hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 筲箕灣太古一帶需要特快過海嗎?
開啟左側

筲箕灣太古一帶需要特快過海嗎?

Ming@5119 發表於 2010-7-15 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 cat666 於 2010-7-15 22:26 發表
" 要! 所以我like 102P 点解要經天后, 等燈位.車已到"

首先你知102P依家点行. 就知呢句点解

我的意思点解所有筲箕湾及太古隧道巴都要經天后, 等燈位.

最後一点, 若您不明白我寫甚麼大可以問人,

吾駛下 ...

首先, 唔係每一個版友都知道102P嘅走線係如何
再者, 我不太明白「所有筲箕湾及太古隧道巴都要經天后」的意思是什麼
這句的意思是「所有途經筲箕湾及太古的『隧巴』都要經天后」麼?
最後, 我建議您能將你的文句作一點修改, 加回一點關鍵字眼, 例如上句的途經。

_
多言了
FBI2 發表於 2010-7-15 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-7-15 23:35 發表
唔用標點都可以換行:

但佢 like 咩呢?「車已到」邊呢?

最後想同果位站友講聲:
個場唔係我的 (我只係義工),
如果你覺得我扣你分唔合理,
你可以搵助理評分專員 admin23 / admin71 同你評理。

但見你咁唔肯面對自己既表 ...

我相信不少板友是正常和雪亮的,遇到這些情況唯有以分數去表達意見,不過200分實在不易讓有關板友感受到效果,讓自己日後從善如流.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
石頭 發表於 2010-7-15 23:47 | 顯示全部樓層
110應該唔理咁多改左特快先算,反正而家都唔多客,仲越改越慢...

驚西灣河咁早走唔夠客?咁去埋太古城走夠客la?

不過,110最需要改的,是九龍區行車路線,

尖沙咀邊個會搭佢?
 樓主| lolo58 發表於 2010-7-16 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2010-7-15 23:47 發表
110應該唔理咁多改左特快先算,反正而家都唔多客,仲越改越慢...

如果改特快 其實跟722上橋可以接到更多客
brianso198 發表於 2010-7-16 06:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Mahoumatic 於 2010-7-15 19:11 發表

以人口計,加埋都未必有5萬,上埋耀東都無8萬,就算無102,
開條過海線跟720上東廊,今時今日都未必夠客過運吉開線喎
當然,110到今日都取消唔到,係好少有既例外… ...

人口...耀東,興東一帶加埋3萬人(如果你話興東+幾幢居屋唔係筲箕灣的一部分的話大約係16800左右)
柴灣小西灣加埋住左差唔多26萬....

所以,
過唔過到10萬(只係睇筲箕灣)成疑問的...
brianso198 發表於 2010-7-16 07:03 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7295 於 2010-7-15 22:09 發表

我唔知柴灣+小西加埋幾多人住丫, 但以為數唔少喺筲箕灣行上柴斜搭118/喺筲箕灣搭106P過海既人黎計
筲箕灣, 西灣河特快過海車的確唔可以話做唔住, 呢兩度真係連搭港鐵過海都要遊花園架...
而110... 算吧啦, 越改越 ...

106P本身客量又唔算話好好個種, (相比起118P黎講)
不過都可以坐得滿....

相反102P的客量又唔算真係高(好似仲有位上,但係筲箕灣+西灣河有條106P,呢個冇辦法)

110本身改特快的潛力唔係話冇,
但係本身佢的定線黎睇,
根本對於尖沙咀的客黎講吸引力係太細.....
加大個客源位似乎係比較重要...

同埋本身擺110係英皇道總好過102擺係英皇道...
(講緊北角段)

如果我冇記錯的話,柴灣住18萬人,小西灣加埋住8萬人

brianso198 發表於 2010-7-16 07:04 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2010-7-15 23:47 發表

不過,110最需要改的,是九龍區行車路線,

尖沙咀邊個會搭佢? ...

早繁110根本係空車返筲箕灣咁濟...

如果可以加大番個客源位的話,
咁做可能有好處...
LP1200 發表於 2010-7-16 07:47 | 顯示全部樓層
OT一下..
鄰板有人話106P可以頂閘
呢度又有人話106P客量唔突出
106P客源真系咁飄忽?
Lovey Dovey
brianso198 發表於 2010-7-16 08:00 | 顯示全部樓層
原帖由 LP1200 於 2010-7-16 07:47 發表
OT一下..
鄰板有人話106P可以頂閘
呢度又有人話106P客量唔突出
106P客源真系咁飄忽?

改少少野先,
106P基本上坐得滿唔成問題,
但係...有冇能力加班呢?

呢個真係要諗下啦...
ericspy 發表於 2010-7-16 09:37 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2010-7-16 08:00 發表
改少少野先,
106P基本上坐得滿唔成問題,
但係...有冇能力加班呢?

呢個真係要諗下啦...

我一星期有幾朝會搭106P
(頭班新巴或第二班九巴)
喺太康街尾站上車,從來未試過有位坐。

更試過十幾人睇住頭班新巴頂閘飛站...
住東區 過東隧 搭東鐵 去東門