所以繼續在此回文。R1 板主已作正式通告, 當中對某些部份有意見:/ `* E8 p0 w+ c5 M& w9 [& T
' p/ U* n6 B$ N  D# B
另外, 本人有需要對所有板友發出注意一個. 雖然是次判罰主要牽涉兩名站友, 但其他板友的回文中, 本人認為也帶有煽動罵戰之嫌.
3 ?4 \2 W7 C+ f! [0 A* d如日後再有同類情況發生, 有關煽動者之判罰將會和相關站友同等.
/ Z0 I; A# w1 L/ H% ^! d
, A* W# B( V4 e0 f% z; D
什麼是 "所有板友", HKiTalk 全體板友? 定係有份在此 thread 回文的板友? 真係每一篇回文都有問題? 板友 053h4 都有份煽動罵戰嗎? 問題o係邊? 可唔可以明確指出煽動罵戰o既地方?
' o& ]5 |2 g7 z* X. V" L9 R& Y% H
至少我就回過一篇文以上, 你咁講我唔明確知道算唔算有份煽動罵戰 (我估都算喇), 但更重要o既係我唔知係邊一篇, 邊一句煽動罵戰, 例如究竟我批評一個港鐵職員唔專業, 算唔算煽動罵戰我又唔知, 咁你叫我 (o地) 以後點避免煽動罵戰呢? 不客氣講句, 做板主可唔可以唔好太懶, 認真o的詳細o的寫o的通告出來得唔得呢? "注意" 等同踢波黃牌, 下次就會紅牌, 唔係講玩, 唔好太求其啦唔該。1 E8 ^! e8 r' Z% O3 r/ u7 _! r1 ~
6 @. g% E; n3 I" a$ e: k' t
下一站係西營盤