hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 筲箕灣太古一帶需要特快過海嗎?
開啟左側

筲箕灣太古一帶需要特快過海嗎?

S3BL343@66 發表於 2010-7-16 21:06 | 顯示全部樓層

不如叫巴士公司玩下紅隧轉乘
應該都可以解決到一 d 問題
106116_1023 發表於 2010-7-16 21:16 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-7-16 21:04 發表
咁咪唯有拎條110出來拉上東廊囉.

係咪get錯左?我話不影響現有巴士線喎...110唔係現有巴士線?
根本102,106,110,116少左邊一忽都唔得,各有各客路

現在不如第一步先係增設102P繁時回程/雙向,看看反應再落定斷吧
Chelsea FC
bustop 發表於 2010-7-16 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2010-7-16 21:06 發表
不如叫巴士公司玩下紅隧轉乘
應該都可以解決到一 d 問題

而家紅隧線未有免費轉乘,
每架巴士應付部份港鐵/Poly/尖東/紅磡客都已經令個站相當繁忙,
如果有埋免費轉乘,
每架巴士埋站都要玩交換人質,
班轉車客仲係停留在站內唔郁,
你估下個站會變成點?
到時巴士落客上客要攪幾耐?

城隧轉車站已經係好例子.
佢冇正常通路去外面都已經勁繁忙,
紅隧線有埋免費轉乘真係不堪設想.
wong099 發表於 2010-7-16 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 106116_1023 於 2010-7-16 20:52 發表
如果可以在不影響現有巴士線的路線及班次既情況下,
可以開辦筲箕灣太古培志至九龍既特快線我實舉腳讚成

其實102P 繁時雙向開就算跟M722 上落橋實夠客,甚至全日開都未必係問題
而家筲箕灣<>旺角紅小有唔少人搭,都睇到沿線乘客對特快既需求

如果將102 改短美孚<>北角,擺渣華道/N72總站,再將102P 全日,唔駛加車應該都做到最少10分鐘一班?
K-stock A301
dippy 發表於 2010-7-16 23:27 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2010-7-17 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-7-16 21:04 發表

咁咪唯有拎條110出來拉上東廊囉.

開102p 都可以啦
其實拆線可以唔洗關110 事架wor

本身102 自己都有能力整一條出來, 太古城, 太古坊, 樂基中心果頭都好多商業區
整條早上- 2000 的快線都做得起啦
Mandy+263M=HG6729
brianso198 發表於 2010-7-17 06:43 | 顯示全部樓層

原帖由 33XX 於 2010-7-16 17:18 發表
咁改102,條線肯定會改頭換面,但係我敢肯定改咗之後102客量一定減...

102基本上都有幾個主要客源位:

1.培志男童院

2.炮台山站

3.銅記兩站

你咁改法,上面三個客源位頂盡攞到半個(景隆街個站勉強都可以停既...),但 ...

耀東的客量好肯定講係少過筲箕灣道的,
因為本身耀東得八座樓支持住姐(唔好同我講耀東有好多座樓,冇理由得8座樓,實際上有冇住係山下的耀東客會等110呢?呢個好明顯係冇咁濟)

所以,
如果102咁做的時候,
一樣對耀東客唔公平..

只不過要睇下係山上客定係山下客咁解...

同埋道理,
而家的2A,722(我見上面講M722)只係做到山上客,
山下客根本係做唔到..

呢個正正就係耀東巴總的唔好處....

brianso198 發表於 2010-7-17 06:47 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2010-7-16 21:16 發表

係咪get錯左?我話不影響現有巴士線喎...110唔係現有巴士線?
根本102,106,110,116少左邊一忽都唔得,各有各客路

現在不如第一步先係增設102P繁時回程/雙向,看看反應再落定斷吧 ...

咁講,
基本上條102P係要改改現有的定線...

否則,
唔駛諗102特快架啦..

因為,
本身102P好明顯唔成功的.....

再講,
某程度上102P而家都仲可以搵到位坐,
同筲箕灣+西灣河有106P有關...

如果只係睇紅隧客量的話,
某程度上仍然可以支持得住的....
brianso198 發表於 2010-7-17 06:59 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2010-7-16 21:16 發表

現在不如第一步先係增設102P繁時回程/雙向,看看反應再落定斷吧 ...

基本上D人只會諗住:
110因為太慢啦,
所以攞佢特快最好啦...

不過,
呢班人冇諗過一樣野,
就係110本身尖沙咀客的比例係幾多...

以我所見,
係尖沙咀上車的人黎講,
根本好少好少係耀東/筲箕灣落車...
太古/鰂魚涌又唔係特別地多...

最多人落車的,
正正就係北角+炮台山...

根本好多人諗110特快的時候已經忽略左呢2個位出尖沙咀的優勢+本身的客量如何...

仲有一點,
110你只係去到尖沙咀的時候,
根本係唔夠客源去吸客...
33XX 發表於 2010-7-17 08:57 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

110梗係唔慢啦,非返工時段基本上唔駛埋站,同81一樣係"英皇道特快"...

只不過,改其他4線(102,112,106,116)根本無從入手,咁唯有諗110...

無可否認,110既客量點都比其餘4條差...

不過,見你咁講,即係110都仲有少少客路,所以都改唔到.

所以,而家話要將隧巴改特快根本只有一個方法:拆線...